به گزارش مشرق، کبری فرشچی در یادداشت روزنامه جوان نوشت:
با وجود آنکه طرح پرداخت یارانه سالها قبل کارکرد خودش را انجام داده بود و حالا طرحی سوخته به شمار میآمد، اما کاندیداهای دوره دوازدهم ریاست جمهوری همچنان به رقابت یارانهای با یکدیگر پرداختند و کمکهای یارانهای با عناوین مختلف برای جذب رأی تودههای مردم در میان شعارهایشان خودنمایی میکرد.
با انتخاب دکتر حسن روحانی هر چند پرونده انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم بسته شد، اما هم اکنون پرونده وعدههای انتخاباتی باز شده است و از آنجایی که بسیاری از این وعدهها پوپولیستی و غیرکارشناسانه بود، حالا مسئولان چارهای ندارند جز اینکه یکی پس از دیگری از این وعدهها عقبنشینی کنند. یکی از این وعدهها طرح «پرداخت مستمری به کمدرآمدها» است که در آستانه انتخابات از سوی وزارت رفاه و سازمان بهزیستی مطرح شد و حالا با پایان ایام انتخابات دولت ناگزیر است از این طرح پوپولیستی و غیر کارشناسیاش عقبنشینی کند.
بر اساس این طرح مستمری تعیینشده برای خانوادههای پنج نفره و بیشتر ۴۶۵ هزار تومان، خانوارهای چهار نفره ۴۱۸ هزار تومان، سه نفره ۳۲۰ هزار تومان، دو نفره ۲۵۰ هزار تومان و یک نفره ۱۴۸ هزار تومان است.
مراحل اجرایی این طرح به این شکل است که با مراجعه به سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس WWW. SAMANEHREFAH.IR میتوان ثبتنام اولیه را انجام داد. سپس طی یک بازرسی میدانی که توسط وزارت کشور انجام میشود، افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار میگیرند.
در مراجعه به سامانه یاد شده، افراد با چهار گزینه مواجه میشوند، «بیمه کارگران ساختمانی»، «زنان ایرانی دارای همسر خارجی»، «ثبتنام بیماران خاص» و «طرح مستمری مددجویی»! با کلیک بر هر یک، فرد وارد مراحل ثبتنام میشود و پس از وارد کردن اطلاع شخصی و خانوادگی در لیست پیگیری وزارت رفاه و بهزیستی قرار میگیرد.
بر اساس این طرح خانوارهایی تحت پوشش قرار خواهند گرفت که «دارایی و درآمد آنان بیانگر نیازمند بودن آن خانواده باشد.»
اشاره به این موضوع نیز ضروری است که «دولت برای اثبات نیازمندی میتواند به تمامی اطلاعات خانواده دسترسی داشته باشد» و همچون سنوات گذشته، محل زندگی خانواده نیازمند توسط مأموران دولت (مددکاران اجتماعی) به صورت میدانی بازرسی خواهد شد. متقاضیان نباید به هیچ یک از سازمانهای دولتی نظیر، سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، فرمانداریها و غیره مراجعه کنند. تمامی اطلاعرسانیها هم از طریق شماره موبایل اعلام شده توسط متقاضی انجام خواهد گرفت.
حالا آنگونه که احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید در حال حاضر تعداد قابلتوجهی در سامانه خدمات حمایتی ثبتنام کردهاند، اما ۵۰ درصد کسانی که تاکنون در این سامانه ثبتنام کردهاند هم اکنون تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی قرار دارند و همچنین از میان ۵۰ درصد دیگری که تحت پوشش نهادهای حمایتی نبوده و در این سامانه ثبتنام کردهاند نیز تنها یک سوم آنان مشمول بازرسی میدانی خواهند شد.
سایر ثبتنامکنندگان نیز اصلاً مشمول این طرح نمیشوند. توضیحات معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره ثبتنامکنندگان این طرح نشان از دامن زدن به تبی دارد که بیتردید راهکار کاهش فقر نیست بلکه تکرار تجربه یارانهها بالا بردن توقع مردم و تزریق نقدینگی در جامعه است که تبعات آن بیش از همه دامنگیر اقشار ضعیف جامعه خواهد شد. در برابر این تلاش برای اشتغالزایی و مدیریت بهینه فضای کسب و کار قطعاً میتواند درآمد کم درآمدها را افزایش دهد بیآنکه کرامتشان زیر سؤال برود.