کد خبر 805990
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۶ - ۰۵:۳۰

مسجدالنبی پس از مسجد قبا قدیمی‌ترین مسجد در جهان است که مقبره حضرت محمد(ص) در آنجا واقع شده است.

به گزارش مشرق، فردا هفدهم ربیع‌الاول سالروز میلاد باسعادت خاتم پیامبران الهی حضرت محمد مصطفی(ص) است؛ به همین مناسبت تاریخچه‌ای از بنای مسجدالنبی به همراه قدیمی‌ترین تصاویر از این مکان مقدس را از نظر می‌گذرانید. 

موقعیت تاریخی و جغرافیایی

مسجدالنبی در غرب شهر مدینه در عربستان واقع شده است؛ پیش از هجرت پیامبر(ص) از مکه به مدینه، این شهر «یثرب» نام داشت و از آن پس به «مدینة‌النبی» تغییرِ نام داد. پس از احداث مسجد قبا، پیامبر دستور داد مسجدی با مساحت ۴۹×۵۰ متر ساخته‌شود و محل زندگی ایشان نیز در مجاورت این مسجد احداث شد.

در «صحیح بخاری» آمده است: «مسجدالنبی دارای دیوارها و پایه‌هایی از خشتِ خام بود و سقفش با شاخه‌های درخت پوشیده و ستون‌هایش تنه‌های خرما بود.»

در آن زمان مسجدالنبی دارای سه درب بود که در جنوب، شمال‌غرب و شرق مسجد قرار داشتند.

فاصله میان آرامگاه تا منبر پیامبر(ص) را «روضه شریفه» می‌نامند که رسول‌الله(ص) درباره این مکان فرمودند: «میان منبر و خانه من باغی است از باغ‌‏‌های بهشت و منبر من بر دری از درهای بهشت قرار دارد».

عمران و گسترش

پس از وفات پیامبر اکرم(ص) تمامی خلفای راشدین به گسترش و آبادانی مسجدالنبی پرداختند و به تدریج این بنا توسعه یافت اما آخرین و وسیع‌ترین عملیات عمرانی مسجد در سال ۱۴۰۵ ه.ق انجام شد که طی این عملیات، مساحت مسجد به ۴۰۰ هزار و ۵۰۰ متر با ظرفیت ۴۵۰ هزار نمازگزار رسید.

تزئینات، معماری و امکانات

در حال حاضر مسجدالنبی دارای ۸۱ درب و ۲۷ گنبد متحرک و دارای امکانات رفاهی مدرن همچون سیستم تهویه هوا، تلویزیون‌های ثابت و متحرک، دستگاه‌های هوشمندِ هشداردهنده، شبکه‌های تلفنی و پایانه‌های حمل‌ونقل زائران مجهز به ۴ هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو است.

کف مسجدالنبی  با استفاده از سنگ مرمر و سنگ قرمز مفروش شده و سقف آن بر فراز ۲۰۱۴ ستون بنا شده است؛ سه محراب به نام‌های محراب نبوی، محراب عثمانی و محراب سلیمانی که تمامی آنها طلاکوب شده‌اند در مسجد خودنمایی می‌کنند. مسجدالنبی ۱۰ مناره ۹۲ متری و ۵ مناره ۷۰ متری نیز دارد.

منبع: تسنیم