کد خبر 807465
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۳

به تازگی «کاربرمحور» بودن یا «سرویس دهنده میزبانی» به توجیهی برای انتشار محتواهای خلاف اخلاق و عفت عمومی و مغایر با فرهنگ اسلامی-ایرانی شده است.

به گزارش مشرق؛ چندی قبل در مطلبی با عنوان "ترویج «همخوابگی یک شبه» در یک سایت ایرانی" نسبت به انتشار برخی محتواهای ناهمخوان با فرهنگ اسلامی-ایرانی در سایت اشتراک ویدئو آپارات، بویژه ویدئوی اخیر آن درباره پدیده موسوم به «وان نایت استند» (همان همخوابگی یک شبه) پرداختیم که از قضا، محتوای مورد نظر گزارش فوق، با بازتاب‌ بسیاری در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی همراه شد.

اما مدیر سایت آپارات پس از شدت گرفتن انتقادات به عملکرد این شبکه، متنی را به عنوان جوابیه ارسال و در وبلاگشان نیز منتشر کردند که در ادامه، ابتدا این جوابیه و سپس توضیحات مشرق درباره آن از نظرتان می‌گذرد.

متن کامل جوابیه مدیر آپارات به شرح زیر است:

«آپارات مرزهای بی عفتی را درنوردید !!

دو روزی میشود که از کانالهای مختلف تلگرامی یا سایتهای خبری  مقالاتی با طول تفصیل در خصوص یک محتوی بارگذاری شده با عنوان " One night stand " در بستر آپارات می شنوید.

لازم دیدم چند خطی برای دوستانی که با عناوینی  مانند " آپارات مرزهای بی عفتی را درنوردید " و یا موارد نظیر آن مطلب میزنند بنویسم.

اول آنکه برای صدمین بار باید توضیح دهیم آپارات یک سرویس دهنده میزبانی ویدیوی  و یا در اصطلاحات قانونی جدید،  شبکه اجتماعی پیام رسان محتوی صوتی و تصویری است ، مطابق با نص صریح قانون جرایم رایانه ای ماده ۷۵۱ ارائه دهندگان خدمات میزبانی موظفند به محض دریافت دستور کارگروه (کمیته) تعیین مصادیق مذکور در مادة فوق یا مقام قضائی رسیدگی کننده به پرونده مبنی بر وجود محتوای مجرمانه در سامانه های رایانه ای خود از ادامة دسترسی به آن ممانعت به عمل آورند  و یا نص صریح ابلاغیه شورای عالی فضای مجازی ، به عنوان عالی ترین مقام این حوزه، مسولیت محتوی مجرمانه بر عهده بارگذاری کننده آن است.

پس اینکه آپارات را به عنوان یک پلتفرم مورد شماتت قرار می دهند و مخاطب مقاله می شویم، یا به دلیل جهل در خصوص قوانین است و یا عدم شناخت سرویس های خدمات‌رسانی مانند آپارات.

دو فرض بالا از نظر شخص بنده مردود است چرا که همه نویسندگان این مقالات متنوع با جزییات این امور آشنا هستند و البته دلیل عمیق تری دارم که در ذیل خواهید خواند.

این ویدیو در کمتر از ۱۰ ساعت پس از انتشار آن بوسیله گزارشاتی که به دست تیم پشتیانی ما رسید از روی سایت حذف گردید ولی در دو روز گذشته دوستان عزیزی با خبرپراکنی های مختلف و البته الصاق ویدیو مذکور، تشییع فاحشه کردند و هر آنکس نمی دانست و نمی دید را به دیدن آن محتوی دعوت نمودند.

مگر می شود روزانه در سرویسی بیش از ۱۲ هزار ویدیو بارگذاری شود و موارد نامناسبی وجود نداشته باشد ؟ این حجم غرض ورزی ، خرسندی و فرح قلبی که شامل این دوستان پس از یافتن این محتوی و انتشار چند ده باره ایشان به همراه ویدیو فاسد و مورد شماتتشان شد سابقه قبلی هم دارد و دلیل موجهی بر رد فرضیه جهل است.

برادران عزیز، شما باید یک بار برای همیشه تکلیفتان را با سرویس های کاربر محور روشن کنید و بدانید با این مقالات و جو سازی ها بجز اشاعه فحشای مورد اشاره تان اندوخته دیگری ندارد و اگر غرض ورزی کمتری داشتید حتما خداوند  فرمایش مولایمان و مولایتان را از ذهنتان پاک نمی کرد که : الباطل یموت به ترک ذکره.

والسلام
محمدجواد شکوری مقدم»

توضیحات مشرق درباره ادعاهای مدیر سایت آپارات:

 اشاره جوابیه فوق به قانون جرایم رایانه ای در واقع فرار به جلو مدیریت سایت برای عدم پاسخگویی درباره محتوای منتشر شده بر روی خروجی آپارات است؛ واضح است که طبق قانون مجازات اسلامی، دستورات کمیته تعیین مصادیق مجرمانه لازم الاجراست و اجرای آن و حذف محتوای مبتذل مورد اشاره پس ۱۰ ساعت، نه از سر لطف و دلسوزی آپارات و تشخیص ضدفرهنگی بودن ویدئو، بلکه بدلیل ترس از عواقب قانونی آن بوده است.

 به تازگی «کاربرمحور» بودن یا «سرویس دهنده میزبانی» به توجیهی برای انتشار محتواهای خلاف اخلاق و عفت عمومی و مغایر با فرهنگ اسلامی-ایرانی شده است؛ چه اینکه برخی وبسایت های دیگر نیز با همین توجیه، مطالب بسیاری را علیه اسلام، نظام و مقامات کشور منتشر می‌کردند که در گزارش های قبلی مشرق (اینجا) به آنها پرداخته شد. نیاز به توضیح ندارد که سرویس های کاربر محور، می بایست متناسب با حجم فعالیت‌های خود، نظارت محتوایی را نیز اعمال کنند.

وقتی از «عدم نظارت بر محتوا در آپارات» حرف می‌زنیم، دقیقا منظور چیست؟

 متاسفانه داستان سایت آپارات غم انگیزتر یک ویدئو یا محتوای مبتذل مورد اشاره در مطلب «همخوابگی یک شبه» است. این سایت اشتراک ویدئو که با استفاده از خلأ ناشی از فیلترینگ یوتیوب و روابط دیگر توانست در این عرصه غیررقابتی، فعالیت خود را گسترش دهد، مدتهاست در قالب میزبانی، محتواهای مغایر با عفت و فرهنگ عمومی جامعه را (در حالت خوش بینانه) بدون نظارت دقیق منتشر می‌کند. نبود نظارت در این سرویس را به دو بخش می توان تقسیم کرد: قسمت اول، نبود نظارت بر بیشتر محتواهای ارسالی است که تا مقامات ذیصلاح قانونی مشاهده و اخطار قانونی ندهند، ناظران سایت نسبت به مواردی از قبیل «همخوابگی یک شبه» اطلاع پیدا نمی کنند. ویژه برنامه های گفتگومحور منتشرشده در آپارات دقیقا سبک زندگی جوانان ایرانی را هدف گرفته و الگوهایی را برای نسل جدید این کشور ارائه می‌کند که فراتر از یک سهل انگاری یا عدم نظارت را به ذهن متبادر می‌کند. در واقع آنچه به عنوان سال های متمادی با نام «تهاجم فرهنگی غرب» علیه فرهنگ کشورمان مطرح بود، حالا در تاروپود برخی شبکه‌های داخلی رفته است. آیا با وجود چنین «بسترهای» بدون نظارتی در داخل، باید نگران شبکه های ماهواره‌ای خارجی و تبلیغات بیگانگان بود؟

«بستر» آپارات مروج چنین مدل‌های ولنگار و مبتذلی است که به عنوان یک الگوی موفق! به نوجوان ایرانی معرفی می‌شوند

قسمت دوم نبود نظارت بر این ولنگاری و تلاش برای تغییر در سبک زندگی بواسطه «بستر» آپارات را در ابعاد دیگری نیز می‌توان جستجو کرد. با یک سرچ ساده در این وبسایت میتوان دریافت که متاسفانه برای خانواده های ایرانی هم نسخه های جالبی در این «بستر اشتراک ویدئو» تجویز می‌شود. «فرهنگ هولاکویی» را که پیش از این در برخی شبکه های زرد ماهواره ای در حال مشاوره دادن به خانواده ها در زمینه های مختلف (از ازدواج و طلاق تا روابط جنسی داخل و خارج از چارچوب خانواده) بود، اکنون آپارات به مرجع انتشار ویدئوهای این فرد تبدیل شده است که نسخه های عجیب و غریبی را برای خانواده ها و جوانان تجویز می کند. جستجوی نام این فرد در آپارات، با هزاران جستجو مواجه خواهد شد. تنها در یک مورد از میان هزاران (با عرض پوزش) هولاکویی «خودارضایی» را برای جوانان تجویز می‌کند!



نکته قابل توجه درباره فرد مورد نظر اینکه وی، بهایی بوده نامش در لیست اعضای مرکز بهاییان سانتامونیکا نیز ذکر شده است. حال باید از مسوولان آپارات پرسید چگونه نظارتی در این سایت در جریان است که اجازه می‌دهد هزاران ویدئو از یک فرد بهایی در این بستر منتشر شود و به خانواده ها و جوانان ایرانی مشاوره بدهد؟ و در مقابل، منتقدین را به دلیل اندکی نقد و تذکر بابت روندهای قابل تأمل موجود در این سایت، به تشییع فاحشه، غرض ورزی و موارد دیگری متهم کند، و البته از مسوولیت نظارت و وظیفه ذاتی برای کنترل خروجی سایت، شانه خالی می‌کند.

درباره نبود حداقل های نظارتی در آپارات همین بس که چندی قبل نیز ویدئویی در مدح تروریست های سازمان منافقین در این سایت منتشر شد و البته بعد از مدتی (احتمالا با اعلام کمیته فیلترینگ) از خروجی حذف شد. و از این دست سهل انگاری ها در آپارات بسیار بوده و هست که جای تأمل، نقد و جریان شناسی بیشتری دارد که مشرق به آنها خواهد پرداخت.


پیشنهاد ما به مدیران این سایت پرمخاطب این است که به جای متهم کردن منتقدان، مسوولیت‌های قانونی-اخلاقی کار خود را بپذیرند و تلاش کنند نظارت بر محتوای منتشرشده از بستر آپارات را تقویت کنند.