کد خبر 750157
تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۴

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: وزرای آینده باید برای حل مشکلات شجاعت داشته باشند.

به گزارش مشرق، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز یک شنبه 25 تیرماه در هشتمین کنفرانس بودجه ریزی برمبنای عملکرد در سخنانی با اشاره به شاخص‌های وزرای دولت دوازدهم گفت: وزرای آینده باید این شجاعت را داشته باشند که به سمت حل مشکلات پیش روند نه اینکه در جلسات دردودل کنند.

وی افزود: ما احتیاج به این نداریم که فقط وزرا مشکلات را ببینند، رجال ملی امروز کسانی هستند که این مشکلات را می‌بینند و باید بگویند که مثلا امسال دو یا سه مشکل را حل می‌کنند.

رئیس مجلس تصریح کرد: موضوع این کنفرانس مورد اهتمام همه است و در قانون برنامه ششم هم به آن تأکید شده است.

لاریجانی با بیان اینکه تحول در نظام بودجه ریزی نیازمند تغییرات و تحولاتی در ساز و کارهاست، اظهار داشت: تحول در نظام بودجه‌ریزی و دیگر نظامات همزمان باید صورت گیرد و این کار ساده‌ای نیست، اما مهم است.

وی افزود: برای بودجه کشور سهم قابل توجهی از نفت استفاده می‌شود که این کار درستی نیست.

رئیس مجلس نفت را یک سرمایه مهم و ارزشمند دانست و تأکید کرد: نظام بودجه‌ریزی ما به گونه‌ای است که این سرمایه مهم صرف امور زیربنایی و توسعه کشور شود که این طور نیست و ما مجبوریم نفت را در امور عمومی استفاده کنیم که این نشان‌دهنده مشکل در امور دیوانی کشور است.

لاریجانی با تأکید بر اینکه وضع خدمات ما به کارمندان براساس حجم کاری و بودجه‌ای که صرف می‌شود نیز نارس است، تأکید کرد: این حجم دیوانی مانعی برای پیشرفت شده است.

وی یکی از شاخص‌های نظام بودجه‌ریزی کشورها را زمان برای سرمایه‌گذاری دانست و اظهار داشت: ما از نظر این شاخص در بین 20 کشور منطقه پانزدهم و در بین 187 کشور نیز  138 هستیم که نشان می‌دهد زمان برای سرمایه‌گذاری در کشور دارای مشکل است. 

رئیس مجلس افزایش طول زمان برای سرمایه‌گذاری در کشور را مانعی برای توسعه دانست و گفت: سیستم دیوانی ما امروز کمکی به پیشرفت کشور نیز علیرغم بودجه‌هایی که صرف شده نکرده است؛ ما نیازمند شفافیت در سرمایه‌گذاری‌های مالی هستیم.

لاریجانی به بیان شاخص‌های آمار بیکاری و مقایسه کشورمان با کشورهای منطقه و جهان پرداخت و تصریح کرد: در بین کشورهای منطقه ما در شاخص بیکاری از بین 18 کشور نهم و از بین 105 کشور نیز رتبه 90 را به خود اختصاص داده‌ایم.

وی عنوان کرد: ما از نظر رشد واقعی اقتصادی در منطقه از بین 24 کشور رتبه 10 و در بین کشورهای جهان نیز رتبه 84 را داریم، رتبه ما از نظر جذب استعداد در منطقه 19 و در جهان 26 هستیم.

رئیس مجلس تأکید کرد: سیستم بزرگی که به عنوان سیستم دیوانی داریم کمکی به بهبود وضعیت و نیز توسعه کشور نکرده است.

لاریجانی با تأکید بر اینکه در نظام بودجه‌ریزی ما فاصله بین اهداف برنامه بودجه و عملکرد وجود دارد، گفت: ضریب تحقق برنامه‌هایی که تصویب شده، طی سال‌های اخیر زیاد نبوده، این سیستم دیوانی وسیع، اما ناکارآمد و ضعیف است.

وی با بیان اینکه در بودجه 96 نود درصد صرف بودجه جاری کشور شده، اظهار داشت: ما در بودجه 96 پول نفت را صرف امور دیوانی و عمومی کشور می‌کنیم و این در حالی است که باید هزینه‌های زائد را کم کرده و کارآمدی را افزایش دهیم.

رئیس مجلس ساختار حکمرانی و بودجه‌ریزی کشور را نیازمند بازنگری عنوان کرد و گفت: ناتوانی سیستم سوسیالیستی که در شوروی سابق و برخی شرکت‌های اروپایی وجود داشت روشن شد و خودشان نیز فهمیدند که این سیستم دارای اشکالاتی است.

لاریجانی به نقاط ضعف و اشکالات نظام لیبرالی نیز اشاره و تأکید کرد: برخی کشورهای غربی نیز دنباله رو نظام لیبرالی بودند که به آزادی در عمل و فکر معتقد بود، نظرگاه‌شان این بود برای اینکه کشور با مدل موفق داشتیم باید آزادی در فکر و عمل وجود داشته باشد و این مسابقه است و همه باید در این مسابقه شرکت کنند.

وی ادامه داد: فیلسوفان و نظریه‌پردازان اسلامی هم می‌گویند که برای ایجاد عدالت حکمرانی می‌کنند، در تئوری حکومت‌داری اسلامی و متفکران به این موضوع اعتقاد دارند که عدالت باید گسترده شود که آزادی نیز در آن دیده شده است. 

رئیس مجلس اضافه کرد: باید آزادی فکر و اقتصادی وجود داشته باشد که این نکته مهمی است و فاصله ما را با نظام‌های کمونیستی و لیبرالی متفاوت می‌کند.

لاریجانی تأکید کرد: وقتی راجع به عدالت صحبت می‌کنیم سمت‌گیری باید به سمت محرومین باشد، زیرا استعدادهای آنها نیز در توسعه کشور شکوفا شود.

وی با بیان اینکه دولت نباید حداکثری باشد، بلکه باید اجازه دهیم مردم در شکوفایی استعدادهای‌شان حق انتخاب داشته باشند، گفت: مردم باید در تحصیل و اقتصاد آزادی انتخاب داشته باشند و سیستم دیوانی نیز نباید جای فرد تصمیم بگیرد؛ در نظام‌های اقتصادی و آموزشی فرد باید تصمیم گیرنده باشد. ما در جایی باید ورود کنیم که به امنیت لطمه وارد نشود.

رئیس مجلس ادامه داد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل پول نفتی که بوجود آمده بود سیستم دیوانی را گسترده کردند که بعد از انقلاب اسلامی نیز سوسیالیتسی ایجاد شد و فکر می‌کردند باید حکومت درباره همه چیز تصمیم بگیرد و این سیستم تغییر نکرد.

لاریجانی با طرح این سوال که آیا سیستم آموزشی موجود با بستر عدالت طرح‌ریزی شده، گفت: خیر، این‌طور نیست، به طوری که عملا به اسم کمک به آموزش افراد دیوان آموزشی برای فرد تصمیم می‌گیرد.

وی با تأکید بر اینکه سیستم دیوانی و حکمرانی کشور ما با سیستم‌های روز دنیا، غرب و دیگر تفکرات عدالت محوری همخوانی ندارد، گفت: به اندازه کافی شواهد و قرائن بر اینکه اشکالات سیستم دیوانی وجود دارد و باید این مشکلات را بفهمیم.

رئیس مجلس ادامه داد: سازمان برنامه و بودجه کشور هر ساله لایحه بودجه را به مجلس می‌دهد و براساس نرخ تورم که 10 یا 15 درصد است حقوق و دستمزد را تعیین می‌کند، اما در بعد کیفیت بودجه‌ریزی اتفاق خاصی پیش می‌آید.

لاریجانی با تأکید براینکه ما بدون اصلاح برخی از نظامات نمی‌توانیم در کشور توسعه داشته باشیم افزود: با این حجم دولت توسعه‌ای در کشور ایجاد نمی‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم وابستگی بودجه به نفت کاهش یابد باید نظامات اصلاح شود، مجلس از نتیجه کار این کنفرانس حمایت می‌کند.

منبع: تسنیم