کد خبر 781004
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۰۴:۴۶

بارزانی با این تصور که کردهای دیگر کشورهای منطقه نیز با الهام از اقدام کردستان عراق، به او خواهند پیوست،‌ رویای رهبری کردستان بزرگ و در واقع کردهای جهان را در سر می‌پروراند.

به گزارش مشرق،  یک حقوقدان و کارشناس جهان عرب در روزنامه «جام جم» نوشت:

از نظر حقوق بین‌الملل همه‌پرسی استقلال کردستان عراق غیرقانونی است؛ چراکه بدون تصویب و تجویز شورای امنیت، اقوام یا گروه‌ها نمی‌توانند به خودی خود، تجزیه قسمتی از یک کشور مستقل را اعلام کنند که تمامیت ارضی و حاکمیت آن از سوی سازمان ملل و دیگر کشورها به رسمیت‌شناخته شده است.

بنابراین اکنون از نظر سازمان ملل متحد و ارکان این سازمان همه‌پرسی استقلال کردستان محکوم است. عراق سرزمینی است که حاکمیت، مرزها و تمامیت ارضی آن به رسمیت شناخته شده و در سازمان ملل داری یک نماینده است و بر این اساس اقوام و گروه‌ها نمی‌توانند در این کشور ادعای استقلال کنند. از سویی کشورهای بزرگ نیز با استقلال کردستان عراق مخالفند و در کنار اسرائیل تنها کانادا حاضر به تائید نتیجه همه‌پرسی استقلال عراق شده است. البته سیاست‌های کانادا در سال‌های اخیر بشدت به رژیم اشغالگر قدس نزدیک بوده است و قطع ارتباط این کشور با ایران نیز در پی تحریکات اسرائیل صورت گرفته است.

به نظر می‌رسد مسعود بارزانی به تأسی از کوزوو، موضوع استقلال کردستان را مطرح کرده است با این گمان که در نهایت همه کشورها کردستان عراق را به رسمیت خواهند شناخت، همان‌طور که سرانجام کوزوو را به رسمیت شناختند. در صورتی‌که منطقه کردستان، منطقه‌ای حساس میان ترکیه، ایران و سوریه است و اگر با بحرانی مواجه شود کل منطقه خاورمیانه را دچار مشکل می‌کند. بارزانی با این تصور که کردهای دیگر کشورهای منطقه نیز با الهام از اقدام کردستان عراق، به او خواهند پیوست،‌ رویای رهبری کردستان بزرگ و در واقع کردهای جهان را در سر می‌پروراند.

آنچه مسلم است دولت مرکزی عراق و کشورهای همسایه مانند ترکیه و ایران، استقلال کردستان عراق را به رسمیت نخواهند شناخت. به نظر می‌رسد مذاکرات همان‌طور که در این مدت به نتیجه نرسید، پس از این هم حاصلی نداشته باشد. هیچ‌یک از طرفین از خواسته‌های خود کوتاه نمی‌آید. از این رو، کردها از نظر سیاسی، هیچ امتیازی نه در عرصه بین‌المللی و نه در عرصه داخلی به دست نخواهند آورد و کردستان عراق در محاصره اقتصادی قرار خواهد گرفت که نارضایتی مردم این اقلیم را در پی خواهد داشت و اوضاع مناسب و آرام امروز را از دست خواهند داد.

امیدوارم جنگی میان دولت مرکزی عراق و کردستان عراق در نگیرد. ارتش عراق در طول این چند سال از درگیری با داعش و دیگر گروه‌های متعارض خسته و فرسوده شده است. در این میان به نظر می‌رسد ترکیه که بیش از 20 میلیون کرد دارد و هیچ‌گاه قوم کرد را به رسمیت نشناخته، پیش از دولت مرکزی عراق پیگیر موضوع کردستان عراق شوند و حتی برخورد نظامی را در دستور کار خود قرار دهند. بر این اساس، کردستان عراق احتمالا آبستن حوادثی خطرناک خواهد بود و امید است مرزهای ایران عزیز ما همیشه مرزهای صلح و مسالمت باشد و از هرگونه گزند در امان بماند.

سیدمرتضی موسوی خلخالی