سرویس جهان مشرق - خبر خیلی کوتاه و در ابتدا عجیب بود. دویچه وله گزارش داد «دولت اسرائیل اعلام کرده مهاجران آفریقایی باید تا پایان ماه مارس این کشور را ترک کنند. به آنها پول نقد و بلیط پرواز داده میشود»!
داستان از این قرار است که دولت اسرائیل تصمیم گرفته پای مهاجران آفریقایی را از این کشور کوتاه کند و حتی حاضر است برای این کار، به هر کدام از آنها یک بلیط هواپیما و ۳۵۰۰ دلار بپردازد. در غیر این صورت، آنها را زندانی خواهد کرد و سپس به زور از کشور بیرون خواهد انداخت!
جروزالمپست گزارش داد نتانیاهو در جلسه کابینه گفت: «اکنون زمان شتاببخشیدن به اخراج مهاجران آفریقایی است.» پیش از این وزارت کشور اسرائیل گزارش داده بود تا سال ۲۰۱۲ میلادی ۵۵ هزار آفریقایی در مرز اسرائیل با مصر وارد این کشور شدهاند. به همین دلیل بود که در سال ۲۰۱۳ میلادی، دیوار مرزی در مرز مصر از سوی اسرائیل ساخته شد. حالا کابینه تصمیم گرفته دو مرحله دیگر را برای خلاصکردن خود از آفریقاییان اجرا کند: اول اینکه به آنها پیشنهاد دهد با رضایت خود با دریافت بلیط و مبلغی پول، اسرائیل را ترک کنند. دوم اینکه آنها را بازداشت کرده و به زور بفرستد.
این طرح را آریه دری، وزیر کشور تندرو که به حزب ارتدکس «شاس» تعلق دارد به همراهی وزیر امنیت عمومی به دولت ارائه کرده است. جالب این است که حزب شاس، خود را نماینده یهودیان مهاجر خاورمیانه و شمال آفریقا معرفی میکند.
اما چرا تا به حال مسأله حل نشده بود؟
عمده مهاجران از اریتره و سودان به اسرائیل آمدهاند و در سالهای اخیر، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، اریتره را به دلیل شرایط داخلی، ناایمن تشخیص داده است. در چنین مواردی، کشورهای پذیرنده، حق بازگرداندن مهاجران، حتی مهاجران غیرقانونی را به موطن ناایمنشان ندارند. سودان نیز با اسرائیل، روابط دیپلماتیک ندارد و در بازگرداندن مهاجران همکاری نمیکند. بنابر این اسرائیل مجبور بود با برنامههای بشردوستانه سازمان ملل همراه شود و مهاجران غیرقانونی را ادر بازداشتگاه به صورت موقت اسکان دهد، اگر چه بسیاری از آنها نیز در مناطق مختلف اسرائیل به ویژه تلآویو و ایلات به کارگری مشغولند.
این بازداشت، موقت بوده تا زمانی که اسرائیل بتواند با یک کشور ثالث برای پذیرش مهاجران توافق کند. اکنون نتانیاهو توانسته با رواندا قرارداد ببندند و اخراج مهاجران را آغاز کرده است، چه به میل خودشان و چه به اجبار. دولت رواندا حاضر شده برای بازگرداندن هر مهاجر به خاک اوگاندا، ۵ هزار دلار به اسرائیل بپردازد. این یعنی نتانیاهو با اخراج هر آفریقایی، نزدیک به ۱۵۰۰ دلار به جیب میزند. نتانیاهو در این باره گفت «این کار انجام میشود، به لطف توافقی که من به دست آوردن و میتوانیم بر اساس آن، مهاجران را خلاف میل خودشان اخراج کنیم». وی افزود: «این به ما اجازه میدهد بازداشتگاه آنها را تخلیه کنیم و منابعی که در آنجا مصرف میکنیم،
دهها هزار آفریقایی به ویژه از اریتره و سودان در خاک رژیم صهیونیستی زندگی میکنند و مانند بسیاری که از بازگشت به موطن خود بیم دارند، عمده آنها نمیخواهند به زور برگردانده شوند و البته مشکل اصلی اینجا است که نمیدانند در رواندا چه بر سرشان میآید.
خانم سادوت، رئیس یک گروه غیردولتی در اسرائیل با نام هاتلاین که در زمینه پناهندگان فعالیت میکند، در مورد شرایط اخراجشدگان به کشور رواندا گفت: «آنها در آنجا هیچ وضعیت قانونی یا مجوز کاری دریافت نمیکنند، حتی یک سرپناه امن... بسیاری از آنها مجبور به ادامه سفر خود به سمت لیبی میشوند.» وی افزود در آنجا باندهای قاچاق انسانی آمادهاند تا از مهاجران خسته سوءاستفاده کنند.
واکنشها به طرح نتانیاهو
سازمان ملل تنها به محکومکردن این طرح اکتفا کرده و آن را عجولانه و بدون بررسیهای لازم دانسته است، اما ظاهراً اسرائیل از مدتها پیش با قوانین سختگیرانه مانع از رشد این گروه از مهاجران میشده است. خبرنگار گاردین با دو تن از آفریقاییان در بازداشتگاه اسرائیل سخن گفته، توماس یوناس و فیلمون بِلای.
یوناس و بلای به خبرنگار گاردین گفتند که به آنها اجازه سکونت در تلآویو و ایلات، یعنی جایی که مجتمعهای بزرگ آفریقاییان وجود دارد، نمیدهند. یوناس میگوید «بهتر است آدم زندانی باشد تا اینکه به یک کشور سوم فرستاده شود. رواندا از ما محافظت نمیکند». او میگوید به عنوان پناهنده به دولت اسرائیل درخواست داده است اما خوشبیننیست زیرا عمده درخواستهای قبلی رد شده است. یکی از آنها مربوط به فیلمون بلای، رفیق او بوده است. در نامهای برای او درخواست پناهندگیاش رد شده به این بهانه که خدمت در ارتش اریتره دلیل موجهی برای پناهندگی نیست. بلای پیش از مهاجرت به اسرائیل، در حال خدمت در ارتش اریتره بوده است.
آنها نیز مانند خیلی از ناظران بینالمللی تعجب میکنند دولتی که بر مبنای دعوت از مهاجران در کشورهای مختلف دنیا خود را تأسیس کرده است، چگونه به خود اجازه میدهد اینگونه با گروهی از همین مهاجران بدرفتاری کند؟ مگر آنها خود دعوت نکرده بودند؟ یوناس میگوید «اسرائیل کشوری است که بر مبنای پناهندگان ساخته شده است. من نمیدانم آنها چگونه با کسی که در وضعیت مشابهی قرار دارد اینگونه رفتار میکنند!؟ من فکر کنم این بخاطر رنگ من است.»
بهانههای دولت اسرائیل
یکی از بهانهها به اخباری در مورد زنان آفریقایی برمیگردد. از دهها هزار اهالی اریتره و سودان که در اسرائیل زندگی میکنند، حدود ۷ هزار نفر زن هستند. چند ماه پیش اخباری منتشر شده بود مبنی بر اینکه ۵ تا ۶ درصد از این زنها به کار فحشا میپردازند. البته این مسائل چیز جدیدی نیست و در آمریکا نیز سیاهپوستان را به بهانه جرم و جنایت تحت فشار قرار میدهند. در واقع به جای حل مسأله، آن را پاک میکنند. ممکن است مقامات امنیتی دولت اسرائیل بیم آن را داشته باشند که برخی از این زنان، جاسوس باشند زیرا خود موساد در جاسوسی با بکارگرفتن حربههای زنانه تبحر دارد.
البته بهانه اصلی، ورود غیرقانونی عمده آفریقاییان است اما کشوری که دائماً بر طبل دعوت به اسرائیل میکوبد، به چه دلیلی ممکن است مانع از حضور یک گروه از مهاجران شود و اصلاً چرا ترتیباتی را در مرز قرار نداده تا مهاجران آفریقایی را در کشور خود بپذیرد؟ ز همه اینها مهمتر، چرا اسرائیل طرحی را به اجرا میگذارد که بلاشک موجب گرفتاری بسیاری از اخراجشدگان به دست قاچاقچیان انسان می شود؟ چرا سرنوشت آنها به اندازه منابع محدودی که نتانیاهو برای نگهداشتن این کارگران هزینه میکند، مهم نیست؟
فقط یک پاسخ وجود دارد: لابد فکر میکنند ژن بنیاسرائیل نباید به آفریقاییان «آلوده» شود!
منابع
https://www.theguardian.com/world/۲۰۱۸/jan/۱۲/it-is-better-to-go-to-jail-the-african-migrants-being-forced-from-israel
http://www.dw.com/fa-ir//av-۴۲۱۰۷۹۵۷
http://hakirya۲۰۴۰.com/fa/news/۱۱۵۴
https://www.nytimes.com/۲۰۱۸/۰۱/۰۴/world/middleeast/israel-africans.html
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-Time-to-increase-deportation-of-African-migrants-۵۱۴۶۰۴