روند نزولی قدرت داعش از 2 سال پیش شروع شده و با از دست رفتن موقعیت آنها در موصل این روند تسهیل شده است.

به گزارش مشرق،‌ « آزاد سازی موصل و تاثیر آن بر تحولات آینده منطقه » موضوع گفتگوی ویژه خبری  ۸ تیر شبکه دو سیما بود که سعدالله زارعی و مسعود اسداللهی از کارشناسان مسائل غرب آسیا و علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به بحث و گفتگو پیرامون آن پرداختند.

در ابتدای این بحث، سعدالله زارعی ضمن تبریک به ملت ایران که نقش قابل توجهی در محو داعش در عراق و مبارزه با تروریسم در سوریه داشتند گفت: تاریخ شکل گیری تروریسم به لحاظ ریشه ای به حدود سال های ۱۹۹۱ به این طرف می رسد اما موضوع شکل گیری تروریسم به شکل اخیر و تحت عنوان داعش در عراق به تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ بر می گردد که در یک دوره زمانی گسترش پیدا کردند و توانستند بخش قابل توجهی از این کشور را به تصرف خود درآورند.

اولین ضربه کاری به داعش را سپاه وارد کرد

وی افزود: در همان زمان که این گروه تروریستی توانستند چیزی حدود نیمی از سرزمین عراق را به تصرف خود درآورند مبارزه با آن ها شروع شد؛ از جمله جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با درک خطراتی که این گروه برای ملت عراق، ایران و سایر ملت های منطقه داشت، ظرفیت خود را برای مبارزه با داعش پای کار آورد و اولین ضربه کاری به نیروهای تروریستی داعش را هم سپاه وارد کرد و پس از آن بود که نیروهای عراقی شکل گرفتند و ما شاهد یک روند پرشتاب در مبارزه با داعش بودیم.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه عملیات پاکسازی موصل تقریبا ۸ ماه و نیم طول کشید گفت: ارتش عراق، پلیس اتحادیه ( نیروهای ارتش تحت امر وزارت کشور عراق) و نیروهای حشد الشعبی سه دسته نیرویی بودند که در عملیات آزاد سازی موصل نقش آفرینی کردند البته در کنار این سه گروه نیروهای دیگری هم بودند که در حد خود ایفای نقش کردند که از جمله آن ها می توان به پیش مرگ های کرد در منطقه شمالی موصل اشاره کرد.

در ادامه این بحث علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تبریک این پیروزی به دولت و ارتش عراق و همچنین نیروهای مردمی این کشور ، نقش مستشاری نیروهای جمهوری اسلامی ایران و مشخصا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بسیار تاثیر گذار و قابل تحسین و تمجید خواند و گفت: بر اساس طراحی های صورت گرفته در ارتباط با عراق، هدف، تجزیه این کشور بود لذا آزاد سازی موصل به لحاظ سیاسی نقطه عطف بسیار مهمی یعنی عبور از تجزیه این کشور بود.

وی با بیان اینکه یک مقام آمریکایی گفته بود از بین بردن داعش ۱۰ تا ۳۰ سال طول می کشد افزود: خود آمریکایی ها بارها در پرتاب هوایی سلاح تحت عنوان کمک به ارتش عراق برای داعش کمک فرستادند، نقش مهمی را در به وجود آوردن و استمرار داعش و شکل گیری این توطئه داشتند لذا بدون تردید این پیروزی شکست دیگری برای آمریکا و هم پیمانان منطقه ای او و موفقیت بسیار مهمی برای ارتش و نیروهای مردمی عراق در کنار کار عظیمی که در سوریه صورت گرفته بود، محسوب می شود.

بروجردی تاکید کرد: این پیروزی نشان داد که عزم جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با پدیده شوم تروریسم با همکاری و دعوت دو کشور عراق و سوریه تا چه میزان تاثیر گذار بوده و موفقیت به بار آورده است.

وی افزود: این موفقیت علاوه بر آثار برون مرزی آن در شکل گیری حکومت منطقه ای قدرتمند دو کشور عراق و سوریه و تقویت آن ها بسیار موثر خواهد بود.

فکر تکفیری از بین نرفته است، باید مبارزه عمیق فکری با این جریان داشت

اسداللهی کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه این برنامه با اشاره به اینکه فکر تکفیری از بین نرفته است، باید مبارزه عمیق فکری با این جریان داشت افزود: حمله ای به فرودگاه های سوریه صورت نگرفته است، شکست داعش در عراق به صورت مستقیم بر امنیت ملی ما تاثیرگذار است ، اگرجلوی داعش سد نمی شدیم و تلاش برای مبارزه با داعش صورت نمی گرفت الان آنها به ایران رسیده بودند.

سقوط موصل توطئه منطقه ای بین المللی بود

وی با بیان اینکه موصل چهار روزه سقوط کرد گفت: 7-8 ماه طول کشید تا موصل آزاد شود این در حالی است که سقوط موصل توطئه منطقه ای بین المللی بود که ترکیه ، اردن، عربستان، قطر و آمریکا در آن نقش داشتند، این شهر تقدیم داعش شد و عملیات خاصی در آن صورت نگرفت.

حشدالشعبی نقش کلیدی در آزادسازی کل مناطق از جمله موصل داشت

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه بارزانی مورد حمله داعش قرار گرفت و دست به دامن سپاه شد تا آنها را نجات دهند و اوایل از دولت عراق تشکر کرد ولی بعدا نمک نشناس شد و به دولت مرکزی عراق پشت کرد افزود: حمله داعش باعث شد موجود مقدسی به نام حشد الشعبی شکل بگیرد ، حشدالشعبی نقش کلیدی در آزادسازی کل مناطق از جمله، موصل داشت لذا این تشکیلات قانونی و ساختار آن به تصویب رسیده است.

اسداللهی با اشاره به اینکه آمریکا و عربستان نسبت به حشدالشعبی حساس و مخالف هستند گفت: آمریکا به بهانه اینکه مردم موصل اهل سنت هستند باحضور حشدالشعبی در موصل به دلیل شیعه بودنشان مخالفت کرد و بهانه آورد که اختلاف در مذهب مشکل ساز است این در حالی است که در حشدالشعبی مسیحی ، ایزدی ، شیعه و کرد عضو هستند، اگر اینها وارد می شدند زودتر از اینها موصل فتح می شود.

سیر تحولات به نفع نظام سوریه است

وی تصریح کرد: حشدالشعبی ثمره مقدسی است، خداوند با حکمتش موجودی را درست کرد که در عراق ماندنی باشد،سیر تحولات به نفع نظام سوریه است ، بحران سوریه بسیار پیچیده است و ترکیه در رقه و موصل با شکست مواجه شد.

اسداللهی با اشاره به اینکه حشدالشعبی تل عفر را محاصره کرد افزود: اما باز این بهانه از سوی آمریکا مطرح می شود که حشدالشعبی وارد تل عفر نشود .

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با بیان اینکه اوضاع در سوریه امیدوارکننده است به طوری که ارتش سوریه به کمک نیروهای هم پیمانش در حال پیشروی است ادامه داد: این پیش روی سبب مواضع تند آمریکا شده، این در حالی است که اگر نظام سوریه در سراشیبی شکست قرار می گرفت آمریکا مواضع تندی را اتخاذ نمی کرد.

اسداللهی ادامه داد: در توافقی که در آستانه چهار صورت گرفت قرار شد تا نیروهای ترکیه در کنار روس و ایران در چهار منطقه حضور پیدا کند این در حالی است که دولت دمشق اجازه حضور ترکیه در کنار دمشق را نمی دهد و نیروهای ترک در ادله که هم مرز با ترکیه است با هم راهی نیروهای روسی حافظ صلح باشد، البته این موضوع در حد بیانیه های رسانه ای است.

وی با اشاره به اینکه بعد از آستانه چهار کمک ترکیه به جبهه النصره ادامه داشت بیان کرد: اردغان می خواهد شکست خود را در رقه جبران کند لذا ترکیه بازنده اصلی تحولات سوریه است و آمریکا از تحولات جا مانده و به دنبال عملیات روانی است.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه بیشتر فشار آمریکایی ها بر روی روسیه است تا سوریه ادامه داد: در روسیه پوتین موضع قوی دارد و سعی می کند با دیپلماسی جلوی مواضع ترامپ را بگیرد.

سال 2017 داعش در عراق به پایان می رسد اما در سوریه نمی توان زمان دقیقی را اعلام کرد

سعدالله زارعی در ادامه این برنامه با اشاره به اینکه سال 2017 داعش در عراق به پایان می رسد ، اما در سوریه نمی توان زمان دقیقی را اعلام کرد گفت: روند نزولی قدرت داعش از 2 سال پیش شروع شده و با از دست رفتن موقعیت آنها در موصل این روند تسهیل شده است. ، لذا داعش ابهت پیشین خود را از دست داده است.

وی با اشاره به اینکه در عراق اگر کارشکنی آمریکا نبود منطقه تل عفر تا الان آزاد شده بود اظهار داشت: آمریکا مانع از حرکت نیروهای ارتش در این منطقه شد و لذا آمریکا مدام در حال کارشکنی است اما خوشبختانه موصل با هزینه انسانی بسیار کمتر و با آسیب کمتر به زیر سا خت ها آزاد شده است ، موصل شهری بود که 5/3 میلیون نفر جمعیت داشت اما به دلیل اینکه بازسازی آن در دوره کوتاه امکان پذیر است مردم می توانند مجددا به شهر خود بازگردند.

ماجرای هشدارهای سپاه درباره داعش به عراق

زارعی با اشاره به جایگاه نیروهای بسیج مردمی عراق گفت: داعش در سوریه قبل از عراق بروز و ظهور داشت لذا در سال 2012 مبارزه با داعش در سوریه شروع شد ، در آذر ماه سال 1391 سپاه جمع بندی خود را درخصوص تکرار این ماجرا در عراق مطرح کرد که باید آنها هوشیار باشند.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ساختار سیاسی در عراق موزائیکی است گفت: این هشدار امنیتی که به سیستم عراق داده شد خیلی مورد توجه قرار نگرفت، در دی ماه سال 92 سپاه بار دیگر جمع بندی خود را توسط سفیر ایران در عراق مطرح کرد و گفته شد داعش به زودی در آنجا اعلام موجودیت می کند و بخشی از عراق از جمله موصل را می گیرد اما باز تذکرات ایران مورد توجه قرار نگرفت، با اصرار و تاکید ایران در اسفند ماه یگان هایی نه چندان قوی در سیستم عراق خارج از ارتش به وجود آمد ، در حدی که آنها بتوانند از بغداد حفاظت کنند.

وی تصریح کرد: بار دیگر ایران در اوایل اردیبهشت سال 93 جمع بندی امنیتی خود را به عراق اعلام کرد به طوری که داعش شمال بابل ، کرکوک ، استان های شیعه نشین در الانبار و نینوا را به دست گرفتند و فقط پرچم بالا نبردند، ظرف 4-5 روز نصف عراق را گرفتند.

زارعی با اشاره به اینکه این جریان از سال 1991 شروع به کار کرد و در بخش های مختلف ریشه زد گفت: این ریشه هرز از عراق بیرون کشیده شد ، ملت عراق امروز شیرینی این میوه امنیتی را در کام خود احساس می کند، ملت عراق متوجه شده است ارتش به تنهایی کفایت نمی کند بلکه به نیروهای مردمی با کفایت مانند حشدالشعبی نیاز است.

وی با بیان اینکه حشد الشعبی نماد ملیت عراق از طیف های مختلف است عنوان کرد: حشدالشعبی در سیستم می ماند و نقش کاملا برجسته ای پیدا خواهد کرد.

روند پاک سازی داعش به شکل بومی و منطقه ای است

زارعی با اشاره به اینکه آمریکا نمی تواند صحنه را مدیریت کند نقش این کشور خرابکاری است گفت: روند پاک سازی داعش به شکل بومی و منطقه ای است و آمریکا به دنبال برهم زدن این امر است اما توانایی این کار را ندارد.

منبع: باشگاه خبرنگاران