به گزارش مشرق، توسعه فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی به همت و رغبت و توجه بیش از حد مسئولان نفتی به حضور شرکتهای خارجی، علیرغم وجود توان داخلی و سیاستهای اقتصاد مقاومتی درگیر و عقب ماندگی و تعلل شده است.
کارشناسان بر این باورند که منطقی نیست، توسعه یک فاز منوط به بازگشت شرکتهای خارجی همچون توتال باشد که سابقه روشنی در بدعهدی نسبت به ایران دارد، چراکه خیانت همین شرکت در اولویتبندی فازهای میدان گازی پارسجنوبی منجر به محروم ماندن ایران از لایههای مشترک پارسجنوبی به مدت ده سال شد و کشور ما از قطر در برداشت از لایه مشترک پارسجنوبی عقب ماند.
دردوران پسابرجام شرکت نفتی توتال به طور خاص برای توسعه فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی پیش قدم شد، اما به هنگام امضای تفاهمنامه از ایران وقت خواست و حضور خود را در کشور ما منوط به تصمیم نهایی آمریکا گرفت که این موضوع مهر تأیید دیگری بر بیتعهدی و بدعهدی این شرکت بود.
در همین شرایط بود که بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در برنامه گفتوگوی ویژه خبری بیان کرد: در تفاهمنامه امضاه شده با توتال برای توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی، قید شده که قوانین اتحادیه اروپا به عنوان مرجع تصمیمگیری توتال خواهد بود و منوط کردن حضور فرانسویها در ایران به قوانین آمریکا، بیتعهدی است.
همچنین امیرحسین زمانینیا معاون وزیر نفت و در امور بینالمللی و بازرگانی نیز در همایش برجام و اقتصادی مقاومتی اعلام کرد: توتال منتظر تصمیم نهایی آمریکا در مورد ایران است.
حالا از آن زمان (پس از برجام) تا کنون این شرکت تعلل میکند و مسئولان نفت نیز منتظر جواب و تصمیم نهایی آنها هستند، در حالیکه طبق اصول سیاست مقاومتی توان داخل باید درنظر گرفته شود و در اعتماد و اتکا به این توان همین بس که خود کارشناسان و مدیران شرکت توتال از عملکرد ایرانیها در پارسجنوبی به ویژه فاز ۱۲ آن بسیار غافلگیر شده و این توسعه و پیشرفت بهدست ایرانیان را ستودنی دانستهاند.
در شرایط فعلی که سنای آمریکا تشدید تحریمهای ایران را تصویب کرده است، آیا اعتماد چندین باره به شرکتی که شهره بیتعهدی از قبال ایران است، فایدهای هم دارد؟
این در حالی است که پاتریک پویان مدیر عامل شرکت توتال در گفتگویی با خبرگزاری اعلام کرد؛ بلافاصله پس از تمدید برجام از سوی کاخ سفید در تابستان امسال، یک میلیارد دلار به این پروژه تزریق خواهد شد.
وی با بیان اینکه باوجود همه نگرانیها، ریسک این سرمایه را میپذیریم، عنوان کرد: در تابستان قرارداد با ایران را اجرایی می کنیم، حتی اگر ترامپ برجام را برهم بزند، ما از فرصت اسنپبک استفاده خواهیم کرد.
بنابراین طبق سخنان مدیر عامل شرکت توتال باید اذعان داشت که طبق (اسنپبک) در صورت اعلام لغو برجام به شرکتها فرصت ۶ تا ۸ ماهه داده میشود تا قراردادهای خود را فسخ و از ایران خارج شوند.
با توجه به اینکه توتال در فاز ۱۱ پارسجنوبی به عنوان فاز واقع در مرز میدان مشترک به قطر در آنجا حضور دارد، این فاز در سمت ایران توسعه نیافته است ، از سوی دیگر هر ماه با بازگشت تحریمها امکان روشن شدن چراغ بدعهدی دیگر از سوی این شرکت وجود دارد. حال سوال اینجاست که آیا منطقی است تا این حد منتظر این شرکت بوده و به او بها دهیم؟
دور قرارداد توتال یک خطر قرمز بکشید / وظیفه شرکت فرانسوی به تأخیر انداختن پروژه ملی است
هدایتالله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی ، درباره توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بهدست شرکت فرانسوی توتال اظهار داشت: با اینکه فاز ۱۱ مرزی ترین فاز در میدان مشترک پارس جنوبی است و توسعه آن جزو اولویتها بوده و انجام هرچه زودتر آن ضرورت دارد، ولی مسائل مختلفی پیش آمد که باعث تأخیر در این مهم شده و عملاً هیچ اتفاقی نیفتاده است.
وی با اشاره به تقاضای توتال برای توسعه این فاز، افزود: متأسفانه این شرکت فرانسوی به نحوی ایران را بازی داده و در عمل تنها وقت را برای توسعه این فاز مهم هدر داده است.
این عضو کمیسیون انرژی بیان داشت: بعد از تقاضا برای حضور در فاز ۱۱ پارس جنوبی، اطلاعات لازم را به منظور بررسی بیشتر میدان دریافت کرده، وقت را از ما گرفت و بعد اعلام کرد که دیگر برای توسعه نمیتواند حضور داشته باشد و این یعنی گرفتن وقت از ما، اما آنچه جای بحث دارد این است که بعد از گرفتن اطلاعات و پس گرفتن تقاضای خود برای حضور در ایران به آن طرف این مرز مشترک یعنی قطر رفته و با رقیب ما شریک شد.
نماینده مردم ایذه و باغملک تأکید کرد: منطق حکم میکند با کسی که علاقهای به حضور ندارد و مدام وقت تلف میکند و از طرف دیگر با رقیب ما شریک است، قراردادی نداشته باشیم.
خادمی گفت: ما میتوانیم به جای وقتکشی با توتال همچون فازهای ۱۲ و ۱۹ پارس جنوبی، توسعه فاز ۱۱ را خودمان انجام دهیم، اما در این بین برخی بحث مالی را به میان آورده و این را بهانه قرار میدهند، در حالیکه با منابع ناشی از صندوق توسعه ملی و اوراقی که منتشر کردیم، توانستیم فازهایی را رونق بخشیم.
وی تصریح کرد: هیچ کسی با سرمایه خارجی وارد شده به کشور که بر پایه عدل و انصاف باشد، مشکلی نداشته و مخالفت نمیکند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس بیان داشت: مسئولان باید تعیین کنند به چه دلیلی اعتماد بیش از حد به توتال دارند، آن هم در شرایطی که این شرکت در قبال ایران بدعهدیهای مسلمی داشته و نباید از یک سوراخ چندین بار گزیده شویم.
خادمی تصریح کرد: توتال مأموریت دارد پروژههای مارا به تأخیر بیندازد، این شرکت در صنعت نفت ما نقش مخرب دارد.
وی در واکنش به مصاحبه مدیر عامل توتال با خبرگزاری رویترز مبنی بر اینکه در صورت تحریمهای آمریکا و کاخ سفید از (اسنپ بک) استفاده کرده و ظرف مدت ۶ الی ۸ ماهه از ایران خارج میشود، گفت: اگر این حرف صحت داشته باشد، باید دور توتال خط قرمز کشید، وقت را تلف نکرده و به هر قیمتی شده با استفاده از صندوق توسعه ملی و اوراق مشارکت، توسعه فاز ۱۱ را شروع کنیم، همچنین میتوانیم با کشورهای دیگری مثل ایتالیا هم مذاکره کنیم، چراکه آنها فازهای ۴ و ۵ پارس جنوبی را به بهترین شکل توسعه دادهاند.
نماینده مردم ایذه و باغملک در پایان گفت: نباید توسعه مهمترین فاز پارس جنوبی را به گروه نامطمئنی بدهیم که در نیمه راه، کار را رها کرده و میروند، مثل توتال که سابقه درخشانی در این زمینه دارد.