کد خبر 736872
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۰

از زمانی که چند کشور عربی روابط خود را با قطر قطع کردند نمایندگان کشورهای مختلف در لبنان با مقامات این کشور دیدار کردند؛ برخی معتقدند در این دیدارها، پیام‌های هشداردهنده‌ای به بیروت منقل شده است.

به گزارش مشرق، وبگاه «المدن» در گزارشی به تحولات اخیر در روابط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و بازخورد آن در لبنان پرداخته نوشت: آیا لبنان از تنش کنونی به وجود آمده میان کشورهای حاشیه خلیج فارس به دور خواهد ماند؟ مشخص نیست. همزمان با این تنش ، تحرکات دیپلماتیک در بیروت بیشتر شد؛ سفیر امارات، مصر و کاردار عربستان در دیدار با مقامات لبنانی ، این تحرکات را آغاز و هفته گذشته با «جبران باسیل» وزیر خارجه دیدار کردند و هم‌چنین دوشنبه (دیروز) با «سعد الحریری» نخست‌وزیر لبنان دیدار داشتند.

در ادامه این گزارش آمده است: اولین موضوعی که می‌توان در این رابطه گفت آن است که تحرکات دیپلمات‌ها همراه با هم است و می‌تواند نتیجه یک موضع واحد باشد که آن را بر لبنان منعکسش می‌کنند؛ «حمد بن سعید الشامسی» پس از دیدار با الحریری گفت این تحرکات برای آگاه شدن مقامات لبنانی بر گام‌هایی است که در خلیج فارس (علیه قطر) گرفته شده است.

المدن افزود: برخی از طرف‌های دیگر معتقدند این دیدارها در راستای اعمال فشار بر لبنان است تا از یک سو امنیت و ثبات خود را حفظ کند و از سوی دیگر موضعی مشابه با موضع کشورهای عربستان، بحرین و امارات بگیرد یا اینکه لااقل به اقدامات آنها متعهد باشد اما منابع آگاه می‌گویند موضع لبنان واضح است این کشور خود را از اختلافات کنونی به وجود آمده دور خواهد گذاشت و سعی خواهد کرد روابط خوبی با طرف‌های عربی داشته باشد و بر حمایت از منافع خود و شهروندانش در کشورهای  خلیج (فارس) اصرار دارد.

اما نظرات در لبنان پیرامون برآورد این موضع متفاوت است برخی معتقدند این تنش بر لبنان از نظر سیاسی تاثیر خواهد گذاشت، تنشی که (عاملانش) آن را از اقدامات نزدیک آمریکا در منطقه جدا نگه نداشته‌اند خواه نظامی باشد یا غیرنظامی؛ خصوصا قوانینی که کنگره آمریکا برای تحمیل تحریم‌ها بر منطقه بررسی می‌کند. این دسته معتقدند گام‌های تند اتخاذ شده علیه قطر می‌تواند علیه دیگر کشورها نیز اعمال شود اگر مواضع صریح و واضح خود را اعلام نکنند.

اما دسته بعدی معتقدند که اختلافات کشورهای حاشیه خلیج فارس به صورت مستقیم بر لبنان تاثیر نخواهد گذاشت و امکان اینکه  اینچنین مواضعی علیه لبنان اتخاذ شود، بعید است. این به نفع لبنان نیست که در کنار طرف دیگری بایستد و این دسته اعتقاد دارند امکان اتخاذ اقدامات تنبیهی علیه لبنان وجود ندارد و اکنون در لبنان عامل تحریک‌کننده‌ای وجود ندارد که بخواهند اقدام به اینچنین کارهایی علیهش کنند.

در ادامه این گزارش آمده است جو منطقه‌ای و بین‌المللی در خصوص لبنان واضح است و بر مبدا عدم مداخله طرف‌های دیگر متمرکز است؛ این پیامی است که به مقامات لبنانی رسانده‌اند تا آن را به دست حزب‌الله برسانند و تاکید کنند نباید در امور (کشورهای حاشیه) خلیج (فارس) مداخله کند یا منجر به بحرانی در آن شود همانگونه که در جنگ علیه یمن این پیام ارسال شد؛ وگرنه احتمال اینگونه مواضع (از سوی حزب‌الله) لبنان را در معرض اقدامات تنبیهی قرار خواهد داد.


المدن در پایان افزود برخی منابع دیپلماتیک معتقدند نظارت بین‌المللی در قبال لبنان ادامه دارد، لبنان از سوریه در این خصوص جدا نیست، پیروزی‌هایی که لبنان در مرزهای سوری-عراقی اعلام می‌کند و تاکید این جنبش بر اینکه بغداد و دمشق امن شده است، ازاین دست است. این منابع موضع احتمالی آمریکا در این خصوص را دنبال می‌کنند و این سوال مطرح است که آیا واشنگتن ، تهران را برای در دست گرفتن کنترل خطی که ایرانی را از طریق سوریه و عراق به لبنان می‌رساند، رها خواهد کرد یا اینکه تدابیر نظامی علیه آن اتخاذ خواهد کرد.

منبع: فارس