پس ازگذشت یک ماه ازاختلافات میان گروه‌های پزشکی، وزارت‌ بهداشت در اقدامی تأمل برانگیز و بی‌سابقه،علاوه براحضار رزیدنت‌های پاتولوژی به کمیته انضباطی،اجازه شرکت درامتحان ارتقای امسال را ازآنان سلب کرد.

به گزارش مشرق، چند وقتی است که خبر اعتراض گروه‌های پزشکی از رسانه‌ها به گوش می‌رسد، یک روز شاهد اعتراض پاتولوژیست‌ها در خصوص تصمیمات وزارت بهداشت بودیم و روز دیگر صدای سایر گروه‌ها در خصوص کاهش تعرفه‌های‌شان بلند شد.

حدود یک ماه پیش بود که اختلافات بین فارغ التحصیلان رشته‌های علوم پایه و رشته‌هایی چون پاتولوژی بالا گرفت که این اعتراضات با استعفای دسته جمعی هیأت بورد پاتولوژی و اعتراض مدیران گروه‌های پزشکی و انصراف کتبی دستیاران پاتولوژی دستیاران پاتولوژی و تجمع مقابل معاونت‌های آموزشی همراه شد.

دلیل این اعتراضات تصویب آیین‌نامه اخیر وزارت بهداشت که به افراد غیر پزشک و فارغ‌التحصیلان تک‌رشته‌ای علوم پایه اجازه می‌دهد با یک دوره کوتاه مسئولیت همه بخش‌های آزمایشگاه جنرال پزشکی را به عهده بگیرند، عنوان شده بود.

 صدور حکم تعلیق برای رزیدنت‌های پاتولوژی

اکنون پس از گذشت یک ماه از این اعتراض‌ها و پاس‌کاری این آیین‌نامه بین وزارت بهداشت و مجلس، این وزارتخانه در اقدامی تأمل برانگیز و بی سابقه، اقدام به صدور حکم تعلیق دو نیم سال با احتساب سنوات برای دستیاران پاتولوژی دانشگاه تهران و تبریز کرده است.

به اعتقاد پاتولوژیست‌ها، این حکم سنگین با طرح اتهام «ایجاد وقفه در برنامه‌های دانشگاه» یا اختلال در روند درمان، صادر شده و این موضوع در حالی است که دستیاران با هماهنگی اساتید، در بخش ها حاضر نشدند و هیچ‌گونه خللی در روند درمان بیماران ایجاد نشده است.

اما شاید با نگاهی به آیین نامه انضباطی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، این سوال به ذهن مخاطبان برسد که چرا وزارت بهداشت در گام اول سخت‌ترین مجازاتی که در حوزه صلاحیت شورای انضباطی یک دانشگاه است را برای این دانشجویان اعمال کرد؟

سلب اجازه از رزیدنت‌های پاتولوژی برای شرکت در امتحان ارتقا

پس از اعتراض‌های پاتولوژیست‌ها، سیدحسن امامی رضوی قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی درخصوص جزییات آزمون ارتقا و گواهینامه دستیاری رشته پاتولوژی گفت: تاکنون منعی برای شرکت دستیاران آسیب شناسی از سوی دانشگاه‌ها وجود نداشته است اما مواردی که مطرح می‌شود، به عملکرد دستیاران بستگی دارد.

امامی رضوی گفت: دستیاران سال چهارم که معرفی شده‌اند، شرکت خواهند کرد، اما سایر دستیاران نیز به مدت غیبتشان در بخش‌ها توجه کنند چرا که غیبت بیش از یک ماه آنها را از شرکت در امتحان محروم می‌کند.

قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی تاکید کرد: چنانچه مواردی از این دست وجود دارد، دستیاران باید آن را مدنظر قرار بدهند و اگر به علت اینکه خللی در کار بخش ایجاد شده و آنها شرکت نکردند و یا احکامی از کمیته انضباطی باشد، نیز ممکن است باز نتوانند در آزمون شرکت کنند. لذا دستیاران حضور در بخش را جدی بگیرند تا یک سال از امتحان ارتقای خود عقب نمانند. در مورد سایر رشته‌ها نیز به همین منوال عمل خواهد شد.

در اولین اقدام پس از اظهارات قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز علاوه بر احضار رزیدنت‌های پاتولوژی به کمیته انضباطی، اجازه شرکت در امتحان ارتقای امسال را از آنان سلب کرد.

تهدید و تعلیق راهکار وزارت بهداشت برای پاسخ‌گویی به اعتراض‌ها

فرید کرمی نایب رئیس انجمن پاتولوژی ایران در خصوص این تصمیم وزارت بهداشت اظهار کرد: وزارت بهداشت به استناد به آیین‌نامه‌ای که فقط به امضای وزیر بهداشت رسیده و هنوز مراحل قانونی خود را طی نکرده ، اقدام به ثبت‌نام دانشجویان PHD رشته‌های علوم پایه برای گذراندن دوره تکمیلی تخصصی علوم آزمایشگاهی کرد.

وی افزود: به عبارت دیگر باید گفت پذیرش دانشجو و همچنین ثبت‌نام این افراد بدون اینکه آیین‌نامه‌ای در این خصوص مصوب شود شروع شده است که این مسئله اعتراض دستیاران پاتولوژی را در بر داشت و آنها خواستار تغییر رشته خود شدند و همچنین از مراجعه به بخش‌های درمانی خودداری کردند. 

رئیس انجمن پاتولوژی ایران تصریح کرد: انجمن پاتولوژی با رایزنی‌هایی که با وزارت بهداشت انجام داد شکایات خود را به مجلس و شورای عالی نظام پزشکی بردند و علی‌رغم اینکه این شورا و همچنین مجلس اعتراض پاتولوژیست‌ها را منطقی دانست وزیر بهداشت بدون توجه به این تصمیم قانونی که ۲۹ سال است اجرا نشده است را اجرایی کرد.

وی گفت: ظاهراً برای عده‌ای اجرای سریع این مصوبه بسیار با اهمیت بود و آنطور که شواهد نشان می‌دهد باید عده‌ای در این مدت کوتاه باقیمانده تا پایان عمر دولت یازدهم در این رشته پذیرش می‌شدند.

کرمی ادامه داد: مسلماً برای پزشکان و پاتولوژیست‌هایی که بعد از گذراندن یک دوره به این جایگاه می‌رسند، دیدن افرادی که با استفاده از یک راه میان‌بر می‌توانند در جایگاه آنها فعالیت کنند، غیرقابل تحمل است که همین موضوع باعث شد بسیاری از این افراد تصمیم به تغییر رشته بگیرند.

 رئیس انجمن پاتولوژی ایران توضیح داد: وزارت بهداشت به جای اینکه با این موضوع یک برخورد منطقی داشته باشد با تهدید اقدام به صدور حکم تعلیق برای رزیدنت‌های پاتولوژی سال اول و دوم دانشگاه‌ تهران کرد.

وی در ادامه گفت: این نحوه برخورد با متخصصان باعث دلسردی آنها می‌شود در حالی که ما بارها برای بیان اعتراضات خودمان خدمت مسئولان وزارت بهداشت رسیدیم اما انگار قرار نیست هیچ تعاملی با ما صورت گیرد و کسی به حرف ما گوش نمی‌دهد و همچنین وزارت بهداشت بر تصمیم خود پافشاری دارد که این موضوع مانعی جدی برای برگشتن دستیاران به بخش‌ها شده است.

کرمی گفت: هر زمانی که ما خواستیم نقطه قوتی را به جوانان نشان دهیم و اعلام کنیم وزارت بهداشت آماده همکاری با ما است این وزارتخانه با صدور حکم و بخشنامه باعث دلسردی بیشتر دانشجویان و نخبگان پاتولوژیست شد.

لزوم پررنگ‌تر شدن نقش نظارتی مجلس

میثم رضایی فعال صنفی دستیاران تخصصی اظهار داشت: عملکرد غیرقابل قبول وزارت بهداشت در حوزه های مختلف، جامعه پزشکی را دلسرد کرده است. در حوزه  آموزش پزشکی، برخورد قهرآمیز انضباطی با دستیاران پاتولوژی و استفاده از اهرم‌های فشار برای جلوگیری از اعتراضی مدنی بی سابقه و غیر قابل قبول است.

وی تصریح کرد: در موضوع اعتراض پاتولوژیست‌ها، وزارت بهداشت حتی ذره‌ای به مجلس شورای اسلامی اعتنا نکرد و به سادگی از نامه‌ دکتر نوبخت رئیس کمیسیون بهداشت برای توقف پذیرش دستیار پاتولوژی از رشته های علوم پایه گذشت.

این فعال صنفی گفت: به هر حال روزانه با غافلگیری های مکرر وزارت بهداشت در حوزه آموزشی روبه‌رو هستیم و امیدواریم مجلس شورای اسلامی نقش نظارتی خود را در این زمینه پررنگ تر کند.

به اعتقاد برخی کارشناسان، تصمیمات نسنجیده وزارت بهداشت در روزهای پایانی دولت باعث بروز مشکلات عدیده‌ای در روند درمان و تحصیل دانشجویان و نارضایتی بیش از پیش متخصصان خواهد شد، همچنین باید از دولتی که ادعای حقوق‌دانی‌ دارد پرسید مگر در کل تاریخ ۸۳ ساله‌ دانشگاه تهران مجموعاً چند حکم تعلیق دانشجو صادر شده است که دولت تدبیر و امید به این راحتی برای با تهدید پزشکان، نخبگان و دانشجویان انجمن‌های علمی برای آن‌ها حکم تعلیق صادر می‌کند؟

در پایان باید دید پس از گذشت یک ماه از کش‌وقوس و اعتراضات پاتولوژیست‌ها به مصوبه وزارت بهداشت، قاضی زاده هاشمی می‌تواند با تدبیری مناسب مشکلات به وجود آمده برای این گروه پزشکی را حل کند؟ یا هم‌چنان با صدور حکم تعلیق برای سایر دانشجویان به حملات گازانبری خود ادامه خواهد داد!

منبع: فارس