کد خبر 789419
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۸

وزیر صنعت، معدن و تجارت با انتقاد از یکی از اعضای هیأت نمایندگان که گفته بود دولت و وزارت صنعت باید پاسخ دهد که چرا یک شرکت سامسونگ که به تنهایی طی بیست سال صادراتش 3 برابر صادرات ایران است.

به گزارش مشرق، محمد شریعتمداری امروز در جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران پس از شنیدن صحبت‌ها و درددل‌های تعداد زیادی از اعضای این اتاق گفت: من قول می‌دهم با عقل سلیم و بدون حب و بغض مطالب شما را بشنویم حتی اگر در مواردی هم که اعتراض وارد نباشد، باز هم صحبت‌های شما را می‌شنویم. 

وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: حضور من در اینجا یعنی دولت به سوی این مرجع مهم (اتاق بازرگانی ایران) دست دراز کرده و با روی گشاده آماده شنیدن مطالب و مشکلات شما هستیم. 

وی با بیان اینکه ما قطعا نمی‌توانیم بدون کمک شما مشکلات را حل کنیم، گفت: ما فکر می‌کنیم اگر ساختارسازی در ابتدای راه داشته باشیم و با همفکری با اتاق بازرگانی و با توجه به حضور 20 نماینده دولتی در اتاق می‌توان مشکلات را حل کرد. 

شریعتمداری بیان داشت: با توجه به سوابقی که دارم من خودم را جزو اتاق می‌دانم و خیلی متأسف هستم که بسیاری از حرف‌های که شما امروز گفتید درست بود زیرا شما در صحنه عمل هستید، تجارت می‌کنید، تولید می‌کنید و طبیعتاً بیش از همه با مشکلات آشنا هستیت. 

وی اظهار داشت: شما گفتید اگر فضای کسب و کار را درست کنیم و مسائل کلان اقتصاد را حل کنیم، خیلی از مشکلات به صورت طبیعی حل می‌شود و این حرف شما بیش از سایر حرف‌هایتان درست بود. وی افزود: البته ما در این زمینه قدم برداشته‌ایم و حدود 34 پله وضعیت کسب و کار را به بهبود بخشیده‌ایم، اما هنوز وضعیت خیلی بد است. 

* اتاق بازرگانی برای مدیریت واردات وارد عمل شود

شریعتمداری با اشاره به اینکه محدودیت در منابع سیستم بانکی وجود دارد، گفت: نرخ سود تسهیلات بالاست و کم بودن میزان تسهیلات از واقعیت‌های انکارناپذیر است و باید برای حل آن اقدام کنیم. وی با اشاره به مدیریت واردات اظهار داشت: از طریق نظام تعرفه ممکن است واردات را مدیریت کرد و فعلاً نرخ تعریف برای مدیریت واردات کفایت می‌کند. 

شریعتمداری اظهار داشت: برای مدیریت واردات اتاق وارد عمل شود، کمیسیون تشکیل دهد و ما هم قول می‌دهیم که به جمع‌بندی نظرات اتاق عمل کنیم.

* دارایی‌های خصولتی‌ها باید در دو سال آینده به بخش خصوصی واگذار شود

وی به ابلاغیه رئیس‌جمهور اشاره‌کرد و گفت: رئیس‌جمهور اعلام کردند که طی دو سال آینده واگذاری خصولتی‌ها به بخش خصوصی باید آغاز شود و البته باید بخش خصوصی واقعی پای کار بیاید. 

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه یکی دیگر از نیازمندی‌های کشور استراتژی‌های توسعه صنعتی است، گفت: اتاق بازرگانی، دانشگاه‌ها و مجموعه‌هایی که تاکنون روی این موضوع کار کرده‌اند باید یک استراتژی توسعه صنعتی که مقبولیت داشته باشد تهیه کنند و این استراژی توسعه صنعتی باید قبل از پایان سال 97 تهیه شود. 

وی با بیان اینکه استراتژی توسعه صادرات هم لازم است، گفت: تضمین بسته حمایت از صادرات در دولت قبل انجام شد و من هم از ضعف‌های آن مطلع هستم و برای طراحی این بسته حمایتی، یک کمیسیون با مسئولیت وزیر اقتصاد تشکیل شد و طبیعتاً با توجه به اینکه کمیسیون‌های تصمیم‌گیر به غیر از بخش بازرگانی در آن دخیل بوده‌اند، نتیجه مورد انتظار حاصل نشده و باید اصلاحیه آن تهیه شود، البته باید بگویم که تدوین بسته حمایت از صادرات جای تشکر و تقدیر دارد.

*مشکل ایجاد شرکت‌های بزرگ صادراتی باید تا الان حل می‌شد

وی در ادامه با بیان اینکه واحدهای تولیدی کوچک بخش قابل ملاحظه‌ای از اقتصاد ایران را تشکیل می‌دهند، اظهار داشت: این واحدهای کوچک باید یکی از مهمترین نقاط مورد توجه ما قرار گیرند و ما هم آمادگی داریم در این زمینه نظرات شما را بشنویم.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه نداشتن شرکت‌های بزرگ صادراتی یکی از مشکلات صادرات کشور به شمار می‌رود، بیان داشت: البته با توجه به توانایی‌هایی که شما به عنوان بخش خصوصی دارید، باید تا الان این مشکلات حل می‌شد و به نظر می‌رسد شرکت‌های کوچک باید با تجمیع، شرکت‌های بزرگ صادراتی را به وجود می‌آوردند که این نیازمند به دخالت دولت نیست و شما به اندازه کافی تجربه و توانایی آن را دارید. 

وی اظهار داشـت: اگر ما می‌گوییم کیک اقتصاد کوچک است، یعنی باید منابع از خارج به ایران بیاید که این هم نیازمند کمک شماست و شما باید این منابع را بیاورید و دولت فقط مذاکره‌کننده برای جذب منابع خارجی است.

* اتاق بازرگانی توانایی راه‌اندازی یک خودوسازی جدید ندارد؟

وی با اشاره به جلسه اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه با تولیدکنندگانش گفت: در آنجا رئیس‌جمهور ترکیه به تولیدکنندگانش گفته بود که چرا ما یک خودروی داخلی تاکنون تولید نکرده‌ایم و در آن جمع، یکی از تولیدکنندگان در پاسخ به اردوغان گفته بود با توجه به اعتمادی که به شما داریم قول می‌دهیم که ظرف دو سال خودروی داخلی بسازیم. 

شریعتمداری اظهار داشت: ما هم انتظار داریم جایگاه بخش خصوصی اینگونه باشد، آیا فقط باید سایپا و ایران‌خودرو باشند و اتاق بازرگانی توانایی راه‌اندازی یک خودروسازی دیگر را ندارد؟ 

وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: اگر فکر شود که با کلک می‌توان یک مجموعه خصوصی‌سازی را فراهم کرد، همین جا می‌گویم من اینها را به هم می‌زنم زیرا باید بخش خصوصی واقعی شکل بگیرد. وقتی بخش خصوصی واقعی وارد شود، باید اهلیت‌ها را کنترل کرد. 

وی در ادامه اظهار داشت: برای اصلاح قوانین و مقررات فقط اقدام دولت لازم نیست و شما می‌توانید پیشنهادات خود را به مجلس ارائه دهید.

* اتاق بازرگانی نباید برای افراد بدون اهلیت کارت بازرگانی صادر کند

وی همچنین به موضوع صدور کارت‌های بازرگانی اشاره‌ کرد و گفت: اتاق بازرگانی نباید کارت بازرگانی برای هر کسی و هر فردی صادر کند، بلکه دارنده کارت بازرگانی باید اهلیت داشته باشد و وقتی این کارت از سوی اتاق بازرگانی برای هر فردی حتی یک کشاورز که مورد احترام هم هست صادر می‌شود من چه باید بکنم؟ 

وی اظهار داشت: کارت بازرگانی یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های اتاق بازرگانی است و باید برای افرادی که اهلیت دارند صادر شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: فاصله داشته‌ها و خواسته‌هایمان علی‌رغم ایثارگری‌ها زیاد شده است.

* تعریف رکود را نباید به هم زد

شریعتمداری با بیان اینکه رکود در اقتصاد تعریف دارد و نمی‌توان تعریف آن را به هم زد، گفت: وقتی می‌گویند رشد اقتصاد بدون نفت 7 درصد است خب نمی‌شود این تعریف را به هم زد این تعریفی است که بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و امثال آن با همان روش‌های خود به آن رسیده‌اند، اما باید بگویند براساس تعریف علمی بدون نفت رشد اقتصادی ما 7 درصد است و در کنار این رشد اقتصادی، واحدهایی در کشور هستند که با رکود مواجه هستند و حتی بخش ساخت و ساز مسکن ما با مشکلات بیشتری مواجه هستند، چون امکان صادرات برای آنها کمتر است. 

وی اظهار داشت: رشد اقتصادی 7 درصد بدین معنا نیست که فلان شرکت صنعتی مثلاً بوتان‌گاز تعطیل نشده باشد یا دچار رکود نباشد، بلکه همان‌طور که گفتم رکود در اقتصاد تعریف مشخص دارد.

* چرا ارزش صادرات شرکت سامسونگ سه برابر صادرات ایران است؟

وزیر صنعت، معدن و تجارت با انتقاد از یکی از اعضای هیأت نمایندگان که گفته بود دولت و وزارت صنعت باید پاسخ دهد که چرا یک شرکت سامسونگ که به تنهایی طی بیست سال صادراتش 3 برابر صادرات ایران است، گفت: بخش دولتی و خصوصی باید با هم به این سؤال پاسخ دهند و نباید با عصبانیت این مسائل را مطرح کرد. 

وی همچنین در پاسخ به انتقاد رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران در خصوص افزایش قیمت صادراتی فرش طی سال‌های اخیر به دلیل تورم گفت: فقط تغییر نرخ ارز نیست که بر صادرات این کالای صنعتی و هنری تأثیرگذار است و عوامل دیگر نیز بر آن تأثیر دارد و به جایگاه این صنعت لطمه می‌زند. 

شریعتمداری اظهار داشت: ما باید در بازارهای جدید شویم و از فناوری‌های نو و پیشرفته استفاده کنیم و باید ارزش افزوده را از طریق فکر و اندیشه ایجاد کنیم.

منبع: فارس