کد خبر 773595
تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۹

تشخیص زودهنگام سرطان با فناوری‌های پیشرفته سبب جلوگیری از مرگ زودرس و بی‌نیازی به گذراندن دوره‌های سنگین شیمی درمانی می‌شود.

به گزارش مشرق، اکنون در دنیا شناسایی تومورهای شیمیایی بسته به نوع سرطان به روش‌های مختلفی انجام می‌شود.

از جمله با بیوپسی یا نمونه برداری، آزمایش خون، معاینه بالینی و تشخیص تومور سرطانی، عکسبرداری سی تی اسکن و ام آر آی و روش‌هایی از این دست که برخی از آن‌ها تهاجمی هستند.

اما دانشمندان به تازگی شیوه‌ای جدید برای تشخیص سرطان در عرض کمتر از ۱۰ ثانیه کشف کرده اند که از طریق یک قلم پیشرفته انجام می‌شود.

این دستگاه به نام mas spec pen ساخت دانشمندان آمریکایی دانشگاه تگزاس است و سازندگان آن امیدوار هستند در سال ۲۰۱۸ این محصول در بیمارستان‌های سراسر جهان مورد استفاده قرار بگیرد.

این قلم نوری دارای میزان دقتی برابر با ۹۶ درصد است و می‌تواند به تجزیه و تحلیل انواع تومورها بپردازد.

کارشناسان امیدوار هستند از سال ۲۰۱۸ از این وسیله در جراحی‌های آزمایشی برای شناسایی تومورها و جلوگیری از حذف بافت‌های سالم بدن استفاده شود.

روش کار با این وسیله به این شکل است که جراح قلم را برروی بافت‌های مختلف درحال جراحی قرارمی دهد و آنالیزمولکولی را بر صفحه نمایش می‌خواند و به این ترتیب می‌تواند با دقت بیشتری بافت‌های سالم را از سرطانی شناسایی کند.

بسیاری از بیماران سرطانی پس ازجراحی به دلیل حذف بافت‌های وسیعی از بدن با عوارض جانبی مواجه شده و حتی جان خود را از دست می‌دهند، اما با این قلم تشخیص تومور، عوارض جانبی ناخواسته جراحی به میزان زیادی کاسته می‌شود.

اکنون شیوه شناسایی تومورهای سرطانی حین جراحی از طریق نمونه برداری و کاشت است که در کوتاهترین زمان ۳۰ دقیقه به طول می‌انجامد که برای برخی از بیماران زمان بسیار طولانی و با احتمال نشر بافت سرطانی به سایر بخش‌های بدن همراه است.

اما با استفاده از این فناوری نوظهور در عرض کمتر از ۱۰ ثانیه نوع تومور و اجزای شیمیایی تشکیل دهنده آن شناسایی و جراحان می‌توانند به سرعت نسبت به نجات جان بیمار اقدام کنند.

این دستگاه دارای یک نوک پلاستیکی است و مقداری آب به روی سطح تومور و بافت‌های مشکوک به سرطان می‌ریزد و سپس به سرعت ترکیب شیمیایی آن ناحیه را اندازه گیری کرده و به جراح برروی صفحه نمایش نشان می‌دهد، اگر بافتی سرطانی باشد کلمه سرطان و بافت‌های غیر سرطانی، آزاد در سیستم این فناوری نام گذاری شده اند.

محققان دقیق بودن تشخیص بافت سرطانی توسط این قلم را برروی ۲۵۳ بیمار مبتلا به انواع سرطان از جمله ریه، تخمدان، تیروئید و سینه آزمایش و به اثبات رسانده اند.

این فناوری در زمره اختراعات پزشکی جهانی به ثبت رسیده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران