شاهزاده سعودی پس از انتقاد از نوع دموکراسی ایران و انتخابات اخیر کشورمان می‌گوید که ایرانیان با مردم صحرای حجاز ارتباط خونی و دینی دارند و باید بر این حلقه‌های ارتباطی تأکید بیشتری شود.

به گزارش مشرق، سیاسیون و مقامات حال و فعلی کشورها و رژیم‌های خاورمیانه امروز در نشست بررسی نحوه به راه انداختن موج‌های دموکراسی‌خواهی در «مرکز مطالعات سیاسی» لندن شرکت کردند.

یکی از این مقامات، «ترکی فیصل» شاهزاده سعودی و رئیس سابق سرویس امنیتی این کشور بود که در خصوص محور نشست و روابط سعودی‌ها و ایران سخن گفت.

فیصل ابتدا به اتکای بیش از حد عربستان به دولت ترامپ برای ایجاد تغییرات مدنظر ریاض در ازای پول پرداخت و گفت: «من از جایی می‌آیم که قومیت‌پرستی به خوبی کار کرده؛ بعید نیست(جیرد) کوشنر (داماد ترامپ) بتواند مشکلات خاورمیانه را حل کند.

فیصل سپس به موضوع ایران پرداخت. وی سخنان خود را با انتقاد از انتخابات اخیر ایران برگزار کرد. انتخاباتی که درصد بالای شرکت‌کنندگان در آن، به مستمسکی برای مقامات ایرانی و بخصوص «محمدجوا ظریف» وزیر خارجه این کشور برای یادآوری وضعیت دموکراسی در کشورهای عربی به پایتخت‌های عربی خاورمیانه بدل شده است.

ترکی فیصل گفت: «ایرانی‌ها انتخابات برگزار می‌کنند ولی نمی‌توان این کشور را به عنوان یک دموکراسی واقعی درنظر گرفت.»

شاهزاده سعودی توضیح نداد که بر چه اساس و از چه زمانی، ریاض بعنوان مسئول برآورد میزان توفیق دموکراسی در خاورمیانه شناخته شده است.

ترکی فیصل در ادامه به پیشینه تاریخی روابط میان ایران و عربستان پرداخت و گفت: «ایران و عربستان سعودی به هم متصل‌اند. ما همسایه‌ایم و جغرافیا قابل‌تغییر نیست. دین ما را به هم متصل می‌کند و حتی ارتباط خونی با هم داریم. امیدوارم بتوانیم راهی برای تأکید بیشتر بر این حلقه‌های ارتباط پیدا کنیم.»

اشاره فیصل به مسلمان بودن اکثریت ساکنان ایران و عربستان، صحیح است ولی ارتباط میان دو کشور، به فرض ارتباط دولت وقت ایران با دولت سعودی از روز اول شکل‌گیری عربستان سعودی، به سال 1392 بازمی‌گردد.

ترکی فیصل از دید قالب در میان مردم جهان در خصوص عربستان به عنوان مهد تولد تروریسم و افراط‌گرایی در خاورمیانه هم شکایت داشت.

وی گفت: «عربستان به صورت هفتگی بیانیه‌های در محکومیت وقایع تروریستی صادر می کند. همه رهبران کشورهای اسلامی، حملات لندن و منچستر را محکوم کردند ولی رسانه‌ها فقط به پوشش بیانیه‌های صادره از سوی پاپ و رئیس‌جمهور چین پرداختند.»

ترکی فیصل در ادامه باز هم سراغ ایران رفت و با بازگشت به روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در سال 1357، گفت که امام خمینی (ره) برای مسائل فراملی تصمیماتی داشتند و آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب هم مسیر حضرت امام را در پیش گرفته‌اند «و همگان باید به این مسئله واقف باشند.»

فیصل سپس از نفوذ ایران در منطقه به شدت انتقاد کرد و گفت: «چگونه می‌توانیم با کسانی وارد گفت‌وگو شویم که برای خود حقی الهی برای تأثیر بر روند زندگی ما قائل‌اند؟ این است مشکل ما با ایران.»

یکی دیگر از میهمانان این نشست، «موشه یعلون» وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی بود.

نظر به قطع رابطه رسمی کشورهای عربی با اسرائیل، موشه یعلون وقتی وارد جایگاه شد که هیچ مدعو عربی روی سن نبود.

یعلون ابتدا گفت: «شاید سال دیگر به صورت مشترک با نمایندگان کشورهای عربی در اینجا حضور یابم؛ دشمن اصلی ما ایران است.»

موشه یعلون که گویا از سیاست دولت فعلی آمریکا در قبال خاورمیانه رضایت داشت، در ادامه از دولتمردان قبلی یعنی کابینه «باراک اوباما» انتقاد کرد و گفت: «سیاست غیرموثر دولت قبلی آمریکا در قبال خاورمیانه، به ظهور تهدید اسلام‌گرایان افراطی در این منطقه منجر شد.»

یعلون به مسئله ایران هم پرداخت و گفت: «دولت قبلی آمریکا، ایران را به عنوان بخشی از راه‌حل مشکلات خاورمیانه درنظر گرفته بود حال آنکه ایران خودش بخشی از مشکل است.»

منبع: فارس