کد خبر 783346
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۶

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما در سال گذشته بالغ بر 42 هزار میلیارد تومان از 58 هزار میلیارد تومان طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای را پرداخت کردیم.

به گزارش مشرق، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه صبح امروز (یکشنبه 16 مهرماه 96) در صحن علنی مجلس برای گزارشی درباره واگذاری طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام به نمایندگان مردم حاضر شد. 

نوبخت در ابتدای سخنان خود اظهار داشت: ما در سال گذشته بالغ بر 42 هزار میلیارد تومان از 58 هزار میلیارد تومان طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای را پرداخت کردیم. 

وی افزود: برای نخستین بار در کارنامه دولت، پرداخت 73 درصد از اعتبارات عمرانی بخش قابل توجهی بود که با کمک مجلس شورای اسلامی انجام شد. 

رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین تصریح کرد: البته در همین راستا اقدامی که صورت گرفت این بود که ما هر چند به صورت متوسط 73 درصد را انجام دادیم، اما برای طرح‌های ملی، پرداخت 79 درصدی داشتیم و برای طرح‌های عمرانی استانی نیز 104 درصد، طرح‌های متفرقه 47 درصد پرداخت و برخی وزارتخانه‌ها مانند راه و شهرسازی 114 درصد تخصیص اعتبار گرفته‌اند. 

وی بر همین اساس اضافه کرد: علت اینکه توانستیم ریل‌گذاری راه‌آهن همدان را به اتمام برسانیم، به این سبب بود که 104 درصد تخصیص در این رابطه پرداخت شد، همچنین در کرمانشاه که تست گرم آن انجام شد، ریل‌گذاری آن ظرف روزهای آینده به پایان خواهد رسید، 140 درصد تخصیص این قسمت هم با کمک نمایندگان انجام شد. 

نوبخت ادامه داد: در ارتباط با راه‌آهن قزوین ـ رشت نیز 104 درصد، مراغه ـ ارومیه هم ظرف هفته های آینده افتتاحیه اولیه آن انجام می‌شود 218 درصد تخصیص انجام شد و برای میانه تبریز نیز 122 درصد پرداخت شده است که اینها همه نتیجه مساعدتی بود که نمایندگان با دولت خدمتگذار داشته‌اند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین خاطرنشان کرد: در ارتباط با طرح‌های تملک دارایی باید بگویم دارایی‌های سرمایه‌ای باید بگویم اقدامی که صورت گرفت پس از اینکه در ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی دو طرح برای سازمان برنامه و بودجه تعریف شد و مجلس نیز تکلیفی به سازمان درباره واگذاری طرح‌های عمرانی داشت. 

وی اضافه کرد: ما در یک اقدام با بررسی متوجه شدیم که 6 هزار و 40 پروژه ناتمام و 65 هزار و 478 پروژه استانی نیمه‌تمام در دست داریم؛ بنابراین از مجوزی که نمایندگان دادند در این رابطه استفاده کردیم و برای اتمام اینها اقدام شد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: همه طرح‌های مذکور از توجیه و از منظر یک بخش خصوصی برخوردار هستند که یک پیمانکار حاضر باشد این راه روستایی را خریداری کند و دراختیار بگیرد، همانگونه که ما می‌خواهیم مردم به صورت عام از اینها استفاده کنند، چنین چیزی حداقل برای این 65 هزار پروژه استانی و 6 هزار پروژه ملی وجود نداشت. 

نوبخت همچنین عنوان کرد: ما مجبور شدیم از سازوکار نوینی که اکنون در دنیا به عنوان مشارکت عمومی - خصوصی هست استفاده کنیم، لذا آموزش‌های لازم را در این رابطه دادیم و سایتی طراحی کردیم که از این پروژه‌ها آنهایی که قابلیت واگذاری مشارکت بخش غیردولتی و خصوصی دارند را استفاده کردیم. 

رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: دستگاه‌ها نسبت به فروش و واگذاری این طرح‌ها مراقب نیستند، چرا که مدیر این را واگذار می‌کند و فردا دستگاه‌های نظارتی می‌توانند به درستی مطالبی را بیان کنند، همان‌گونه که پرونده‌هایی اکنون برای برخی مسئولان در زمان مسئولیت تشکیل شد و اکنون باید پاسخگو باشند، لذا واقعیت این است که در این بین رانت‌هایی وجود دارد که ما باید نهایت دقت داشته باشیم که هیچ رانتی ندهیم و شفاف اینها را عرضه کنیم به همین جهت این سامانه این کار را برای ما فراهم کرد و ما شروع به این اقدام کردیم. 

وی بر همین اساس اضافه کرد: خوشبختانه تا این لحظه پروژه‌ها را به سه گروه تقسیم کردیم، از جمله 157 پروژه‌ نیمه تمام ملی و 939 پروژه نیمه تمام استانی در بخش دولتی را به بخش غیردولتی واگذار کردیم و یا عقد قرارداد مشارکت عمومی ـ‌خصوصی با اینها بستیم. 

رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین خاطرنشان کرد: پروژه‌های جدید پروژه‌هایی بود که ما پولی از سوی دولت بابت آنها ندادیم، لذا 179 پروژه ملی جدید و 75 پروژه استانی جدید را هم از طریق این قرارداد به بخش خصوصی دادیم. 

نوبخت با اشاره به پروژه‌های تکمیل شده عنوان کرد: اقدام دیگر ما پس از اینکه یک پروژه نیمه تمام به اتمام می‌رسد، نگهداری، تعمیر و بهره‌برداری آن خود هزینه سالانه‌ای را طلب می‌کند که در این خصوص هم با واگذاری به بخش غیردولتی 2 هزار و 781 پروژه تکمیل شده را توانستیم واگذار کنیم. 

«با این توضیح، همه اقدامات در این نمایه خود را نشان می‌دهد. کل واگذاری‌های ما از نیمه سال 94 تا خرداد سال 96 بالغ بر 44 هزار و 131 پروژه را واگذار کردیم که سرمایه‌گذاری اولیه آن برای بخش خصوصی 45 هزار و 400 میلیارد تومان بود و صرفه‌جویی‌هایی که سالانه برای دولت ایجاد می‌کند 4400 میلیارد تومان بود و کل صرفه‌جویی در دوران بهره‌برداری 69 هزار و 600 میلیارد تومان بود.

وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: ما به این ترتیب توانستیم 6 درصد از طرح‌های جدید، 27 درصد از طرح‌های نیمه‌تمام و 67 درصد از پروژه‌هایی که سابقه دریافت اعتبار از بودجه عمومی را داشتند واگذار کنیم».

منبع: فارس