به گزارش مشرق، روز سه شنبه دانشگاه سوربون پاریس شاهد رونمایی از سخنان مردی بود که چند ماهی است روی کار آمده و تقریبا به عنوان تنها رهبر سیاسی اروپا محسوب میشود که همچنان از اروپای بزرگ و یکپارچه صحبت میکند. او البته در این مورد خودش نیز میداند که حرفهایش برای بسیاری از کشورهای دیگر اروپا مبهم و پر از پرسشهای پاسخ داده نشده است و به همین خاطر در میانه سخنرانیاش میگوید این حرف را که میزنم عدهای در برابر آن میایستند و با تعجب میگویند دوباره شروع شد؟!
ماکرون خود نیز به خوبی میداند که برای رسیدن به اغلب اصلاحاتی که او برای آینده اروپا اعلام کرده، دهههای متمادی زمان نیاز و به همین خاطر است که از آلمان در همین سخنرانی درخواست میکند تا در این راه و برای به پیش بردن این اهداف به فرانسه بپیوندد.
یکی از دلایل مهم این سخنرانی، روحیه از هم پاشیده کشورهای اروپایی پس از چند رویدادی است که یکپارچگی قاره سبز را نیز مورد هدف قرار داده است. رای آوردن دونالد ترامپ در آمریکا، رشد احزاب ملیگرا در اروپا مانند آخرین مورد آن که در آلمان اتفاق افتاد و رای به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا باعث شده است که حتی با وجود نشانههایی از بهبود اوضاع اقتصادی، یکپارچگی اتحادیه در خطری جدی قرار بگیرد. همه اینها در کنار دل نگرانیهای اروپا از همسایههایی چون اردوغان در ترکیه و پوتین در روسیه بستهای از دل مشغولیها را برای کشورهای اروپا فراهم نموده است.
البته در کنار همه تردیدهایی که در مورد خوشبینی ماکرون به اتحاد بیشتر اتحادیه و ترمیم زخم های آن وجود دارد بسیاری از مخاطبان صحبتهای ماکرون، چه در میان کارشناسان و چه در میان سران، این صحبتها را بیشتر تلاشی از سوی فرانسه برای قرار گرفتن در کنار آلمان در جایگاه رهبری اتحادیه و جستجوی پرستیژ از دست رفته خود میدانند، چرا که همین الان نیز ماکرون با سوالات بیپاسخ فراوانی در مورد وضعیت اقتصاد فرانسه و دشواریهای راه بهبود آن رو به رو است.
او در این سخنرانی در جمع دانشجویان قدیمیترین دانشگاه پاریس فهرستی بلندبالا از مطالبات را مطرح کرده و اطهار امیدواری کرده است که این مطالبات در کشورهای عضو نیز به بحث گذاشته شود و پس از آن به موضوع اصلی و داع انتخابات پارلمان اروپا در 2019 تبدیل شود.
برخی از مهم ترین پیشنهادات ماکرون را میتوان موارد زیر دانست:
- تشکیل آکادمی پرورش نیروهای امنیتی
- ایجاد نیروی محافطت از شهروندان در مقابل بلایا
- دادستانی متحد برای مقابله با تروریسم و جنایات سازمان یافته
- دفتر مشترک پیگیری امور پناهندگان
- پلیس مرزی اتحادیه اروپا
- مالیات واردات کالاهای کربندار از مرزهای اروپا
- دفتر مشترک اتحادیه برای تحقیق در مورد هوش مصنوعی
- یارانه اتحادیه برای توسعه وسایل نقلیه برقی
- وضع مالیات بر ارزش به جای مالیات بر سود بر کمپانی های فناوری آمریکایی
- بودجه بیش تر برای صندوق مقابله با شوک های اقتصادی
- بازبینی قوانین کشاورزی و نظارت بر موادغدایی
- هماهنگی بیش تر در مساله مالیات شرکت ها
- تضمین حداقل حقوق بر اساس اوضاع هر کشور
- همه جوانان اروپایی بتوانند شش ماه به عنوان دانشجو یا کارآموز در کشور اروپایی دیگر زندگی کنند
- دانشگاه های اتحادیه مبتنی بر شبکه ای از موسسات در سراسر اتحادیه شکل بگیرند
- پیمانی تجاری برای هماهنگی بیش تر تجارت میان آلمان و فرانسه شکل بگیرد
ماکرون به صراحت اعلام کرده است که میخواهد در این راه آلمان را نیز همراه خود داشته باشد و در طرح پیشنهادی وی نیز تعداد اعضای کمیسیون اروپا از 28 عضو کنونی به 15 عضو کاهش پیدا خواهند کرد. این مساله وقتی بغرنج میشود که بدانیم پیش از این نیز کشورهای کوچک اروپایی نسبت به نادیده گرفته شدن در این روند واهمه داشتند و طرح اعلامی ماکرون ترس آنها را بیش از پیش کرده است. حتی با این وجود که ماکرون اعلام کرده است این طرح صرفا یک پیشنهاد و قابل بازنگری است این نگرانیها وجود دارد.
البته در میان آلمانیها نیز اوضاع چندان برای ماکرون خوب نیست چرا که آنها از قدیم فرانسه را کشوری با سابقه بد در اداره امور مالی کشور خود میدانند و حتی برخی اوقات آلمانها محبور شدهاند تاوان این بیکفایتی فرانسوی ها را از خزانه خود بپردازند. نباید فراموش کرد که با وجود پیروزی مرکل در انتخابات آلمان وضعیت او نسبت به دوره های قبل چندان مساعد نیست. بنابراین حتی اگر مرکل هم به این مساله تمایل نشان دهد به نظر نمی رسد که ائتلاف کنندگان او روی خوشی به این پیشنهادات نشان دهند.
از پیشنهادهای بزرگ وی که بگذریم، ماکرون فهرستی از پیشنهادات ریز و درشت را مظرح نموده که می تواند 27 کشور باقی مانده در اتحادیه اروپا پس از برگزیت را در بحث و جدالی بی پایان فرو برد و سال ها سر تصمیم گیران را گرم کند. او گفته امیدوار است که اداره امنیت اروپا تاسیس شود و مالیات یکسان در مرزهای اروپا بر کربن ها وضع شود، مبحث تقریبا مرده مالیات معاملات تجاری دوباره زنده شود و رژیم کپی رایت جدید برای ابداعات دیجیتال وضع گردد. دانشگاه های اروپایی تاسیس شوند و مدارک اتحادیه اروپا به افراد بدهند و دانشجویان کشورهای مختلف ترغیب شوند که در دیگر کشورهای اروپایی درس بخوانند.
ماکرون از یک ایده دلهرهآور برای دیگر کشورها نیز رونمایی کرده است. علی رغم این که او از سخنان قبلی خود در مورد سرعت متقاوت کشورهای اروپا را اصلاح کرده و گفته است که ساخت یک هسته مستحکم و کاربردی در اتحادیه می تواند زمینه ساز پیوستن دیگر کشورها در مرحله بعدی باشد با این حال کاملا واضح است که این ایده نمی تواند در مورد منطقه اروپا در این مقطع اجرایی شود. منطقه اروپا توان رشد مد نظر ماکرون را ندارد و واضح ترین مثال برای رد انعطاف مورد نظر ماکرون برای رشد اقتصاد کشورهای مختلف را می توان عدم توانایی بخشی از کشورهای اروپا در بستن بودجه بدون حضور آلمان دانست . واقعیت این است که این کشورها بدون آلمان قادر به هیچ گونه پیش رفتی نیستند و عملا ایده هسته قدرتمند اروپا به همراه کشورهایی با سرعت رشد متفاوت نمی تواند شکل بگیرد.
ماکرون در این سخنرانی بازگشتی صریح هم به ایدههای سوسیالیستی خود داشته است. او گفته که اتحادیه اروپا باید در مقابل دامپینگ تجاری و اجتماعی از شهروندان خود محافظت کند و یک صندوق حمایتی مشترک تاسیس کند. ایدههایی هم چون مقابله با گرمایش زمین در سخنرانی او نیز رگه هایی از چپ مرکزی و احزاب سوسیال دموکرات را در خود دارد. ایده او برای احیای FTT در میان چپها هواخواه خواهد داشت. ایده او برای صندوق سرمایه گذاری نیز بر ایده ریاضتی که در ماه های اولیه تبلیغ کرده بود سایه میاندازد.
با این حال ایفای نقش او در لباس رهبری قدرتمند که میخواهد اروپا را سامان دهد وجهه مخدوش شده لیبرال پیشرو او در داخل را تا حدودی سامان میدهد. او اکنون خود را در موقعیتی قرار داده که مجبور است فارغ از خط قرمزها پیشروانه در مورد ایده هایش نظرات مخالف دیگران را بشنود با این حال به نظر نمی رسد قضاوت های نهایی در مورد پیشنهادهای ماکرون به سود او باشد چرا که این سخنان البته آن قدر از نظر برخی خوش بینانه بود که آن را صرفا تلاشی برای روحیه دادن به اروپای بی سامان نامیده اند و نه برنامه ای واقعی برای پیشرفت اتحادیه اروپایی.
دقیقا به همین خاطر است که نمیتوان ماکرون را اولین فردی دانست که تلاش دارد به اروپا روحیه دهد، پیش از او نیز «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا تلاش کرده بود با لحنی خوشبینانه در مورد آینده اتحادیه و وضعیت آن صحبت کند.