کد خبر 770481
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۲

یک حزب داخلی لبنان درجریان مبارزه حزب‌الله در جبهه ضد تروریستی تلاش داشت با ایجاد فتنه ای شیعی- سنی در این کشور، شرایط حضور بیشتر چندملیتی‌ها برای حفاظت از منافع تل آویو در لبنان و سوریه را فراهم کند.

 به گزارش مشرق، مرکز مطالعات راهبردی فلسطینی باحث در مقاله‌ای به بررسی تحولات امنیتی رژیم صهیونیستی و مواضع این رژیم در نتیجه پیروزی محور مقاومت در ارتفاعات بعلبک پرداخت. این مقاله در ابعاد مختلف به بررسی پیامدهای امنیتی این واقعه و رژیم صهیونیستی و مواضع این رژیم در مقابل پیروزی راهبردی محور مقاومت در لبنان پرداخته است. این گزارش می نویسد که رژیم های عربی به همراه رژیم صهیونیستی طرح گسترده ای را برای جنگ با حزب الله در حمایت از تروریست های عرسال مهیا کرده بودند که با تهدید شدیداللحن حزب الله با شکست مواجه شد. گزارش مذکور همچنین از فتنه بزرگ یک حزب داخلی لبنان در جریان این جنگ پرده برداشت که آن هم ناکام ماند.

مقاله مذکور نوشت که رسانه های خبری رژیم صهیونیستی اخبار و تحلیل‌های مربوط به پیروزی حزب الله در عرسال را بایکوت کرده بودند، اما در نهایت نتوانستند در برابر این تهدید، سکوت کنند و آن را شکستی برای خود و تهدیدی جدید در باز شدن جبهه های جدید به روی خود ارزیابی کردند.

ب: منطق مقاومت و دشمنان آن

شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان منطق مقاومت و عملیات پاک‌سازی را برای همه تشریح کرد و گفت: ما اگر در سوریه مبارزه نمی‌کردیم، باید در منازل خودمان و روستاها و شهرهای لبنان با آنها مبارزه می‌کردیم. ما به سوریه رفتیم تا با آن‌ها در حیات پشتی خود مبارزه کنیم قبل از اینکه به خانه‌مان برسند. ما باید جلوی پیشروی آنها را می‌گرفتیم و بحمدالله با محور مقاومت موفق شدیم قدرت و شوکت تکفیری‌ها و حامیان پشت پرده آنها را بشکنیم. از نتایج بزرگ این پیروزی‌ها این بود که نه تنها هیبت آنها شکسته شد، بلکه آن‌ها دچار تفرقه شدند و با یکدیگر به جنگ و درگیری پرداختند و قدرت‌های بزرگ نیز وقتی دیدند آنها نمی‌توانند وظایف مطلوب پایتخت های آنها را انجام دهند، از حمایت آنها دست کشیدند. به این ترتیب پیروزی‌ها پشت سر هم برای محور مقاومت رقم ‌خورد  و شکست ها یکی پس از دیگری برای تکفیری‌ها صورت گرفت.

قاسم همچنین در سخنرانی خود در مراسم بزرگداشت یکی از عناصر مقاومت  در مجتمع امام حسن مجتبی تأکید کرد: اتفاقی که در تقابل با تکفیری‌ها در ارتفاعات عرسال رخ داد، در نتیجه اجرای معادله ارتش، ملت و مقاومت بود. ما این معادله سه حانبه را برای تزئین مطرح نکرده بودیم. معادله سه‌جانبه‌ای که برای ما حیات است. ارتش، ملت و مقاومت در درگیری های ارتفاعات عرسال حضور داشتند. مقاومت به صورت مستقیم در میدان مبارزه بود و ارتش پشتیبانی و حمایت از این نیروها را انجام می‌داد و مانع ورود تروریست‌ها به اراضی لبنان شد و ملت نیز تمامی اشکال حمایت تبلیغاتی و سیاسی و عملی را برای تکمیل شدن این حلقه سه‌جانبه انجام داد. نتیجه این وفاق، پیروزی بزرگی بود که در ارتفاعات عرسال رقم خورد، این یکی از بهترین پیروزی‌ها و مشخص‌ترین آنها بود که به تمامی آزاد مردان در دنیا تقدیم می‌شود تا از تجربه آن استفاده کنند. این پیروزی به موجودیت جبهه النصره در لبنان پایان داد و رؤیاپردازی آنها برای تشکیل  امارت تکفیری از سال 2014 در لبنان را متوقف کرد.

شیخ علی دعموش معاون رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان نیز در اظهاراتی تأکید کرد: جبهه النصره اراضی لبنان را اشغال کرده بود و این مناطق اراضی مورد تنازع نبود. هیچکس بر لبنانی بودن ارتفاعات عرسال و وادی الخیل و وادی حمید و قلعة الحصن و دیگر مناطق مشابه آن شکی ندارد. جنگی نیز که در این مناطق صورت گرفت ، تصمیمی کاملاً لبنانی بود و هیچ ارتباطی به طرف‌های منطقه‌ای و تحولات موجود در سطح منطقه و جهان نداشت. این یک جبهه داخلی بود که با همکاری و تکامل نیروهای مقاومت و ارتش برای دفاع از لبنان و طوایف و ساختارهای آن صورت گرفت و برای دفاع از طایفه‌ای مشخص یا جریان یا حزبی مشخص نبود. این عملیات ضد گروه‌های تروریستی بود که تهدیدی واقعی برای لبنان و تمامی لبنانی‌ها به شمار می‌آمدند.

وی ادامه داد: از آنجا که مقاومت لبنان صادق و در مسیر کشور و ملتش مخلص است، توانستند در زمان بی‌سابقه و با کمترین خسارت‌ها و تلفات ، دستاورد بی‌سابقه و بزرگی را محقق کند که به لیست پیروزی‌ها و دستاوردهای آن ها اضافه می‌شود. بیشتر لبنانی‌ها در کنار محور مقاومت قرار گرفتند و حزب الله از تأیید گسترده سیاسی و مردمی در این جنگ برخوردار بود و تقریباً اجماعی ملی برای آن ایجاد شده بود که در کمتر درگیری از این نوع به وجود می آمد. کسانی که در این موضوع تردید می‌کردند نیز خودشان را منزوی کردند.

رویکرد این چنینی تنها منحصر به حامیان محور مقاومت نبود ، بلکه همبستگی گسترده‌ای فراتر از جریان‌های سیاسی و صف‌بندی‌های فرقه ای در حمایت از حزب‌الله لبنان شکل گرفته بود که خود را در رسانه‌های ارتباط جمعی و مواضع سیاست‌مداران و هنرمندان و فعالان عرصه حقوقی و فرهنگی و رسانه‌های مختلف نشان می‌داد که پیش از این نیز سابقه دوستی با مقاومت و پروژه آن را نداشتند. در طرف مقابل جریان‌های متخاصم با مقاومت نیز دچار انزوا شده و اظهارات مشکوک و بی‌فایده‌ای را مطرح می‌کردند. جریان المستقبل خود را در یک تنگنا می‌دید و از اتخاذ مواضع واضح و مشخص و اتخاذ مواضع در حمایت از ارتش خودداری می‌کرد و امیدوار بود که این درگیری‌ها طول بکشد تا تمامی حاضران آنها را شکست خورده معرفی کند.

مواضع اعتراض گونه‌ای که برخی طرف‌های سیاسی به ویژه از ناحیه جریان المستقبل یا حزب نیروهای لبنانی و دیگر جریان‌های وابسته به آنها در مورد آزادسازی عرسال از دست تروریست های النصره مطرح کردند، موضوع تازه‌ای نبود. چرا که خیلی ها نسبت به محاسبات اشتباه این عده و وابستگی آنها به برنامه‌های خارجی اطلاع دارند و این موضوع مال امروز و دیروز نیست، بلکه در مواضع و اتفاقات متعدد از زمان تقریبا طولانی خود را نشان داده است. در این زمینه می‌توان به تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان در سال 2006 اشاره کرد که در آن زمان فؤاد سنیوره رئیس فراکسیون المستقببل در پارلمان و نخست وزیر وقت به شرایط آمریکایی صهیونیستی که دشمن صهیونیستی از طریق کاندولیزا رایس وزیر خارجه وقت آمریکا و جفری فلتمن سفیر وقت آمریکا در لبنان ارائه کرده بود را پذیرفته بود.

طراحی فتنه بزرگ در روند مبارزه با تروریست‌ها

در همین راستا و در زمانی مشکوک پرونده آوارگان سوری در لبنان از سوی برخی جریان‌ها به تحرک واداشته شد و تصاویر ویدئویی و شایعاتی مسموم و نژادپرستانه در رسانه‌های ارتباط جمعی منتشر شد تا بین لبنانی ها و سوری ها دشمنی ایجاد کند. در همین راستا تروریست‌ها و عناصر آن به دنبال ورود به عرسال بودند تا این روند را تقویت کنند و لبنان را به درد سر بزرگی بیندازند.

اطلاعات رسانه‌ای لبنان نشان می‌دهد که یک حزب تأثیرگذار لبنان که جزو اردوگاه متخاصم با محور مقاومت به شمار می‌رود ، فعالیت‌های منطقه‌ای این سناریو را طراحی کرده بود تا درگیری خونینی بین لبنانی‌ها و سوری ها ایجاد کند و در نهایت هدف آن‌ها برای ورود نیروهای چندملیتی به داخل لبنان با مصوبه شورای امنیت تحقق یابد. تحرکات مشکوک آمریکا در لبنان از جمله در زمینه ایجاد پایگاه نظامی آمریکا در فرودگاه ریاق نیز مبتنی بر این اتفاقات بود، اما حزب‌الله این سناریو را ناکارآمد گذاشت و با عملیاتی پیش دستانه در ارتفاعات عرسال ضمن همکاری با سرویس اطلاعات ارتش لبنان عناصر و سرکردگان تروریست‌ها در اردوگاه‌های فلسطینی و ریشه کن کردن و این موضوع باعث شد آنها نسبت به این درگیری ها بی طرف شوند و به این ترتیب چتر امنیتی برای عملیات محور مقاومت شکل گرفت که در نهایت به این پیروزی سرنوشت ساز منتهی شد.

موضع‌گیری رسانه‌های عبری زبان نسبت به پیروزی‌های مقاومت

در مقابل، رسانه‌های عبری زبان سکوت عجیبی را در پوشش درگیری‌های آزادسازی ارتفاعات عرسال در پیش گرفته بودند. این موضوع به صورت کامل در تلویزیون رژیم صهیونیستی سانسور می‌شد و مطبوعات این رژیم نیز تا حد زیادی به این موضوع می‌پرداختند. تحلیلگران امنیتی و نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی نیز نسبت به این اخبار و اطلاعات سکوت اختیار کرده بودند و در مورد آن تحلیلها و مطالب زیادی منتشر نمی‌شود. اخبار مربوط به این درگیری‌ها تنها در سایت‌های خبری و اینترنتی آن هم بدون واکنش و تحلیل و با انتخاب دقیق عبارات و الفاظ صورت می‌گرفت.

زفی بارئیل تحلیل‌گر مسائل خاورمیانه در روزنامه صهیونیستی هاآرتص با اشاره به تمایل دولت لبنان برای مقابله با تروریسم در این کشور نوشت که طی سه سال گذشته ارتش لبنان با عناصر مسلح تروریست سوری در ابعاد تاکتیکی وارد درگیری شود، اما نتوانست به پیروزی قابل‌توجه نظامی بر آنها به دست آورد. اما این بار حزب‌الله لبنان تصمیم گرفت ابتکار عمل را در دست بگیرد و حمله گسترده‌ای را با هدف آزادسازی اراضی کشور و اخراج عناصر القاعده از لبنان آغاز کند.

صف بندی گروه‌های سیاسی در برابر دستاورد ملی حزب‌الله

باوجود هم‌گرایی سیاسی و مردمی با حزب‌الله لبنان، خلأ سیاسی اخلاقی در میان بخشی از شخصیت‌های لبنانی همچنان ادامه داشت و دو خط متقابل ترسیم شد تا لبنانی ها را در برداشت نسبت به عملیات نظامی حزب‌الله در عرسال به دو بخش تقسیم کند. بخشی، این عملیات را یک عملیات مقدس برای آزادسازی سرزمین‌های لبنان معرفی می کردند که اقدامی قابل تقدیر است. اما برخی دیگر تحریک و فریب‌کاری و باج‌خواهی سیاسی را در دستور کار قرار داده و این عملیات را جنگ شیعیان ضد اهل سنت معرفی می‌کردند.

با این وجود سخنرانی پیروزی سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله بسیار عاقلانه‌تر از رویکردهای تحریک‌آمیز و تفرقه‌افکنانه‌ای مطرح شد که در رسانه‌های اجتماعی دنبال می‌شود. وی از مواضع ملی‌گرایانه اهل تسنن و دیگر طوایف لبنان که به حمایت و پشتیبانی از مقاومت و درگیری‌های پاک‌سازی عرسال از دست تکفیری های مجرم دست زدند، تشکر و قدردانی کرد. او به آزار و اذیت‌های اهل تسنن در عراق و سوریه و لبنان از دست جبهه النصره و داعش اشاره و تأکید کرد که پیروزی حزب‌الله در عرسال یک پیروزی مذهبی نیست و هیچ عاقلی در جهان اهل تسنن عملیات عرسال را پیروزی بر اهل تسنن حساب نمی کند، چرا که اهل تسنن از اولین برنده های این جنگ بودند.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها