کد خبر 741371
تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۷

در جریان راهپیمایی روز جهانی قدس در تهران، دو فروند موشک ذوالفقار به نمایش عموم گذاشته شد؛ این اولین بار است که لانچر دو فروندی این موشک رونمایی می‌شود.

 به گزارش مشرق، روز گذشته در جریان برگزاری راهپیمایی روز جهانی قدس در تهران، دو فروند موشک بالستیک ذوالفقار در چهار راه ولیعصر (عج) به نمایش عموم مردم گذاشته شد.

نکته قابل توجه درباره این موشک‌ها، در وهله نخست این بود که این برای اولین بار بود که این موشک‌ها، به نمایش عمومی گذاشته شده بود و در وهله دوم، نکته قابل توجه این بود که در واقع، روز گذشته از لانچر دو فروندی این موشک‌ها هم رونمایی شد.

موشک بالستیک ذوالفقار، اولین بار در جریان رژه نیروهای مسلح در ۳۱ شهرویرماه سال ۹۵ در بندرعباس رونمایی شده بود که در آن رونمایی، موشک‌ها صرفا روی خودرو حامل قرار گرفته بودند و لانچری (پرتابگر) نداشتند.


موشک ذوالفقار در مراسم رژه نیروهای مسلح در بندرعباس (اولین رونمایی)

چند روز بعد و در چهارم مهر ماه سال ۹۵، خط تولید انبوه موشک بالستیک ذوالفقار توسط سردار دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، رونمایی شد تا این موشک، به عنوان یکی از پایه‌های اصلی توان موشکی جمهوری اسلامی ایران شود.

در جریان افتتاح خط تولید این موشک نیز، فقط لانچر تک فروندی موشک بالستیک ذوالفقار رونمایی و تصاویر آن نیز توسط وزارت دفاع منتشر شد. وقتی هم که قرار شد، سپاه پاسداران با موشک نقطه‌زن ذوالفقار اهدافی را در استان دیرالزور سوریه هدف قرار دهد، طبق تصاویر و فیلم‌های منتشره، سپاه صرفا از لانچرهای تک فروندی این موشک استفاده کرد.


موشک ذوالفقار روی لانچر تک فروندی - مراسم افتتاح خط تولید

اما حالا، روز گذشته یک خودرو از سامانه موشکی ذوالفقار با لانچر دو فروندی در راهپیمایی روز جهانی قدس به نمایش عموم گذاشته شد که تاکنون رونمایی نشده بود و این نشان می‌دهد که سامانه موشکی ذوالفقار به لانچرهای دو فروندی نیز تجهیز شده است؛ این اقدام می‌تواند حجم آتش از این سامانه را افزایش قابل توجهی بدهد.

نگاهی به لانچرهایی که روز گذشته موشک بالستیک ذوالفقار روی آن قرار داشت، نشان می‌دهد که این لانچرها شباهت زیادی به لانچرهای موشک فاتح ۱۱۰ دارد، البته این شباهت با تفاوت‌هایی نیز همراه است.


موشک ذوالفقار روی لانچر دو فروندی - راهپیمایی روز جهانی قدس در تهران

** آشنایی با موشک ذوالفقار

"موشک بالستیک ذوالفقار" پس از ۴ سری از موشک‌های فاتح ۱۱۰ (مدل‌های A, B, C, D) با برد حداکثر ۳۰۰ کیلومتر، موشک فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر، موشک ضدکشتی خلیج فارس با برد ۳۰۰ کیلومتر و موشک‌های ضدکشتی هرمز ۱ و ۲ با بردهای ۳۰۰ کیلومتری، نهمین عضو خانواده موشک‌های بالستیک کلاس فاتح است.

نسل اول از موشک‌های فاتح ۱۱۰ با بردی حدود ۲۵۰ کیلومتر در سال ۸۱ با موفقیت تست شده و با گذشت زمان، نمونه‌های جدیدتر این موشک نیز توسط متخصصان و کارشناسان صنایع موشکی تولید شد. فاتح ۱۱۰-A، فاتح ۱۱۰-B، فاتح ۱۱۰-C و فاتح ۱۱۰-D نمونه‌های اصلی این موشک هستند.


لحظه شلیک موشک فاتح ۱۱۰

برد موشک ذوالفقار، از آخرین نسل از موشک فاتح ۱۱۰ که همان موشک فاتح ۳۱۳ بود و ۳۱ مرداد ماه سال ۹۴ رونمایی شده بود، ۲۰۰ کیلومتر بیشتر است ولی همچون فاتح ۳۱۳ از سوخت جامد مرکب برای حرکت در مسیر رسیدن به هدف، استفاده می‌کند.

ذوالفقار، موشکی تاکتیکی است که تمامی مراحل تحقیقات، طراحی و ساخت آن به‌دست پرتوان محققان و متخصصان زبده و کارآمد سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع به سرانجام رسیده است.

این موشک، موشکی زمین به زمین، مایل‌پرتاب و تک‌مرحله‌ای است که می‌تواند اهداف را در فاصله ۷۰۰ کیلومتری مورد اصابت قرار داده و منهدم کند. ذوالفقار همچنین از سکوی پرتاب متحرک و خودکششی بهره جسته و موشکی رادارگریز، نقطه‌زن و سبک است.

موشک بالستیک ذوالفقار، نمونه ارتقایافته موشک‌های کلاس فاتح ۱۱۰ است. برد این موشک، طبق اعلام وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح "۷۰۰ کیلومتر" بوده و برای سومین بار، ایران در تولید موشک‌هایش از "سوخت جامد مرکب" استفاده کرده است.


لحظه شلیک و اصابت دقیق موشک ذوالفقار به هدف

سوخت جامد مرکب در دهه ۴۰ میلادی توسط محققان آمریکایی برای اولین بار تولید و از آن پس تاکنون این سوخت‌ها با اضافه شدن ترکیبات جدید، به‌روز و مکرراً تغییراتی در مواد سوختی آنها اعمال شده است.

شیوه عمل این نوع از سوخت‌ها به‌ این‌گونه است که در بخش انتهایی موشک که محفظه احتراق و سوخت قرار دارد، به‌خلاف سوخت‌های جامد معمولی، سوخت با ماده اکسیدکننده ترکیب شده و نهایتاً، ترکیبی از سوخت و ماده اکسیدکننده به‌صورت بلورهای کوچکی شروع به احتراق کرده و با احتراق آن، موشک به حرکت در می‌آید.

یکی از مهمترین مزایای استفاده از این نوع از سوخت‌ها، ایجاد پایداری بیشتر در زمان پرواز موشک است چرا که در مورد موشک‌های سوخت جامد، معمولاً ناپایداری‌هایی در طول پرواز موشک در پروفایل پروازی، در موشک به وجود می‌آید.

یکی دیگر از مزایای استفاده از سوخت‌های جامد مرکب در پرتاب موشک‌، این است که دود ناشی از احتراق موشک نسبت به سوخت‌های جامد معمولی، کاهش می‌یابد و این می‌تواند در به‌کارگیری موشک‌ها در دوران جنگ، بسیار مهم باشد.

این نوع سوخت‌ها، به‌ نسبت سوخت‌های جامد معمولی که ماده سوختی و  ماده اکسیدکننده سوخت با یکدیگر ترکیب نمی‌شوند، کارایی بیشتر و بهتری دارند و با تولید آنها، جمهوری اسلامی ایران به جمع کشورهای انگشت‌شماری پیوسته که موشک‌های خود را با سوخت جامد مرکب، شلیک می‌کنند.

پیش از این، فقط موشک‌های بالستیک سجیل و فاتح ۳۱۳ از سوخت جامد مرکب استفاده می‌کردند و حالا با تولید موشک بالستیک ذوالفقار، این موشک نیز از سوخت جامد مرکب بهره‌ می‌برد.

منبع: تسنیم