به گزارش مشرق، دکتر علیرضا رضاخواه در یادداشت روزنامه خراسان نوشت:
مداخله در موضوع فلسطین اشغالی و تلاش به منظور کسب مشروعیت برای رژیم اشغالگر قدس همواره بخش ثابتی از برنامه دستگاه دیپلماسی آمریکا بوده است.علاوه بر ایدئولوژیک بودن حمایت واشنگتن از صهیونیست ها سیاستمداران آمریکایی نیز به خوبی بر این امر واقف هستند که در صورت کسری مشروعیت در داخل می توانند با اقدامات سیاسی در این حوزه از حمایت پر قدرت لابی اسرائیل برخوردار شوند و بر آن کسری فائق آیند. از همین روست که تحلیل گران معتقدند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا همچون 12 رئیس جمهور قبلی این کشور در تلاش است افتخار آن چه صلح فلسطین - اسرائیل خوانده می شود، به نام خود در تاریخ به ثبت برساند. ترامپ بارها مدعی شده است که هیچ کس بهتر از او نمی تواند در دستیابی به توافقات سودآور بین المللی موفق عمل کند با این حال واقعیت یک سال گذشته دیپلماسی آمریکا نشان داده که هیچ رئیس جمهوری تاکنون مانند وی نتوانسته است توافقات بین المللی را برهم بزند. به عنوان نمونه می توان به خروج واشنگتن از توافق اقلیمی پاریس ، توافق سیاسی با کوبا برای ترمیم روابط هاوانا- واشنگتن، توافق تجاری ترانس پاسیفیک و همچنین خروج از یونسکو اشاره کرد.
همین رویه طبیعتا در موضوع فلسطین نیز تکرار خواهد شد. ترامپ بر این باور است که با استفاده از سیاست چماق و هویج می تواند به یک توافق مطلوب دست یابد. او در همین زمینه تصمیم گرفت تا اولین رئیس جمهوری باشد که قدس را پایتخت رسمی رژیم صهیونیستی می نامد. از سوی دیگر وقتی مخالفت جدی فلسطینی ها و جامعه بین الملل را دید، تصمیم گرفت با مشت آهنین برخورد کند و دستور بسته شدن دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) را در واشنگتن صادر کرد. کاخ سفید همچنین روز گذشته در قبال تغییر سیاست ساف در به رسمیت شناختن اسرائیل، در اقدامی تنبیهی نیمی از کمک هایش را به این سازمان قطع کرد.
رفتار خشن و تحقیر آمیز ترامپ و تلاش کاخ سفید برای حل یک طرفه بحران های بین المللی به ویژه در موضوع فلسطین، علی رغم بحران زایی و تهدید بودن در کوتاه مدت ، در بلند مدت فرصتی برای منطقه و به ویژه جریان مقاومت محسوب می شود. از جمله این فرصت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف: اتحاد گروه های فلسطینی در مقابله با رژیم سلطه
اولین و سریع ترین بازخوردی که سیاست های ترامپ به دنبال دارد، اتحاد گروه ها و جریان های مبارز و سیاسی فلسطین در خارج و داخل این کشور است. امری که می تواند در پیشبرد آرمان قدس شریف بسیار تعیین کننده باشد. اتحاد این گروه ها و نزدیکی آن ها با جریان مقاومت در منطقه دسیسه چند سال اخیر محور عبری-عربی-غربی برای تضعیف محور مقاومت و ایجاد شکاف در این محور را با شکست مواجه خواهد کرد. نشانه های چنین روندی را می توان در "دعوت حماس به شرکت در نشست شورای مرکزی فلسطین" و تاکید روز گذشته سید حسن نصرا... بر "همراهی با استراتژیهای مقاومتی فلسطین" دید.
ب: مشخص شدن ماهیت اصلی آمریکا و هم پیمانانش در منطقه
دومین دستاورد سیاست های تقابلی واشنگتن در قبال فلسطین را می توان در مشخص شدن خط کشی های منطقه و ماهیت اصلی آمریکا و نظام سلطه دانست. سکوت شرم آور این روزهای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در قبال پرونده فلسطین بیش از هر زمان دیگر چهره این پادشاهان وابسته را برای مردم منطقه آشکار ساخته است و یک دهه تلاش برای بزک کردن آن ها را از بین می برد.
ج:بازگشت فلسطین به کانون توجه جهان اسلام
دستاورد مهم دیگر را می توان بازگشت فلسطین به کانون توجه جهان اسلام و تبدیل شدن قدس به مسئله اول مسلمین دانست. موضوعی که به دنبال فعالیت گروه های تروریستی در منطقه به ویژه عراق و سوریه برای مدتی از یادها رفته بود. شاهد مثال این موضوع هم کنفرانس بین المللی یاری قدس است که روز گذشته در قاهره برگزار شد.
د:تضعیف جریان سازش
سیاست های خشن ترامپ در مقابل سازمان آزادی بخش فلسطین(ساف)، باعث می شود این جریان علاوه بر از دست دادن وابستگی اش به دلارهای آمریکایی برای تداوم حیات سیاسی خود هم که شده در شیوه رفتاری اش در قبال نظام سلطه تغییر ایجاد کند. امری که می تواند به تضعیف کلی جریان سازش در منطقه بینجامد. به عنوان نمونه می توان به بیانیه شورای مرکزی سازمان آزادی بخش فلسطین در روز دوشنبه اشاره کرد که در آن تاکید می کند: «کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین موظف است موضوع به رسمیت شناختن اسرائیل را به حالت تعلیق درآورد تا زمانی که اسرائیل کشور فلسطین را بر اساس مرزهای 1967 به رسمیت بشناسد و تصمیم به لغو الحاق قدس شرقی به اسرائیل و توقف شهرک سازی ها بگیرد.» اقدامی که اگرچه کافی نیست اما می توان آن را حرکتی بی سابقه از سوی ساف و گامی به عقب در روند سازش محسوب کرد علی رغم این که نسبت به وفاداری مقامات ساف به این تهدیدات تردید وجود دارد.در پایان باید تاکید کرد که سیاست نگاه به درون ترامپ محصول عصر افول آمریکاست، ترامپ بیش از هرچیز در موضوع فلسطین تلاش دارد تا به وعدههای انتخاباتی که به یهودیان آمریکایی طرفدار اسرائیل و مسیحیان انجیلی داده، عمل کند. امری که می تواند سرپوشی بر بحران مشروعیت داخلی او باشد.