کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: در حال حاضر عربستان تبعات این نقش هژمونی در منطقه را می پردازد؛ توافق 500 هزار میلیارد دلاری عربستان و آمریکا برای خرید سلاح نیز به زودی عربستان را با چالش مواجه می‌کند.

 به گزارش مشرق، حسن هانی زاده، در خصوص تنش های اخیر میان عربستان و قطر گفت: بعد از مرگ ملک عبداله پادشاه عربستان و درگیری هایی که بر سر جانشینی وی به وجود آمد، سیاست کشور عربستان نسبت به کشورهای منطقه به صورت یک سیاست کاملاً تهاجمی در آمده است.

وی با بیان اینکه عربستان به دنبال نقش فرادستی در منطقه است گفت: سلمان بن عزیز و فرزندش محمد بن سلمان به همراه نائب بن عزیز سیاستهایی را برای عربستان در پیش گرفته اند که مبتنی بر نگاه های تهاجمی آنهاست؛ ‌ به طور کلی نگاه آنها این است که نزدیکی آنها با آمریکا و اسرائیل غاصب می تواند وضعیت منطقه ای عربستان را ارتقاء بخشیده و بتوانند نقش فرادستی در منطقه ایفا کنند.

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اختلافات به وجود آمده میان عربستان با کشورهایی مانند مصر، ترکیه، قطر و ... عنوان کرد: عربستان یک دیپلماسی معقولی در منطقه در پیش نگرفته است و سعی می کند با استفاده از جنگ افزارهای نظامی و زور کشورهایی مانند ایران را منزوی کند.

هانی زاده ضمن بیان اینکه عربستان سعودی در طول سه سال گذشته نقش تخریبی در رخدادهای منطقه مانند سوریه ایفا کرده بیان داشت: حمله عربستان به یمن یکی از مهمترین اشتباهات عربستان بوده است که در حقیقت این کشور به عنوان عابر بانک آمریکا و مجری سیاست های رژیم غاصب صهیونیستی در منطقه به شمار می رود.

وی در ادامه افزود: هزینه های زیادی از سوی عربستان برای جنگ افروزی در منطقه شده است اما در نهایت ضرر سنگینی به خاطر ماجراجویی عربستان نصیب این کشور شده است؛ در یمن ده ها میلیارد دلار از سوی عربستان هزینه شده، در سوریه ۳۶ میلیارد دلار و در سایر کشور ها نیز به صورت پراکنده هزینه هایی داده است این در حالی است که هر ساله عربستان مجبور است ۱۴ میلیارد دلار به مصر بدهد تا از موقعیت مصر برای پیش برد اهداف خود استفاده کند.

کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین گفت: به نظر می رسد در حال حاضر عربستان تبعات این نقش هژمونی در منطقه را می پردازد؛ توافق ۵۰۰ میلیارد دلاری عربستان و آمریکا برای خرید سلاح نیز به زودی عربستان را با چالش های جدید و بحران مالی مواجه می کند.

هانی زاده در ادامه با بیان اینکه قطر در نهایت مجبور به تسلیم در برابر عربستان می شود خاطر نشان کرد: قطر در نهایت سهم ۳۰۰میلیارد دلاری آمریکا را باید پرداخت کند تا بتواند از این بحران عبور کند.

وی همچنین اظهار داشت: گزینه محتمل دیگری که برای قطر در پیش رو خواهد بود، متمایل شدن به ایران و محور مقاومت است که به خاطر فشارهایی که عربستان به قطر آورده این امر تقریباً غیر ممکن خواهذ بود و طی هفته های آینده خواهیم دید که قطر به ناچار از ظرفیت آمریکا برای حل بحران خود با عربستان استفاده خواهد کرد.

کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: ادبیات سیاسی منطقه به خاطر دخالت های آمریکا و بازیچه شدن عربستان به سمتی رفته است که کشورها به این نتیجه رسیده اند که هرکس به ادبیات مقاومت متمایل شود سرنوشتی مانند بشار اسد خواهد داشت و از همین رو بسیاری از کشور ها دچار وحشت می شوند اما در هر حال قطر کشوری است که روابط دیرینه ای با ایران داشته و حتی در حوزه انرژی دارای اشتراکاتی است.

هانی زاده در پایان تصریح کرد: شکاف میان کشورهای عربی باعث صف آرایی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مقابل هم می شود و تمرکز آنها از ایران برداشته می شود هرچند این مشروط به آن است که این اختلافات به یک جنگ  منطقه ای منجر نشود.

منبع: دانا