کد خبر 78994
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۶:۵۰

قطار شهری یا مترو، نام سامانه قطارهای مسافربری داخل شهری است. مترو و یا قطار شهری می‌تواند در زیر یا بر روی سطح زمین و بر روی ریل مخصوص خود حرکت کند.

به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران، نخستین متروی جهان در سال ۱۸۶۳ میلادی در شهر لندن آغاز به کار کرد. استفاده از فن‌آوری مترو در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ میلادی به سرعت در شهرهای بزرگ اروپا و آمریکا گسترش پیدا کرد.

جالب است بدانید که در حال حاضر از میان هزاران شهر دنیا فقط حدود 179 شهر دارای مترو هستند.  نکات جالبی در مورد این شهرها وجود دارد که برخی از آنها شنیدنی است:
 
* خط مترو استانبول بعد از لندن دومین سیستم حمل و نقل زیر زمینی مسافر در سطح جهان می‌باشد.  فعالیت ها برای ایجاد این خط زیرزمینی مترو در سال ۱۸۷۱ آغاز شد و در سال ۱۸۷۴ به پایان رسید.

این خط که ۵۷۳ متر طول دارد در هفدهم ژانویه ۱۸۷۵ افتتاح گردید. مسافران این خط می‌توانند در عرض ۹۰ ثانیه مسافت بین گالاتا تا بی‌اوغلو را طی کنند.
 
* شهر مقدس مکه در ایام حج سال 1431 برابر با 22 آبان 89 آخرین شهری بود که دارای سیستم حمل و نقل ریلی شهری(مترو) گردید.
 
 * قبل از مکه آخرین شهرهایی که شهروندان خود را صاحب مترو کرده بودند شهرهای شن یانگ و چنگدو در کشور چین بودند.
 
* کشورهای امریکا و آلمان با 19 شهر و چین و ژاپن با 15 شهر از نظر تعداد شهرهای مجهز به مترو پیشتاز هستند.
 
* نزدیک به نیمی از شهرهای برخوردار از مترو در قاره اروپا واقع شده اند. آسیا و امریکا در رتبه های بعدی هستند.
 
 * متروی شانگهای که در سال 1995 بهره برداری شده است در حال حاضر با بیش از 420 کیلومتر طولانی ترین خطوط ریلی مترو در جهان را دارد. پس از آن شهرهای لندن با 408 و نیویورک با 368 کیلومتر قرار دارند.(متروی تهران بدون احتساب خط حومه ای کرج با 55 کیلومتر رده 52 جهان را دارد)

* متروی پیونگ یانگ در کره شمالی عمیق‌ترین متروی دنیاست. مسیر این مترو ۱۱۰ متر زیر زمین قرار دارد. تاریخچه ساخت ساخت شبکه این مترو در ۱۹۶۸ شروع شد و در ۱۹۷۳ افتتاح شد و طبق گزارش سال ۲۰۰۷ سی ان ان روزانه ۷۰۰۰۰۰ سفر در این مترو انجام می‌شود.
 
* در نیویورک به ازای هر 757 متر خط مترو یک ایستگاه وجود دارد. این شهر با 486 ایستگاه مترو در دنیا اولین است.

سازندگان متروی پاریس هم برای 213 کیلومتر خطوط ریلی خود 380 ایستگاه ساخته اند تا ساکنین این شهر از هر 560 متر به یک ایستگاه دسترسی داشته باشند.
 
 * اما بشنوید از متروی شهر کلیولند در ایالات متحده که روزانه حدود 13700 نفر از طریق 18 ایستگاه آن در طول یک خط 31 کیلومتری مسافرت می کنند و در آرامش کامل کتاب و روزنامه مطالعه می کنند !
 
 * تخمین پرازدحام ترین متروی جهان کار چندان سختی نیست. درست حدس زدید! در پایتخت چشم بادامی ها(توکیو) روزانه بیش از 7/8 میلیون نفر بسوی 290 ایستگاه مترو هجوم می آورند تا با عجله ذاتی خود بموقع به مقصدشان برسند. در این شهر قریب 305 کیلومتر خط مترو ساخته شده است. شهرهای مسکو نیز با 5/6 میلیون و سئول با 6/5 میلیون مسافر روزانه جزو پر ازدحام ترین متروهای جهان بشمار می روند.

البته تهران هم به نسبت گستردگی کم خطوط مترو با 29/1 میلیون مسافر در حد خودش متروی پرازدحامی دارد.

و آخرین نکته هم از متروی تهران با شبکه ای به طول ۱۲۰ کیلومتر رتبهٔ نوزدهم را در بین قطارهای شهری کشورهای جهان دارد.