کد خبر 738804
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۹

اولین نکته که باید در رمزگشایی از عبارت "آتش به اختیار" به آن توجه کرد، رجوع به مجموعه سخنرانی های رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ به خصوص سخنان ایشان در جمع دانشجویان و جوانان است.

به گزارش مشرق، این روزها و پس از به کار بردن عبارت آتش به اختیار از سوی مقام معظم رهبری در امور فرهنگی برای دانشجویان فعال در حوزه فرهنگی، تفاسیر و در مواقعی تأویل های غیر مرتبط با موضوع در فضای مجازی و سایت ها به صورت پر رنگ دیده می شود، پس شایسته است برای رمزگشایی دقیق تر تلاش کنیم.

1.  اولین نکته که باید در رمزگشایی از عبارت "آتش به اختیار" به آن توجه کرد، رجوع به مجموعه سخنرانی های رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ به خصوص سخنان ایشان در جمع دانشجویان و جوانان است. لذا برای درک درست  سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی ،باید با  مطالعه مجموعه فرمایشات ایشان طی سال های اخیر، مفهوم را به درستی و کمال دریافت کرد.

2.  شرایط جهانی و تحولات عرصه های مختلف نشان می‌دهد که حوزه فرهنگ در جهان  و معادلات قدرت بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است و از این حوزه به صورت جدی برای اهداف سیاسی بهره برداری می‌شود، به طوری که در عرصه بین الملل شاهد بهره گیری از تعاملات فرهنگی برای اهداف سیاسی هستیم.

رشد روز افزون قدرت رسانه‌ای و ارتباطی نیز مزید بر این توجه شده است. در عصر حاضر یک سیل بزرگ در حوزه اهداف فرهنگی- اجتماعی راه افتاده است. در این روند شتابان اگر چه دولت ها، ساختارها و نخبگان فرهنگی نقش موثری دارند، اما همانطور که قبلاً گفته شد مدیریت فرهنگی ما در این زمینه دچار اختلال هایی است و از کارآمدی لازم برای این رویارویی برخوردار نیست، لذا باید مردم خود شخصاً  احساس مسئولیت کرده و وارد عمل شوند  به عبارت ساده "آتش به اختیار" به عموم مردم گوشزد می کند که در کنار متولیان و مدیران فرهنگی این گمان پیش نیاید که افراد جامعه به صورت فردی وظیفه ای ندارند، بلکه هر کسی باید نقش خود را به درستی ایفا نماید و به نوعی قسمتی از مسئولیت فرهنگی جامعه متوجه خود مردم است.

3.  تعاملات فرهنگی و ارتباطات دو سویه به خصوص در فضای مجازی از حوزه ارتباطات رسمی خارج شده و هر فرد به تنهایی می‌تواند با انبوهی از انسان ها در اقصی نقاط جهان ایجاد ارتباط نمایند.

همچنین در درون کشور همه افراد جامعه که از یک مشی فرهنگی تعالی بخش برخوردار نیستند، لذا در این رویارویی های روزانه و انبوه فعالان فرهنگی، مجالی برای حفظ ارتباط رسمی و بروکراتیک و تعیین تکلیف از سوی دستگاه های رسمی و مسئولین فرهنگی وجود ندارند و لازم است مردم خود با قدرت استدلال و زمینه فکری و فرهنگی خود وارد عمل شوند، لذا آتش به اختیاری به مثابه عمل به وظیفه فرهنگی با هوشیاری کامل و تکیه بر هویت اسلامی- ایرانی و انضباط انقلابی است.

امروز بار عظیم فرهنگ جامعه و ارتباطات فرهنگی خارج از روابط دیپلماتیک رایج و بین افراد جوامع به صورت فردی و گروه های کوچک فکری انجام می گیرد، بنابراین لازم است برای حفظ استیلای فرهنگی کشور و حفظ مؤلفه های ارزشی آن، افراد فعال جامعه از آمادگی و هوشیاری کامل برخوردار باشند. باید پذیرفت که بی تفاوتی در مقابل هجمه های فرهنگی و منتظر دستورالعمل و بخشنامه های مختلف ماندن در شرایط عمل موجب اتلاف وقت و فرصت سوزی خواهد شد.

بنابراین آتش به اختیار عمل کردن نیازمند درک درست از فرهنگ بومی و قدرت تشخیص داشتن و تصمیم درست گرفتن و عمل به وظیفه است.

آتش به اختیاری یعنی داشتن آمادگی کامل برای مقابله با هجمه دشمنان در شرایط نامتقارن و کنشگری فعالانه در برابر دشمن.

4.  همگان بر این نکته متفق القولیم که پس از پیروزی انقلاب، دشمنان ایران اسلامی از تمام توان خود برای نابودی انقلاب اسلامی بهره بردند و زمانی که از رویارویی سخت ناامید شدند، به مقابله نرم روی ‌آوردند.

تهاجم فرهنگی و جنگ نرم سال‌هاست که بین فرهنگ و گفتمان انقلاب اسلامی با نظام سلطه در جریان است و برای پیروزی در این مقابله رو در رو، باید تمام توان و پتانسیل فرهنگی کشور به کار گرفته شود. پر واضح است که یکی از موارد اتکای نظام جمهوری اسلامی در عرصه ها سخت مقابله با دشمنان مسلح به سلاح های پیشرفته فرهنگی و فکری، تکیه بر مردم و توان عمومی جامعه است. بی تردید یکی از اهداف اصلی در بیانات رهبر معظم انقلاب از آتش به اختیار عمل کردن، واگذاری بخشی از مسئولیت مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن بر خود مردم است، چرا که تجربه سالیان پیروزی انقلاب اسلامی نشان داده است که در هر زمانی که مردم وارد عمل شدند نتایج درخشانی در پی داشته و رسیدن به پیروزی قطعی بوده است.

بی تردید برای مقابله با هجمه بی‌وقفه دشمنان نظام در حوزه فرهنگ و جامعه، بهره‌گیری از توان پایان‌ ناپذیر مردمی می‌تواند پایانی پیروزمندانه در عرصه مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن به ارمغان بیاورد.

آتش به اختیار عمل کردن در عرصه فرهنگی یعنی اینکه مردم ما باید بدانند که در هیچ شرایطی دفاع فرهنگی تعطیل شدنی  نیست و وظیفه از هیچ فردی در شرایط مختلف ساقط نخواهد شد. پس بهتر است منتظر کسی و دستگاهی نمانند و با هوشمندی و خرد ورزی انقلابی به رسالت خویش عمل نمایند.

منبع: تسنیم