به گزارش مشرق، در حیوانات اهلی مثل گاو و گوسفند بیماری تب کریمه کنگو علائم مشخصی ندارد و حداکثر باعث تب میشود، بنابراین کارکنان کشتارگاهها و سلاخخانهها به احتمال زیاد متوجه بیماری دام نخواهند شد.
شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت کنه است. علائم بیماری در انسان: سردرد، تب شدید، کمردرد و درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خونریزی (مثلا بصورت نقطههای ریز مثل سر سوزن یا خونریزیهای وسیع تر یا خون دماغ)، یرقان.
علائم بیماری یک تا سه روز بعد از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد میشود. بعد از چند روز بیماری وارد مرحله خونریزی میشود. خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثرا به دلیلی خونریزیهای شدید داخلی است. مرگ و میر بر اثر بیماری زیاد است و به سی درصد میرسد.
این بیماری در کمین افرادی که با دامها سر و کار داشته و در دامداری و قصابی کار می کنند قرار دارد
به دلیل اینکه متأسفانه دام بدون علامت است، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا 24 ساعت در دمای منفی 1 تا 4 قرار گیرد تا ویروسهای آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود. از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) خودداری کنید.
این بیماری از راه خوردن گوشت حیوان ذبح شده منتقل نمیشود، این ویروس بیرون بدن از بین میرود بنابراین مگر اینکه فرد بلافاصله گوشت حیوان تازه ذبح شده را خام بخورد احتمال ابتلا وجود ندارد. گوشتی که مهر سازمان دامپزشکی را دارد میتوان بدون نگرانی مصرف کرد.
توصیه های وزارت بهداشت و نشانه های این بیماری را جدی بگیرید
محمد مهدی گویا ، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: «در سال جاری تا به اکنون 28 نفر از شهروندان کشور دچار ابتلا به بیماری «تب کریمه کنگو» شدند که 22 نفر جان خود را از دست دادند.
از این 28 نفر ذکر شده 19 نفر از آنها به صورت تصادفی بر اثر یک اتفاقی که در سردخانه زاهدان رخ داده بود مبتلا شدند که خوشبختانه هر 19 نفر تحت درمان قرار گرفتند و بهبود یافتند. اما 2 نفری که جان خود را از دست دادند به علت مراجعه دیرهنگام آنان با بیمارستان بوده است.
این بیماری علی رغم درمان در 30 درصد موارد منجر به مرگ میشود البته موارد مرگ و میر و ابتلا در سال جاری بسیار پایینتر از سال گذشته گزارش شده است لذا جای نگرانی وجود ندارد.»
دکتر گویا در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر آلوده شدن یک کشتارگاه در بندرعباس و فوت چندین قصاب گفت : این خبر شایعه است و به هیچ عنوان صحت ندارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در خصوص علائم هشدار دهنده این بیماری توضیح داد:
«تب و لرز، درد بدن، دردهای استخوانی، دردهای عضلانی، اختلالات گوارشی ، تهوع و استفراغ از علائم هشدار دهنده تب کریمه کنگو محسوب میشود. در مراحل پیشرفتهتر بیماران دچار خونریزی از بینی، دهان، لثهها، دستگاه گوارش، دستگاه ادراری و تناسلی میشوند که اگر به سرعت تحت درمان قرار نگیرند ممکن است جان خود را از دست بدهد.
درخواست وزارت بهداشت از مردم این است که از خرید دام از کنار خیابان و مراکز خارج از نظارت سازمان دامپزشکی خودداری کنند
این بیماری در کمین افرادی که با دامها سر و کار داشته و در دامداری و قصابی کار می کنند قرار دارد. همچنین یکی دیگر از راههای انتقال تب کنگو میتواند هنگام ذبح حیوان رخ دهد، متاسفانه افراد با عدم رعایت اصول بهداشتی و ذبح سنتی این بیماری را در کشور رواج دادهاند. منظور از ذبح سنتی این است که فرد بدون دستکش، محافظ صورت، لباس و چکمه مخصوص حیوان را کنار کوچه یا خیابان ذبح میکند. همچنین افرادی که گوشت تازه این دسته از حیوانات را بدون انتقال به کشتارگاه مصرف میکنند نیز درصد بالایی از انتقال این عفونت را به خود اختصاص میدهند.
گزش حیوانات آلوده را راه دیگر انتقال این بیماری است. کنهای که روی بدن حیوان آلوده قرار میگیرد با گزش آن میتواند این بیماری را به دیگران منتقل کند. علاوه بر آن فردی که از بیمار پرستاری میکند ناخواسته با عدم رعایت اصول بهداشتی و تماس با ترشحات بدن و خون بیمار میتواند درگیر تب کریمه کنگو شود.
هیچ مشکل نگران کننده درباره بیماری تب کریمه کنگو در کشور وجود ندارد فقط درخواست ما از مردم این است که از خرید دام از کنار خیابان و مرکز خارج از نظارت سازمان دامپزشکی خودداری کنند.»