کد خبر 814832
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۱

رئیس قوه قضاییه در جلسه هفته گذشته خود با اشاره به یک مستند خواستار رفع مشکل بی‌شناسنامه‌ها شد. او گفت داشتن افراد بدون شناسنامه در کشور ما قبیح است.

به گزارش مشرق، آیت الله آملی لاریجانی روز چهارشنبه در جلسه شورای اداری استان ایلام که با حضور استاندار، نماینده ولی فقیه و مدیران دستگاههای مختلف این استان برگزار شد، شرکت کرد. او در بخشی از صحبت های خود در این جلسه به افراد بی شناسنامه در کشور پرداخت و اشاره ای به مستندی که با این عنوان ساخته شده است کرد.

آیت الله آملی لاریجانی در این نشست گفت: مدتی قبل فیلم مستندی درباره وضعیت برخی افراد بدون شناسنامه در سیستان و بلوچستان دیدم که واقعاً تکان دهنده بود. به برخی مسئولان از جمله رییس جمهور هم این موضوع را گفتم که چنین مسئله ای برای ما مسئولان بسیار قبیح است. افرادی را می بینیم که در مقابل دوربین استغاثه می کنند و می گویند ما به خاطر نداشتن شناسنامه حتی نمی توانیم به یک شهر دیگر برای کار برویم زیرا نگرانیم که به دلیل نداشتن سند هویتی، بازداشت شویم. فرزندان آنها نیز به خاطر نداشتن شناسنامه نمی توانند درس بخوانند در حالی که بسیاری از آنها پدرشان ایرانی است و فقط شناسنامه ندارند. 

رئیس قوه قضائیه از کدام مستند حرف می‌زند؟

نوزدهمین قسمت از فصل اول برنامه «به اضافه مستند» اختصاص به پخش مستند «بی‌شناسنامه‌ها» به کارگردانی فرهاد ورهرام داشت. در این برنامه علاوه بر نمایش مستند، نشست بررسی این موضوع با حضور کارگردان اثر و فرشاد عالی از فعالان جهادی سیستان و بلوچستان برگزار شد. در این برنامه علل و عوامل وجود بی شناسنامه ها در کشور  مورد بررسی قرار گرفت و همچنین درخواست های مردمی مطرح شد.

فرهاد ورهرام در آن نشست ضمن اشاره به محرومیت مردم سیستان و بلوچستان، گفت: محرومیت سیستان و بلوچستان یک مقدار تاریخی است. از قاجاریه به این سو، به این سرزمین خیلی بد کردند. پاره ای از تن سیستان و بلوچستان جدا می شود و به پاکستان و افغانستان داده می‌شود. قبل از انقلاب به هیچ بلوچی پست دولتی نمی دادند. کمتر اهمیت می دادند. الان بهتر شده است. بلوچ ها به خاطر خصلت های قومی حوصله حضور در ساختارهای بروکراتیک را ندارند. اگرچه بعد از تاسیس دانشگاه در این منطقه کمی شرایط بهتر شده است. اما بحث تفاوت ها هنوز دیده می شود و امیدواریم برطرف شود.

وی همچنین درباره لزوم دیده شدن این فیلم بیان داشت: بسیار دوست دارم که این فیلم  دیده شود و به این نیت آن را ساختم. به نظرم نهادهای تصمیم گیر باید تلنگری بخورند و این فیلم و بی شناسنامه ها را جدی بگیرند.

فرشاد عالی از فعالین اردوهای جهادی درباره مشکل بی شناسنامه ها در سیستان و بلوچستان در این برنامه گفت: احساس و تجربیات چندساله من در سیستان و بلوچستان این هست که مسئله بی شناسنامه ها به دو موضوع برمی گردد. مراجع ذیربط و برخی از خود مردم منطقه. مسئولین و خطای سیستمی و مدیریتی ضعف دارند. مسئولین البته استدلال های خودشان را دارند که در برخی موارد با قانون همخوانی دارد و در برخی موارد تبصره های قانونی وجود دارد که به نفع بی شناسنامه هاست. نکته دیگر آنکه  برخی از مردم این مناطق تمایل به حضور در شهر برای پیگیری این موضوع ندارند. خودشان می گویند پیگیری نکرده اند و نمی کنند. فاصله مکانی هم آنجا خیلی دخیل هستند. مثلا روستایی هست که اهالی برای به شهر آمدن 5مسیر باید عوض کنند و ماشین هم نیست. این سختی باعث می شود با نگاهی مثل بی خیالی مواجهه کنند اما ضعفهای سیستمی و مدیریتی هم دخیل هستند.

منبع: تسنیم