بهتر است که دیگر تیم‌های بزرگ جهان، شجاعت و نگاهی همچون نگاه گوآردیولا داشته باشند تا اینگونه قدرت‌نمایی پپ در صدر جدول لیگ برتر انگلیس در میان دیگر بزرگان برایشان سوال و حسرت نباشد.

سرویس ورزش مشرق- فوتبال انگلیس، پا در راه نویی گذاشته است. یکی از پیشگامان تفکر نوگرایی و جوان‌گرایی، پپ گوآردیولاست که چندی پیش عملا اذعان کرد که پس از مدت‌ها چالش فکری، به خود شجاعت دگردیسی فکری داده و اندیشه‌ای نو با معماری مشخص را برای فوتبال‌اش طراحی کرده است. پپ، دست به اقدامی بزرگ زده که دیر یا زود تبدیل به آیینه عبرت دیگر مربیان ذکاوتمند دنیا خواهد شد و می‌توان شاهد فصل تازه‌ای فوتبال با حضور استعدادهای جوان بود. او با کمترین هزینه‌کرد، بهترین استعدادهای جوان را جذب کرده است.

بیست سال پیش، نقش «جان تری» در چلسی خیلی خاص بود. آبی‌ها که اکنون دارای بهترین امکانات در مرکز تمرینی «کابهام» هستند، در آن زمان در منطقه کم‌کیفیت هارلینگتون در نزدیکی فرودگاه تمرین می‌کردند و دردسرهای زیادی را متحمل می‌شدند. در زمستان، توالت‌های محوطه تمرین آنقدر سرد می‌شد که تری و دوستان‌اش، مجبور می‌شدند که شورت ورزشی خود را بر روی آن‌ها بیاندازند تا بتوانند بر رویشان بنشینند. اما اکنون تری و هم‌نسل‌های او رفته‌اند و نسل جدید با کامل‌ترین امکانات روبروست. فوتبال تغییر کرده است و این تغییر به تکنولوژی هم سرایت کرده است. دروه جدیدی برای فوتبال لیگ برتر انگلیس در راه است. اما اشتباه نشود؛ امکانات به جای خود!!! بحث ما چیز دیگر است: نسلی از جوانان بسیار مستعد به سرعت در حال جایگزینی با فوق ستارگان قدیم هستند.

تری و لمپارد

آری، بزرگان رفته‌اند. «استیفن جرارد» رفته است؛ «فرانک لمپارد» هم همینطور. دیگر اثری از تیم طلایی ۱۹۹۲ منچستر یونایتد هم نیست. حتی «وین رونی» به عنوان جوان‌ترین بازیکن آن نسل طلایی هم روزهای آخر دوران حرفه‌ای‌اش را در اورتون سپری می‌کند. «پیتر کراوچ» ۳۶ ساله هم که این روزها در «استوک سیتی» شلنگ تخته می‌اندازد و به درگاه خروجی نزدیک است. از غیر انگلیسی‌ها هم که «زلاتان ابراهیموویچ» عن‌قریب است که به سرنوشت رونی دچار شود و بوی بازنشستگی از او بلند می‌شود و «دیه‌گو کاستا»یِ چلسی هم بیش از هر زمان دیگر به لیگ برزیل نزدیک است و بهتر است که فوتبال خود را در دیار مادری به اتمام برساند. «پابلو زابالتا»یِ منچستر سیتی هم به زودی در وستهام خواهد بود و پپ خیلی واضح عذر او را به لطف جوانان تازه‌نفس تیم‌اش خواسته است. «الیویه ژیرو» هم که بیش از ۵ سال در نوک حمله آرسنال حکمفرمایی می‌کرد، دیگر باید به فکر واپسین لحظات دوران طلایی فوتبال خود باشد. این، وضعیت کلی پیرمردهای مستطیل سبز فوتبال انگلیس است.

اما سخن اصلی از نسلی از جوانان است که حالا در فرایند پوست‌اندازی فوتبال انگلیس، وارد عرصه شده‌اند. اکنون «گابریل خسوس» و «برناردو سیلوا» سرنوشت‌سازهای نیمکت منچستر سیتی شده‌اند. «پل پوگبا» و «آنتونی مارسیال» در منچستر خودنمایی می‌کنند. «الکساندر لاکازت» در آرسنال می‌تازد و «هری کین» و «دله اَلی» در تاتنهام. «آلوارو موراتا» در نوک پیکان خط حمله چلسی فرمانروایی می‌کند و «محمد صلاح» و «سادیو مانه» در نوک حمله لیورپول. این‌ها همین نسل کنونی را در بر می‌گیرند که با کمترین هزینه‌کرد، بیشترین کارایی و راندمان را دارند و لیگ برتر انگلیس را یک سر و گردن از لیگ‌های دیگر جهان بالاتر برده‌اند. نسل کم‌هزینه اما پر کارکرد.

گابریل خسوس

اما اگر منصف باشیم، باید بگوییم که پپ گوآردیولا با پا گذاشتن به فوتبال انگلیس، تاثیرگذاری قابل توجهی در نوگرایی و جوان‌گرایی آن داشت. او، جذب استعدادهای جوان را در دستور کار قرار داد و هر چند که این کار کم‌هزینه نبود اما مانند بسیاری از لیگ‌های جهان همچون فرانسه و اسپانیا، پر هزینه و نجومی هم نبود. لذا، بهترین مثال و نمونه برای موفقیت این تفکر، منچستر سیتی است. مدیران این باشگاه از تابستان ۲۰۱۶ همزمان با ورود پپ، مجموعا عذر ۱۰ بازیکن را خواستند و ۱۱ بازیکن را جذب کردند. جدول زیر، جزییات را نشان می‌دهد.

* در سمت راست ۱۰ بازیکن دید می‌شود که ۷ مورد آنها بازیکن آزاد هستند و فقط سه مورد آنها، مجموعا ۲۷ میلیون یورو می‌ارزیدند. همه این بازیکنان از نظر پپ، فاقد کارایی و یا پیر بودند.

* در سمت راست، بازیکنان پروژه پوست‌اندازی تیمی پپ را می‌بینیم: مجموعا ۱۱ بازیکن با ارزش ۳۱۵ میلیون یورو که بیش از نیمی از آنها، جزو تازه‌جوانان هستند.

البته باید این نکته را باید در نظر گرفت که قیمت بازیکنان سیتی از سایر تیم‌های لیگ برتر انگلیس بیشتر است. تفکر نوگرایی و جوان‌گرایی نوین فوتبال انگلیس که امثال گواردیولا پشت آن هستند، این منطق را پذیرفته است که نوسازی و ایجاد تحول، هزینه در بر دارد و این هزینه هم خود را در جدول فوق نشان می‌دهد اما در مقایسه با بازیکنانی از طیف «گرت بیل» که ۱۰۰ میلیون یورو برایش هزینه‌کرد می‌شود و بازگشت‌ مورد انتظار را ندارد، تفاوت رویکردها مشخص می‌شود. به طور نمونه، «کایل واکر» ۵۴ میلیون یورو قیمت دارد  و این یعنی ارزشی برابر با نصف ارزش مالی بیل در بازار اما با کارکردی بسیار بیشتر.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

11 دقیقه از قدرت ویرانگری و فوتبال متعالی منچستر سیتی 2017 به مربی‌گری پپ گوآردیولا / دانلود

منچستر سیتی، ۱۴۲ میلیون یورو برای خرید جوانان‌اش هزینه کرده است و این در حالی است که می‌بینیم که بیشترین هزینه‌کرد تاریخ این باشگاه برای خرید یک دروازه‌بان همین «ادرسون» با فقط ۳۵ میلیون یورو است که اینگونه خوب می‌درخشد. مدافعین آبی‌ها شامل واکر، استونز، و اوتامندی هم جزو ارزان‌ترین مدافعین فوتبال لیگ برتر انگلیس هستند اما عملکردشان قابل ستایش است. آرایش لروی سانه، رحیم استرلینگ، کوین دی بروینه، و گابریل خسوس کنار هم را ببینید. آرایشی ناب از جوانان مستعد و مفیدتر از بسیاری از فوق‌ستاره‌های پرهزینه و پرقیمت حال حاضر جهان. بهتر است که دیگر تیم‌های بزرگ جهان، شجاعت و نگاهی همچون نگاه گوآردیولا داشته باشند تا اینگونه قدرت‌نمایی پپ در صدر جدول لیگ برتر انگلیس در میان دیگر بزرگان برایشان سوال و حسرت نباشد. لیگ برتر انگلیس در این مسیر افتاده است و لیگ‌های دیگر باید تا دیر نشده دستی بجنبانند. یادمان باشد که فوتبال تغییر کرده و دوره، دوره نوگرایی و جوان‌گرایی است.

منبع:

http://www.espn.com/espn/feature/story/_/id/20268405/the-premier-league-new-class