به گزارش مشرق، ماجرای حضور ایرانیان در مراسم حج ۹۶، روز به روز اتفاق و حاشیه جدیدی به همراه دارد. پس از آن که جمعه گذشته با تاکید سرپرست حجاج ایرانی بیتاللهالحرام و البته تریبونهای نماز جمعه، برگزاری حج امسال، «قطعی» و «تصمیم نظام» خوانده شد، حالا به فاصله کمتر از سه روز، حاشیههای جدیدی به این ماجرا اضافه شدهاند که حضور ایرانیان در مناسک حج ابراهیمی امسال را دستخوش شایدها و بایدهایی جدید کردهاند؛ حاشیههایی که از انتقال قدرت پادشاه سعودی به ولیعهدش تا اظهارات یکی از نمایندگان در مجلس شورای اسلامی را دربر میگیرد.
ماجرای احتمال لغو دوباره حج، از سخنان یکی از نمایندگان مجلس آغاز شد. آقای «محمدابراهیم رضایی» عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به عدم صدور ویزای تیم ۱۰ نفره وزارت خارجه ایران برای استقرار در عربستان، گفته بود: «درصورت عدم همکاری عربستان موضوع اعزام حجاج منتفی میشود. »
آقای رضایی این را هم به خبرگزاری تسنیم گفته بود که لازم است پیش از حضور حجاج ایرانی در عربستان، تیمی از وزارت خارجه برای رسیدگی به امور حجاج از قبل در عربستان مستقر شده باشد اما هنوز این کشور به صدور ویزا برای آنها اقدام نکرده است.
سخنگوی فراکسیون حج و زیارت مجلس هم در گفتوگو با «تسنیم» با اشاره به جزئیات عدم صدور ویزای تیم دیپلماتیک ایران توسط سعودیها گفت:«ویزای ۱۰ نفر از اعضای وزارت امور خارجه که قرار بود برای کارهای کنسولی حج تمتع به عربستان سعودی سفر کنند، صادر نشده است و این موضوع، ناشی از برخی مشکلات اداری در این حوزه است. »
آقای« سید حسن حسینی شاهرودی» گفت:« وزیر حج عربستان تأکید کرده که مشکل پیش آمده در عدم صدور ویزا برای ۱۰ نفر از اعضای وزارت امور خارجه ایران به دلیل ایرادات و اشکالات کنسولی پیش آمده و تا دو روز آینده مشکل پیش آمده حل و فصل خواهد شد. »
این سخنان البته طبق معمول و بلافاصله با واکنش رئیس سازمان حج و زیارت و همچنین سرپرست حجاج ایرانی بیت الله الحرام همراه شد.
آقای «حمید محمدی» روز یکشنبه به خبرگزاری «تسنیم» گفت:« با توجه به تأخیر در صدور ویزای هیأت کنسولی، به صورت حضوری با وزیر حج عربستان مذاکره داشتم و او هم تأکید کرد که طی روزهای آتی بهسرعت این مشکل را رفع خواهند کرد تا هیأت کنسولی جمهوری اسلامی ایران ویزای خود را دریافت کند. »
محمدی درباره آخرین وضعیت حج تمتع سال جاری هم گفت: «بر اساس سیاست کلی نظام جمهوری اسلامی ایران در زمینه حج، سازمان حج و زیارت مکلف به فراهم آوردن مقدمات و اجرای برنامههای تشرف زائران ایرانی به حج شده است و طبق توافقهایی که با طرف سعودی داشتهایم، یکی از دغدغههای مهم، موضوع ویزای حجاج بود که خوشبختانه بهرغم اینکه امسال برای اولین بار صدور ویزای زایران در داخل کشور انجام میگیرد، تا امروز بیش از ۲۰ هزار ویزا برای حجاج دریافت شده و صدور ویزا همچنان ادامه دارد. »
چند ساعت بعد، نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی بیت الله الحرام نیز، در گفت و گویی دیگر، از تلاش برای صدور باقی مانده ویزای حجاج ایرانی خبر داد. حجت الاسام «سیدعلی قاضی عسکر» دیروز هم در همایش متمرکز زائران حج تمتع استان گلستان در مصلای گرگان، از تلاش برای حل مشکل روادید ۱۰دیپلمات ایرانی به منظور حضور در حج تمتع امسال خبر داد و خواستار آن شد که «جوسازی رسانهای» و «بازی با احساسات مردم» توسط عدهای که به گفته او در داخل و خارج کشور مشغول این کارند، متوقف شود.
قاضی عسکر گفت:« عدهای در داخل و خارج از کشور به جوسازی برای عدم صدور روادید هیأت ۱۰ نفره کنسولی ایران پرداختهاند و در واقع این افراد به دنبال بازی کردن با احساسات مردم هستند. »
او با بیان اینکه حج یک مسوول دارد، تأکید کرد: «شورای عالی امنیت ملی برای حج امسال تصمیم خود را گرفته است. »
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت همچنین از اعزام نخستین گروه از زائران حج تمتع امسال در ۹ مرداد ماه به سرزمین وحی خبر داد و گفت: «با وجود برخی فضاسازیها برای منصرف کردن مردم از سفر حج، خوشبختانه کاروانها به موقع پر شدند و ۸۶ هزار و ۵۰۰ نفر برای اعزام تاکنون ثبت نام کردهاند و تعداد زیادی هم رزرو هستند. »
اما نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه نیز، دستخوش خبرهایی بود که حاشیههای حج امسال را بیش از پیش کرد. آقای «بهرام قاسمی» که دیروز طبق معمول در نشست خبری، پاسخگوی پرسشهای خبرنگاران بود، درباره ماجرای صادر نشدن روادید دیپلماتهای ایرانی، موضعی جالب و قابل تأمل گرفت و با تأکید بر اینکه وزارت خارجه مسوولیتی در مذاکرات با عربستان درباره حج ندارد، گفت: « مسوولیت مذاکره با عربستان درباره حج به عهده سازمان حج و زیارت است و وزارت خارجه مسوولیتی ندارد. »
او گفت: «سازمان حج و زیارت مسوول این مذاکرات است و نتایج مذاکرات را در زمان مقتضی اعلام میکند. »
قاسمی البته این را هم گفت: «تا جایی که می دانم، این مذاکرات تا حد مثبتی پیش رفته است و درباره برخی ساز و کارها و مکانیزم های فراهم کردن امکانات و تسهیلات کنسولی بحث شده است. در عین حال سازمان حج و زیارت در زمان مقتضی نتایج موارد مذاکره را اعلام خواهد کرد. »
همزمان با این واکنشها، خبر رسمی و قابل پیش بینی انتقال قدرت در عربستان سعودی نیز منتشر شده است تا «محمد بن سلمان» که همین چند وقت پیش، به جای «نایف» به ولیعهدی عربستان سعودی رسیده بود، بالاخره پادشاهی سعودیها را از پدرش تحویل گرفت و به عنوان پادشاه جدید و البته موقت عربستان سعودی بر تخت سلطنت نشست.
به هرحال مجموعه تحولات روز گذشته، نشان داد که حج امسال، همچنان پرماجراست و پس از انتقال قدرت بین سعودیها، مسوولیت نپذیرفتن وزارت امور خارجه کشورمان در ماجرای روادید دیپلماتهای ایرانی و البته اطمینان سرپرست حجاج ایرانی و خوش بینی او به قول سعودیها، باید همچنان منتظر اخبار حاشیههای جدیدی از حج پرحاشیه امسال بود.
منبع: صبح نو