کد خبر 739341
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۶

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی معتقد است که عملی شدن مسئله فروش اس-۴۰۰ به ترکیه دور از ذهن است و فقط جنبه تبلیغی آن برای آنکارا و دیپلماسی روسیه برای نگه داشتن ترکیه در طرف خود اهمیت دارد.

 به گزارش مشرق، «شعیب بهمن» کارشناس مسائل اوراسیا، با توجه منافع روسیه برای همکاری تسلیحاتی با ترکیه و مسئله فروش اس-۴۰۰ به این کشور گفت: روس‌ها مجموعه شرایط را در نظر می‌گیرند، آنها تمایل دارند تا در حوزه اقتصادی مناسبات خود را با ترکیه گسترش دهند که این مسئله ممکن است به بازار تسلیحاتی هم برسد، چراکه برای روسیه توسعه بازار تسلیحاتی بسیار جذاب است.

وی افزود: از نظر منطقه‌ای، روابط با آنکارا برای حل مسائلی مانند بحران سوریه برای مسکو اهمیت دارد که در شرایط فعلی ترکیه را در طرف خودشان نگه دارند و از نزدیک شدن به کشورهای غربی جلوگیری کنند. در حال حاضر ترکیه تنش‌های زیادی با کشورهای اروپایی دارد و با ایالات متحده آمریکا در مواردی مانند کردهای منطقه دچار تضاد منافع است، چراکه واشنگتن ضمن به رسمیت شناختن گروه‌هایی مانند "پ ی د" از آنها حمایت تسلیحاتی می‌کند، در حالیکه ترکیه بسیاری از آنها را گروه تروریستی می‌داند.

بهمن با بیان اینکه مسکو این تضاد منافع را به خوبی درک می‌کند، خاطرنشان کرد: برای روسیه مهم است که بتواند با استفاده از این شرایط ترکیه را به ویژه در مذاکرات سوریه در طرف خود نگه دارد. افزون بر آن، مسکو با این اقدامات پیامی را مبنی بر گسترش مناسبات با کشوری که عضو ناتو است را به غرب ارسال می‌کند و توانایی خود را برای معامله تسلیحاتی با چنین کشورهایی را نمایش می‌دهد.

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی ادامه داد: در داخل ترکیه نیز این کشمکش وجود دارد، چراکه اقدامات غرب و دوری ترکیه از آنها مسئله نزدیک شدن به روسیه را پر رنگ می‌کند و مواردی نظیر عضویت در سازمان همکاری شانگهای در قالب همین تغییر رویکرد خلاصه می‌شود.

وی در رابطه با فروش سامانه اس-۴۰۰ به ترکیه از سوی مسکو و معادلات منطقه گفت: البته بعید است که چنین معامله‌ای اتفاق بیفتد، اما در صورت عملیاتی شدن، اولین واکنش مربوط به کشورهای غربی است و روابط آنکارا با غرب تخریب خواهد شد؛ وابستگی آنکارا به این کشورها مانند اینکه جنگنده‌های ترکیه بدون اجازه ناتو حق پرواز ندارند، همچنین وابستگی اقتصادی این کشور شرایطی به وجود آورده که تخریب روابط ترکیه با غرب تهدید جدی برای این کشور محسوب می‌شود، بنابراین دور از ذهن است که مسئله دریافت اس-۴۰۰ عملی شود.

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی تاکید کرد: مجموعه زیان‌هایی که بابت خرید اس-۴۰۰ بر ترکیه وارد می‌شود بیش از منفعت‌های آن است و طرح اینگونه مسائل بیشتر جنبه تبلیغی دارد. برای نمونه هر بار که در اتحادیه اروپا یا توسط یکی از مقامات اروپایی مسئله عدم عضویت ترکیه  در اتحادیه مذکور بحث می‌شود، آنکارا عضویت در سازمان همکاری شانگهای را مطرح می‌کند و همانطور که گفته شد جنبه تبلیغی دارد.

منبع: تسنیم