کد خبر 775548
تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۰

روزنامه رای الیوم در سرمقاله امروز یکشنبه خود از شدیدتر شدن بحران بین چهار کشور عربی با قطر و نگرانی مسئولان سعودی از جنبش‌های اعتراض آمیز در داخل خاک عربستان سخن گفت.

 به گزارش مشرق، روزنامه رای الیوم در سرمقاله امروز خود به بررسی وضعیت بحران کنونی بین چهار کشور عربستان، مصر، امارات و بحرین با قطر پرداخت و نوشت: بحران کنونی بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در سطح رسانه ای و سیاسی در قالب نشست مخالفان قطری در لندن از یک سو و دعوت برای جنبش اعتراض آمیز مردمی در عربستان از سوی دیگر خود را نشان داد. در این میان، شبکه های الجزیره قطر و العربیه عربستان هریک به نوبه خود این دو رویداد را پوشش خبری دادند.

این روزنامه افزود: قطر، کشورهای عربستان و امارات را در پس پرده نشست مخالفان قطری در لندن دانست و در مقابل، عربستان نیز انگشت اتهام را به سمت قطر درخصوص فراخوان برای آغاز اعتراضات گسترده مردمی در داخل عربستان برای درخواست جهت اصلاحات سیاسی و معیشتی نشانه رفت.

رای الیوم نوشت: نشست مخالفان قطری آنطوری که برگزار کنندگان آن می خواستند، از آب در نیامد...درمقابل، عربستان (بعد از فراخوان اعتراض مردمی در داخل این کشور) دست به عملیات بازداشت گسترده زد و بیش از 20 شخصیت سعودی از جمله سلمان العوده و عوض القرنی و عصام الزامل اقتصاد دادن و شاهزاده عبدالعزیز بن فهد را بازداشت کرد که گفته شده تحت بازداشت خانگی است. شماری از زنان، شاعران و دانشگاهیان نیز بازداشت شدند که علت اکثر این بازداشت ها به خاطر بی طرفی بازداشت شدگان در قبال بحران با قطر یا همبستگی در شبکه اجتماعی توییتر با قطر بود.

این روزنامه افزود: هرچند نشست مخالفان قطری و فراخوان جنبش اعتراض آمیز در داخل عربستان تا حد زیادی به اهداف سیاسی خود نرسید اما در وهله اول جنجالی رسانه ای در داخل شبه جزیره عرب و در وهله دوم در جهان غرب ایجاد کرد؛ به گونه ای که مثلا مجله اکونومیست انگلیس گزارشی درباره نشست یاد شده و روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز گزارشی درباره عملیات مسئولان سعودی علیه مخالفان در داخل عربستان منتشر کردند. نیویورک تایمز این اقدام سعودیها را یکی از بارزترین اهرم های محمد بن سلمان ولیعهد برای رسیدن به تاج و تخت دانست.

به نوشته رای الیوم، هشدار عبدالعزیز بن عبدالله آل الشیخ مفتی سعودی به جامعه عربستان درخصوص آنچه آن را فراخوان های مشکوک علیه دولت سعودی و فراخوان های گمراه کننده و جاهلانه و کینه توزانه خواند؛ بدان معنا است که این فراخوان ها، باعث نگرانی نهادهای سیاسی و دینی در عربستان شده است.

این روزنامه خاطرنشان کرد: چه بسا کم اهمیت دانستن نشست مخالفان قطری و فراخوان جنبش اعتراض آمیز عربستان اشتباه بزرگی باشد زیرا تا زمانی که بحران بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس ادامه دارد؛ جنبش ها و تحرکات مشابهی وجود خواهد داشت که با توجه به پول های زیاد کشورهای حامی آنها و خوی انتقام جویانه این کشورها، چه بسا شدیدتر و با سازماندهی بهتری در آینده خواهد بود.

روزنامه رای الیوم نوشت: با توجه به دور از دسترس بودن راه حل های سیاسی در سایه تنش روز افزون رسانه ای و نبود میانجیگریهای موفقیت آمیز و پافشاری همه طرف ها بر مواضع خود، بحران بین کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از چارچوب داخلی خارج شده و مانند گلوله برف در حال بزرگ شدن است.

به نوشته این روزنامه، یکصد روز اول از عمر این بحران را شاهد بودیم اما نمی دانیم که یکصد روز دوم چگونه خواهد بود و تا زمانی که بحران به همین منوال ادامه یابد، چه بسا شاهد فراخوان های دیگری برای برگزاری جنبش های اعتراض آمیز در داخل عربستان باشیم.

منبع: تسنیم