کارشناسان روس معتقدند عربستان سعودی با وجود خرید تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری از آمریکا و حتی با مشارکت متحدین عرب خود، هم قدرت رویارویی با توان نظامی ایران را ندارد.

به گزارش مشرق، روزنامه اینترنتی «گازیتا.رو» در تحلیلی نوشته است: اسنادی از کاخ سفید که در برخی رسانه های گروهی آمریکا منتشر شده، نشان می دهد که عربستان سعودی قصد دارد از این کشور سامانه های دفاع ضدموشکی، تجهیزات بسیار مدرن، ماهواره های اطلاعاتی و سیستمهای جدید هوایت نیروها خریداری کند. به عقیده کارشناسان روس، مقامات ریاض درسهای زیادی از عملیات نظامی در یمن بدست آورده و اکنون قصد دارند خود را برای رویارویی با جمهوری اسلامی ایران در آینده آماده کنند.


اکنون دیگر جزییات توافقاتی که در خصوص ارسال تسلیحات نظامی به عربستان در جریان سفر اخیر "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا به ریاض مورد توافق قرار گرفته بود، مشخص شده است. اسناد مربوطه به برخی رسانه های گروهی آمریکایی درز پیدا کرده است. بخش قابل توجهی از بسته قراردادی که ارزش کلی آن 110 میلیارد دلار است، شامل تحویل سامانه های دفاع ضدموشکی و سیستم دفاع ضدهوایی، ماهواره های اطلاعاتی و سیستمهای ارتباطی مدرن و هدایت نیروهاست.

بسیاری از تجهیزات نظامی سفارش داده شده به منظور تقویت توان دفاع هوایی-فضایی عربستان سعودی است تا امنیت این کشور در برابر تهدیدات موشکی-هوایی را تامین کند. سیستمهای ارتباطی و هدایت نیروهایی که عربستان از آمریکا خریداری کرده، مدرنترین سیستمهای موجود است که تنها ارتشهای چند کشور معدود جهان در اختیار دارند.

"آندری فرولوف" کارشناس مسائل نظامی و سردبیر مجله «صادرات تسلیحات» روسیه به «گازیتا.رو» گفته است که بر اساس سفارشات نظامی داده شده به آمریکا می توان نتیجه گیری کرد که عربستان سعودی بطور جدی نگران تهدیدات موشکی است. وی افزود: «مدرنیزه سازی سامانه های دفاع ضد موشکی که ریاض هم اکنون در اختیار دارد، در واقع نتیجه درسهای گرفته شده از عملیات نظامی عربستان و متحدانش در یمن است که در جریان آن این کشور برای نخستین بار در معرض حملات موشکی قرار گرفت. سیستمهای موجود در عربستان در مقابله با حملات موشکی چندان موفق عمل نکرده اند و موفقیت حملات صورت گرفته ز سوی نیروهای نظامی حوثی، برای مردم عربستان یک شوک بزرگ بود و بر عرصه سیاست داخلی این کشور تاثیر زیادی برجای گذاشت.»

نگرانی عربستان از امکانات موشکی و هوایی ایران
فرولوف معتقد است، سفارشات خرید عربستان از آمریکا به خوبی سرمایه گذاری این کشور برای رویارویی با ایران در آینده را نشان می دهد. به گفته وی، «مقامات عربستان موشکهای جدید در رژه نظامی اخیر در کره شمالی را دیده و اکنون به خوبی درک می کنند که چنین تسلیحاتی احتمالا در ایران نیز وجود دارد. بنابراین آنها می خواهند خود را از قبل آماده هر روند اوضاع آتی کرده باشند. و تقویت توان دفاع ضدهوایی و ضدموشکی عربستان دقیقا علیه ایران انجام می شود.»

این تحلیلگر با یادآوری اینکه عربستان سعودی در حال حاضر اصلا دارای سیستم هدایت نیروها نیست، گفت: «سیستمهای جدید خریداری شده از آمریکا این امکان را به آنها می دهد تا بطور موثرتری از نیروهای نظامی خود استفاده کنند. مقامات نظامی می توانند در نقطه صفر جنگی نشسته و هدایت نظامیان این کشور در عرصه های مختلف جنگی را کنترل و رهبری کنند.»

مسابقه تسلیحاتی جدید در منطقه خلیج فارس
"گریگوری کوساچ" استاد دانشکده تاریخ و سیاست شرق در دانشگاه دولتی مسکو نیز تاکید کرده است، عربستان بغیر از جمهوری اسلامی ایران، با چالشهای دیگری نیز مواجه است. اقلیت مسلمانان شیعه ساکن مناطق شرقی این کشور از مخالفان اصلی داخلی مقامات ریاض و از لحاظ امنیتی مشکل جدی برای خانوارده سلطنتی محسوب می شوند. ضمن اینکه بازگشت تروریستهای داعشی به عربستان نیز تاکنون چندین بار برای این کشور مشکلاتی را بوجود آورده، به همین دلیل نیروهای امنیتی و زمینی عربستان نیز نیاز به تجهیزات مدرن برای مقابله با این چالشها دارند.

این استاد شرق شناس یادآور شده که بطور کلی اکنون در منطقه خلیج فارس مسابقه تسلیحاتی تازه ای آغاز شده است و عربستان سعی دارد در این مسابقه از ایران پیشی بگیرد تا در صورت تشدید وخامت اوضاع امنیت خویش را تضمین کند.

عربستان قدرت مقابله با ایران را ندارد
البته در این بین "الکساندر خرامچینخین" نائب رئیس موسسه تجزیه و تحلیل سیاسی و نظامی مسکو معتقد است که ارزش 110 میلیارد دلاری قرارداد خرید عربستان را نباید مسئله غیرمنتظره دانست، برای اینکه بطور کلی نظامیان عربستانی با تسلیحات نظامی آمریکایی آشنایی دارند و این کشور همواره از بزرگترین خریداران سلاح‌های آمریکایی بوده است. و این مسئله که این خرید بزرگ نشانه آماده سازی برای جنگ با ایران است، چندان قطعی و نتیجه گیری درستی نخواهد بود.

"ویکتور موراخوفسکی" سردبیر مجله «آرسنال میهن» نیز معتقد است که نیروهای مسلح عربستان سعودی با وجودیکه از سالها قبل با تسلیحات نظامی آمریکایی مجهز می‌شده‌اند، حتی در جنگ‌های زمینی و پارتیزانی هم از آمادگی رزمی بالایی برخوردار نیستند، چه رسد به نبردهای هوایی و دریایی که نیازمند تخصص و آمادگی فنی بالایی هستند.

این کارشناس روس تاکید کرده است: «در رابطه با احتمال جنگ عربستان با ایران، باید بگویم که عربستان سعودی چه به تنهایی و حتی با مشارکت متحدین خود در جهان عرب هم قدرت رویارویی با ایران را ندارد و توان نظامی این کشور با ایران قابل مقایسه نیست.»

به عقیده موخاروفسکی، عربستان سعودی تنها با حمایت مستقیم آمریکا ممکن است در رویارویی با ایران موفق عمل کند. وی افزود: «سفر دونالد ترامپ به ریاض و انعقاد قرارداد بزرگ تسلیحاتی نیز تنها یک اقدام تبلیغاتی بزرگ برای افکارعمومی داخلی در آمریکا و همچنین اقدامی در جهت حمایت از صنایع نظامی آمریکا بود.»
منبع: تسنیم