کد خبر 78680
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۰

نکته جالب در ماجرای باغ قلهک آنجاست که اگر از رهگذران آن حوالی بپرسید بسیاری به دلیل وسعت فضای باغ گمان می‌کنند سفارت انگلستان در آن مکان است.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، باغ زیبای قلهک در محله شمیران تهران، پایین‌تر از محله زرگنده در شمال پایتخت قرار دارد. باغ قلهک، زمینی به وسعت بیست هکتار در زمان ناصرالدین شاه برای اقامت وزیر مختار بریتانیا، در اختیار سفارت این کشور قرار گرفت. در چندسال گذشته موضوع بازپس گیری این باغ از سوی برخی فعالان سیاسی و همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شده است.
 
موضوعی که در طول زمان به مرور فراموش شد تاکید روی مسئله‌ مالکیت دولت ایران بر آن اراضی و همچنین به جهت استفاده تابستانی‌ سفارت است که در نامه ناصر الدین شاه نیز به چشم می‌خورد.
 
انگلیس اصرار دارد که باغ قلهک هدیه است/ حقوق دان‌ها این موضوع را رد می‌کنند

در هشتم آبان سال 1309هـ.ش سفارت انگلیس طی یک برگ استشهادیه تقاضا می‌کند تا نظر خود را راجع به تصرفات مالکانه سفارت انگلستان در باغ و عمارات سفارت و قنات ملکی آن (قلهک) مرقوم نمایند و ذیل نامه را افراد معروفی چون، حسین پیرنیا (رئیس مجلس شورای ملی و از فراماسونرهای معروف)،حسن پیرنیا (وزیرکابینه رضاخان قلدر و از فراماسونرهای معروف،حسن مستوفی (از رجال سیاسی زمان قاجار و پهلوی و از فراماسونرهای معروف) و
به انضمام دو فقره امضای مجهول الهویه تأیید و امضا می کنند.

انگلستان اصرار دارد که ثابت کند بر مبنای همان نامه ملک مذکور به آنها هدیه داده شده است. مسئله‌ای که تمامی حقوقدانان آن را رد کرده‌اند.

باغ قلهک همچنان در تصرف انگلیس‌هاست. چندی پیش بریتانیای‌ها اقدام به قطع 310 اصله درخت کهنسال که عمر برخی از آنها 150 سال بود کردند؛ این در حالی است که آنها قانوناً باید تابع قوانین و مقرارت کشور ما باشند و این کار آنها خلاف قانون است و جرم مرتکب شده اند.
 
جرم انگلیس محرز است/ قانوناً باغ باید در اختیار مردم قرار گیرد

بعد از این کار محمدباقر قالیباف شهردار تهران اقدام به شکایت از انگلیسی‌ها در دستگاه قضا کرد و در این باره می گوید: این موضوع سیاسی نیست و سفارت انگلیس در این زمینه جرمی مرتکب شده که باید هر چه سریعتر قوه قضاییه به این موضوع رسیدگی کند.
 
شهردار تهران می‌گوید: اگر کسی جایی درختان را تخریب و از بین ببرد یکی از پیش بینی‌های قانونی این است که آنجا را در اختیار شهرداری بگذارند تا تبدیل به مکان عمومی شود و یا آنها را مکلف کنند که ۱۰ برابر درختان کنده شده در همان مکان درخت بکارند و جریمه نقدی بپردازند که همه اینها در قانون پیش بینی شده است.

همچنین مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران تأکید می‌کند که مطابق قانون اگر فردی عامدانه نسبت به تخریب درختان باغات اقدام کند، آن باغ باید به نفع شهروندان مصادره شود.

بیانیه‌ای همراه با طنز/باد درختان ۱۵۰ ساله را قطع کرده است
 
بعد از شکایت شهرداری از انگلیسی‌ها آنها طی بیانیه اعلام کردند که باد درختان کهنسال را قطع کردند این در حالی است که در آن مدت زمان اصلاً بادی با این قدرت نوزیده و مستندات آن هم موجود است و این ادعای سفارت بریتانیا کذب محض است و بیشتر شبیه یک شوخی است تا یک پاسخ قانع کننده.

ژست انگلیسی‌ها در حمایت از محیط زیست/ زنده سوزی  ۳۱۰ اصله درخت توسط بریتانیا


نابودی بیش از 300 درخت قدیمی در فاصله زمانی کوتاه اقدامی نیست که بتوان از آن چشم پوشی کرد.

جای تاسف است ، دولت انگلیس که ژست حمایت از محیط زیست و توجه به ارزش های انسانی به خود می گیرد در اقدامی اینچنین ، بدیهی ترین حقوق ملی و شهروندی مردم کشوری دیگر را نادیده می انگارد.

شهرداری تهران اقدام به شکایت از انگلیسی‌ها کرده است و مطابق شکایت و تخلف صورت‌گرفته مسئولان سفارت به جریمه سنگین نقدی و غرس سه برابر بن درختان قطع‌شده مطابق ماده 4 قانون اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز شهرها مصوب 1359 شورای انقلاب در همان باغ محکوم می شوند.

شبانه تنه‌های درختان را خارج می‌کنند

با وجود شکایت علیه دولت انگلیسی‌ها دوباره شاهد آتش سوزی دراین باغ هستیم و همچنین روز گذشته به صورت شبانه اقدام به خروج تنه‌ها درختان بریده کردند و در حال پاک کردن آثار جرم هستند و بهتر است قوه قضاییه این پرونده را هر چه سریعتر در دستور کار قرار دهد تا آثار جرم پاک نشود و حقوق مردم به آنها بازگردانده شود.


نکته جالب در ماجرای باغ قلهک آنجاست که اگر از رهگذران آن حوالی بپرسید بسیاری به دلیل وسعت فضای باغ گمان می‌کنند سفارت انگلستان در آن مکان است.

ساموئل گرین نخستین دیپلمات رسمی آمریکا در ایران در مورد این باغ می‌نویسد: "چند سال قبل دولت ایران دهات قلهک و زرگنده را به سفارت‌های انگلیس و روس عطا فرموده و آن‌ها ابنیه نیمه فرهنگی برای سفرا و نواب سفارت بنا کرده‌اند و دور آن باغات انبوه احداث کردند."

سالهاست که زرگنده از دست روس‌ها بیرون آمده اما انگلستان حاضر به پس دادن باغ قلهک نیست.

از زمان پیروزی انقلاب در فواصل گوناگون صحبت از بازپس گیری این باغ از دولت انگلستان بوده است. هرچند همیشه مباحث مربوط به این ماجرا در حد چند نطق و خطابه باقی می‌ماند، اما در یکی دو سال گذشته شدت اعتراضات مبنی بر لزوم این بازپس گیری چنان بالا گرفته که حتی یکبار دانشجویان با تصرف باغ پرچم فلسطین را در آن بالا بردند.

بعد از اقدام انگلیس مبنی بر زنده سوزی درختان مردم به صورت خودجوش در جلوی باغ قلهک تجمع کردند و خواهان بازپس‌گیری این باغ شدند.

اسناد خرید باغ منچستر توسط ناصرالدین شاه موجود است

اول بهمن 85، سردار باقرزاده رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس ضمن حضور در کمیسیون 90 مجلس هفتم گفته بود که کمیته های تخصصی قوای سه گانه کشور در سه سطح مختلف این موضوع باغ قلهک را کارشناسی کرده و مدارک مورد نیاز جهت طرح دعوا در محاکم داخل کشورمان تهیه شده و بزودی شکایتی تقدیم قوه قضاییه می شود تا پرونده در مسیر قانونی پیگیری شود.


در حالی که مجلس هفتم مشغول تصویب طرح دو فوریتی الزام دولت به تبدیل باغ قلهک به پارک موزه استعمار شناسی و استکبار ستیزی بود، ظاهرا سفیر وقت انگلستان در تهران طی اقدامی عجیب مبادرت به صدور پیام خطاب به نمایندگان ملت ایران کرد.

در روز 30 خرداد 86، سفیر انگلیس در تهران، نمایندگان ملت را به بازپس گیری مراکز فرهنگی جمهوری اسلامی در لندن به ویژه باغ منچستر در صورت تغییر وضعیت باغ قلهک تهدید کرد.

کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی مجلس هفتم هم در واکنش به تهدید سفیر انگلیس گفت: اسناد ایران درباره باغ منچستر که اکنون کنسولگری ایران در آن واقع است کافی است.

سردار باقرزاده نیز با اشاره به اینکه مسئله باغ قلهک مسئله ساده ای نیست که بتوان از آن گذشت، گفت: قیاس "باغ قلهک " با باغ "منچستر" قیاس نادرستی است، زیرا باغ منچستر در زمان ناصرالدین شاه توسط ایران خریداری شده و مدارک خرید آن را هم در اختیار داریم.

واکنش‌های مسئولان قوه قضاییه به قطع درختان

بعد از قطع درختان باغ قلهک و شکایت شهرداری تهران به مراجع قضایی سید ابراهیم رئیسی معاون اول قوه‌قضایی معتقد است که این پرونده طبیعتاً به طور عادلانه رسیدگی می شود و همچنین حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه می‌گوید: پرونده مطرح شده درباره باغ قلهک در دادستانی تهران رسیدگی می‌شود و چنانچه هر شکایتی از یک مرجع رسمی ارائه شود دستگاه قضایی موظف به رسیدگی است.

البته به گفته عابدی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در هفته جاری موضوع قطع درختان باغ قلهک در این کمیسیون مورد بررسی قرار می‌گیرد و امیدواریم هر چه سریعتر به این موضوع رسیدگی شود.

فراموش نکنیم که دولت انگلستان هیچگاه نتوانسته سند رسمی‌ای مبنی بر تملک خود بر این باغ ارائه دهد و اسنادی که در اختیار دارند همگی در یک دادگاه صالحه بدون تردید رد می‌شوند ولی تاکنون نیز حاضر به پس دادن این باغ نشده است. امیدواریم پیگیریهای مسئولان به گونه‌ای باشد که بزودی شاهد باز شدن درهای باغی شویم اگر چه در دل تهران قرار دارد اما تهرانی ها هیچگاه اجازه ورود به آن را نداشتند.