۹ سپتامبر روز عزت و افتخار نیروهای سکولار در جمهوری ترکیه است؛ در چنین روزی سپاه ترک با فرماندهی مصطفی آتاتورک وارد شهر ازمیر به عنوان آخرین سنگر ارتش یونان شد و بر اشغال اراضی ترکیه پایان داد.

سرویس جاهن مشرق - اختلافات میان یونان و ترکیه ریشه در تاریخ دارد. درسال‌ ۱۸۳۰ میلادی،یونان از سلطه امپراطوری عثمانی خارج شد؛ پس از استقلال یونان به علت غلیان احساسات ملی‌گرایانه افراطی،آرزوی ایـجاد یونان بزرگ(امپراطوری بیزانس) در اذهان یونانی‌ها شکل گرفته‌ که‌ موجب حساسیت شدید ترک‌ها گردید.

در سال ۱۸۶۴ انگلستان هفت جزیره دریای اژه را که قبلا متعلق به عثمانی بود به یونان واگذار کرد. این الحاق موجب تحریک بیشتر یونان‌ و درخواست دیگر جزایر از جمله«کرت»شد که این مسأله به جنگ ۱۸۹۷ با عثمانی منجر شد.در سال ۱۹۰۸ با مساعدت بریتانیا دولت دست‌نشانده در کرت تشکیل شد.پس‌ از جنگ‌های بالکان در سال ۱۹۱۲ این جزیره رسما به یونان ملحق شد.رویارویی دو کشور در جنگ جهانی اول به دشمنی متقابل دو کشور افزود. در این دوره ارتش یونان درپی شکست امپراتوری بزرگ عثمانی از  متفقین وارد اراضی عثمانی و برخی شهرهای مهم ترکیه من جمله ازمیر را تسخیر نمود.[۱]

تسخیر اراضی ترکیه توسط یونان باعث ناراحتی عجیب مردم ترکیه شد. فلذا مصطفی کمال آتاتورک با تحریک احساسات ملی گرایانه ترکی، ارتشی عظیم را برای تقابل با یونان فراهم کرد و در روز ۹ سپتامبر توانست یونانیان را شکست داده و آنها را فراری دهد.

بنابراین ۹ سپتامبر روز عزت و افتخار نیروهای سکولار در جمهوری ترکیه است؛ زیرا در چنین روزی سپاه ترک با فرماندهی مصطفی کمال آتاتورک وارد شهر ازمیر به عنوان آخرین سنگر ارتش یونان شد و بنابر آنچه در تاریخ نگاری عمومی ترکیه مشهور است «یونانیان را به دریا ریخت». البته مقاومت یونان  ۹ روز دیگر ادامه یافت و نهایتا در ۱۸ سپتامبر تماما کشور از اشغال آزاد شد.[۲]

اشغال ترکیه توسط ارتش یونان در تاریخ نگاری رسمی ترکیه به عنوان «تعرض بزرگ»  (Büyük Taarruz) و پیروزی ترکیه بر یونان با نام روز عظمت شناخته می شود.

مردم ترکیه هرسال این روز را گرامی داشته و با برپایی جشن های محدود، اقدام به جشن و پایکوبی می نمایند. لیکن مساله ای که امسال اتفاق افتاد بیانگر شکاف عظیم گفتمانی در ترکیه معاصر است که پس از رفراندوم قانون اساسی و اصلاحات آن عمیق تر شده است.[۳]

دراین روز ملی گرایان سکولار با اعلام جشن یک هفته ای و در دست داشتن نمادهایی از آتاتورک و بنرهای ملی گرایانه، تلاش نمودند تا ضمن بیان ناراحتی از سیاست های اردوغانی نوعی شکاف عمیق گفتمانی میان سکولارها و اسلام گرایان را به نمایش گذاشته و از جنگ قدرت بزرگ میان سکولاریسم و اسلام گرایی پرده بردارند. شکافی که با تبدیل شدن میت ملی (سازمان امنیت و اطلاعات ترکیه) به میت حزبی، جنبه ای بسیار فراگیرتر و عمیق تر به خود گرفته و به نوعی تعارض و شکاف عمیق در جامعه ترکیه تبدیل شده است.

رسانه های وابسته به جریان های سکولار نیز از دیروز با پخش های آهنگ های حماسی در مورد آتاتورک و لزوم سکولاریسم در ترکیه، تلاش می نمایند تا احساسات ملی گرایانه را تقویت نموده و ار آن به عنوان عاملی برضد اردوغان و اسلام گرایاها استفاده نمایند. نکته ای که نه تنها خشم اردوغان را برانگیخته بلکه باعث عکس العمل اسلام گرایان و رسانه های وابسته به آنها شده و نویدگر آغاز نبردی نوین در ترکیه معاصر است.

 

[۱] - http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/۹۰۸۳۴۴

[۲] - https://t.me/serhed_sadr

[۳] - https://www.mashreghnews.ir/news/۷۳۶۰۸۳