افزایش سهم‌خواهی اصلاح‌طلبان از روحانی! ۵۰ درصد نه، ۷۰ درصد کابینه باید تغییر کند.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

«ما شهردار زن نمی‌خواهیم» ولی روحانی حتما «وزیر زن» منصوب کند!

پروانه سلحشوری، از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس به تازگی درباره بحث حضور زنان در کابینه دوم رئیس‌جمهور روحانی به روزنامه آرمان امروز گفته است:

«یکی از مطالبات جدی ما این است که هم در سطح وزرا و هم در سطح معاونان تمام وزارتخانه‌ها از بانوان استفاده شود. البته باید توجه داشت اگر تنها بخش معاونت حوزه زنان به زنان داده شود، کافی نیست و در بقیه سطوح نیز بانوان کشور این توانایی را دارند که مشغول به کار شوند و عملکرد مثبتی را از خود به نمایش بگذارند. حضور بانوان در سطوح مدیرکل‌ها، مدیریت‌های میانی، استانداران، فرمانداران و روسای دانشگاه‌ها نیز مطالبه دیگری است که فراکسیون زنان مجلس از رئیس‌جمهور دارد. امیدواریم موفق شویم در تمامی سطوح از مدیریت زنان بهره بگیریم».

او سپس می‌افزاید:

زنان توانمندی پذیرش مسئولیت در همه وزارتخانه‌ها را دارند، اما برخی از این وزارتخانه‌ها هستند که مدیران توانمندی در آن حضور دارند و نه‌تنها دولت، بلکه مردم نیز از عملکرد آنها راضی هستند. بنابراین نمی‌توان گفت مدیر یک وزارتخانه که عملکرد مثبتی هم داشته تغییر کند و از زنان استفاده شود . نمونه آن نیز وزارت فرهنگ و ارشاد است که آقای صالحی امیری به‌نظر من عملکرد خوبی داشته و او باید در این مسئولیت باقی بماند، اما وزارتخانه‌هایی مانند ارتباطات، آموزش و پرورش، کار و رفاه اجتماعی و وزارت علوم، به نظر می‌رسد که پتانسیل‌های بهتری را برای حضور بانوان در اختیار دارند.

این فرد در اشاره به شهرداری تهران اما می‌گوید: حداقل اگر شهردار از میان بانوان انتخاب نشود، امیدواریم که معاونان و مشاوران شهردار آینده پایتخت و دیگر شهرها و همچنین شهرداری‌های مناطق در پایتخت از میان بانوان انتخاب شود.[۱]

*در واقع شاهد یکی از عجیب‌ترین نمایش‌های سیاسی در تاریخ ایران هستیم...

که اصلاح‌طلبان در حالی که علی‌الدوام طی ۲۰ سال گذشته بر حضور زنان در مناصب کلیدی کشور تأکید داشته‌اند، اما اکنون که توانسته‌اند شورای شهر پنجم تهران را فتح کنند، بصورتی کاملاً شیک و مجلسی از انتصاب شهردار زن امتناع می‌کنند و لام تا کام درباره آن چیزی نمی‌گویند!

جالب آنکه سمپات‌های سیاسی این جریان و حتی فعالان زن این جریان نیز جرأت مخالفت با این تصمیم طیفی را ندارند و همانطور که از گفته‌های بالا نیز درک می‌شود، خود را موافق این تصمیم نشان می‌دهند.

ماجرا اما وقتی جالب‌تر می‌شود که جریان خاص، در عین اینکه خود را از اصلی‌ترین گلوگاه پاسخگویی به شعار انتصاب زنان، یعنی شهرداری تهران می‌رهاند اما انگشت اشاره‌اش را به سمت رئیس‌جمهور روحانی دراز کرده و معتقد است که آقای روحانی بایستی با انتصاب یک یا چند وزیر زن در کابینه، زحمت این کار را به دوش بکشد! (زیرا جریان خاص علیرغم شعارهایش اما بنا به دلایل عقلی از سپردن امور کلان به بانوان اِبا دارد)

گفتنیست، آذر منصوری، دیگر فعال زن اصلاح‌طلب نیز به تازگی در خبرگزاری ایلنا بدون هیچ اشاره‌ای به ضرورت شهردار شدن یک زن برای اصلاح‌طلبان، گفته است: شهردار منتخب باید به شورای شهر پاسخگو باشد نه اینکه شاهد تعاملاتی از جسم دوران قالیباف باشیم که خروجی‌اش املاک نجومی شد!

برخی معتقدند از روز اول قرار بود، شهرداری تهران سهم‌الارث حزب کارگزاران و یاران دبیر کل این حزب یعنی غلامحسین کرباسچی باشد.

عدم توانایی جریان خاص برای تکرار کارنامه اجرایی قالیباف در شهرداری تهران و تأثیرگذاری این مسئله بر دو انتخابات پیش رو یکی از دغدغه‌های اصلی اصلاح‌طلبان است که برای میزانی از استشفای آن، راهکار تخریب قالیباف و حمله به دستاوردهای او را پیش‌بینی کرده‌اند.

***

افزایش سهم‌خواهی اصلاح‌طلبان از روحانی! ۵۰ درصد نه، ۷۰ درصد کابینه باید تغییر کند

علی تاجرنیا، از نمایندگان مستعفی مجلس ششم و از اعضای شورای مرکزی حزب اتحاد ملت اخیراً درباره کابینه دوم رئیس‌جمهور روحانی گفته است:

«در دولت دوم روحانی باید یک تغییر بالای دوسوم به وجود آید تا دولتی کارآمد و باانگیزه‌ایجاد شود»!

به گزارش جماران، او همچنین با بیان اینکه در دولت یازدهم پاشنه آشیل دولت روحانی کسانی بودند که حلقه اول ایشان محسوب می‌شدند، تصریح کرده است: متأسفم از اینکه بگویم میانگین دولت آقای روحانی و چهره‌های آن همان افرادی هستند که در دولت مرحوم بازرگان و مهندس موسوی حضور داشتند.

تاجرنیا در بخش دیگری از صحبت‌هایش نیز با کنایه به زمزمه‌هایی که درباره اَرنج کابینه دوم رئیس‌جمهور روحانی به گوش رسیده است، می‌گوید:

جابه‌جایی مهره‌ها انتظارات مردم را برآورده نمی‌کند. اینکه فردی از یک مسئولیتی داخل نهاد در فلان وزارتخانه مشغول به کار شود و فرد دیگری از وزارتخانه به آن مجموعه برگردد، رافع مشکلات نیست. این افراد اگر توان و انگیزه داشتند در آن مجموعه‌ای که مسئول بودند، موثر واقع می‌شدند.[۲]

*تا قبل از اظهار نظر جدید تاجرنیا مبنی بر تغییر بیش از دو سوم کابینه، کسان دیگری از اصلاح‌طلبان بر تغییر نیمی از کابینه دوم رئیس‌جمهور روحانی تأکید می‌کردند.

در این راستا، پروانه سلحشوری و عبدا... ناصری بر تغییر ۵۰ درصدی تأکید کرده بودند.[۳]

این اظهارات، تعیین درصدها و بیان قبولی یا مردودی نسبت به برخی وزرا اما در حالی است که چپ‌ها دائما عنوان می‌کنند به دنبال سهم‌خواهی از رئیس‌جمهور روحانی نیستند![۴]

لازم به ذکر است که تاجرنیا، قبل از این اظهارات، طی مصاحبه‌ای با روزنامه آفتاب یزد اینطور گفته بود که به نظر می‌رسد برخی «مجاهدان شنبه» در دولت دوم رئیس‌جمهور روحانی هم به کار گرفته شوند.[۵]

در کنار این واگویه‌ها، اما محمدرضا تابش، از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس چندی قبل درباره چینش کابینه به خبرگزاری دولتی ایرنا گفته بود: «به نظرم اکثریت اعضای دولت یازدهم به کار خود در دولت آتی ادامه خواهند داد؛ فکر می کنم ۵ تا ۶ نفر تغییر می کنند. دو - سه نفر از وزرا خودشان خواستار کناره گیری هستند.»[۶]

***

اصلاحات تسلیم شد، عیبی ندارد اصولگرایان هم در کابینه باشند!

محمدرضا تابش، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اخیراً در بخشی از یک مصاحبه با سایت خبرآنلاین و در پاسخ به این سؤال که «برخی اصلاح‌طلب‌ها عنوان می کنند شاید بهتر باشد برخی چهره های اصولگرا مانند باهنر در کابینه حضور داشته باشند تا بتوانند در مقابل تندروهای طیف خودشان بایستند. نظر شما چیست؟» گفته است:

«من وارد مصادیق نمی شوم اما از آنجایی که ما با یکسری ابرچالش ها روبه رو هستیم، تا مقام معظم رهبری و سران سه قوه حمایت نکنند و اجماعی ایجاد نشود و تا زمانی که یک کابینه کارآمد که خود را موظف به اجرای راهبردهای رئیس جهور نداند، شکل نگیرد؛ نمی توانیم کاری از پیش ببریم. بنابراین اینکه در کابینه اصولگرایان معتدلی که دل در گرو اعتلای کشور دارند و متعهد هستند شعارها و آرمانهای رئیس جمهور را پیش ببرند عیبی نیست. وقتی ما صحبت از آشتی ملی می‌کنیم بهتر است کاری کنیم که در کابینه همه حضور داشته باشند.»[۷]

*تسلیم شدن ستاد جریان سیاسی خاص در مقابل خواسته‌های رئیس‌جمهور روحانی و جواب‌های سر بالای بزرگی که ستاد اعتدال به اصلاح‌طلبان داده است، می‌تواند زمینه‌ساز رخدادهای بزرگی از جمله انتقام سخت چپ‌ها از روحانی باشد.

به این معنی که اصلاح‌طلبان فعلا و تا اطلاع ثانوی مجبورند از تمام قیام و قعود رئیس‌جمهور روحانی (همچون خط قرمزی مثل به کار گرفتن اصولگرایان در کابینه) حمایت کنند و حتی اگر آقای روحانی دست به تبعید آنها هم بزند چیزی نخواهند گفت، اما این مسئله دائمی نیست و در روز افتراق! شاهد اتفاقات سهمگینی خواهیم بود.

قبل از تابش، روزنامه اصلاح‌طلب شرق نیز در گزارشی نوشته بود:

روحانی قرار شده است فهرست کابینه را روز تحلیف یعنی چهاردهم مرداد ارائه دهد. تا به اینجا براساس شنیده‌ها ظاهرا ماندن رحمانی‌فضلی، وزیر کشور دولت یازدهم قطعی شده است. هم برخی نمایندگان مجلس این مطلب را گفته‌اند و هم برخی از اعضای شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان. رحمانی‌فضلی از جمله وزرایی است که انتقادهای جدی به عملکرد او از سوی جریان اصلاح‌طلب وارد است و در دولت یازدهم بارها تقاضای تجدید نظر روحانی در این انتخاب مطرح شد که رئیس‌جمهور به این نقدها بی‌توجه بود. رحمانی‌فضلی را نتیجه تعامل روحانی و علی لاریجانی در مجلس نهم می‌دانستند، اما توجیه ابقای او در دولت دوازدهم هنوز روشن نیست.[۸]

لازم به یادآوریست که تسلیم شدن اصلاح‌طلبان در قبال خواسته رئیس‌جمهور روحانی برای حضور برخی چهره‌های اصولگرا در کابینه دومش مسبوق به سابقه است.

قبل از این، «محمد کیانوش‌راد» از فعالان اصلاح‌طلب و از نمایندگان مستعفی مجلس ششم به تازگی در یادداشتی در روزنامه آرمان امروز ضمن تعریف و تمجید از «بخشی از اصولگرایان» و بیان اینکه اصولگرایی یکی از جریانات اصیل کشور بوده و بخشی از اصولگرایان همواره برای اعتلای ایران تلاش کرده‌اند! نوشته بود:

«این بخش از اصولگرایان در میان اصلاح‌طلبان از احترام زیادی برخوردار هستند. کارنامه و کابینه دولت روحانی در چهار سال گذشته نیز این موضوع را به‌خوبی نشان داد که دولت در به‌کارگیری اصولگرایان توانمند و خردورز کوتاهی نخواهد کرد و از حضور آنها استقبال می‌کند.»[۹]

گفتنیست، یکی از رسانه‌ها به تازگی از تعبیر تحلیلی «بردگان روحانی» برای بیان این فضا استفاده کرده است.

***

۱_ http://www.armandaily.ir/fa/news/main/۱۹۱۷۸۷

۲_ http://www.rouydad۲۴.ir/fa/print/۶۶۴۷۴

۳_ mshrgh.ir/۷۴۶۹۳۵

۴_ mshrgh.ir/۷۵۰۶۷۶

۵_ mshrgh.ir/۷۵۱۳۶۳

۶_ mshrgh.ir/۷۴۶۹۳۵

۷_ http://www.khabaronline.ir/detail/۶۸۷۸۵۵/Politics/parliament

۸_ http://sharghdaily.ir/News/۱۳۶۲۵۷

۹_ mshrgh.ir/۷۴۷۸۷۴