کد خبر 822746
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۶ - ۰۲:۱۱

رئیس جمهور فرانسه معتقد است که باید مسیر و چشم انداز مذاکرات ترکیه و اروپای واحد تغییر کرده و به سمتی پیش برود که در نهایت به عضویت ترکیه در اروپای واحد نینجامد.

به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر مقامات اروپایی تاکید کرده اند که عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا عملا امکانپذیر نیست و این کشور باید به فکرگزینه های دیگری در قبال قاره سبز باشد. با این حال مقامات ترکیه ای تاکید کرده اند که آنها به غیر از "عضویت کامل در اروپا" گزینه های دیگری از جمله "شراکت با اروپا" را نمی پذیرند. به نظر می رسد بار دیگر شاهد دیالوگی دو طرفه و تکراری  میان مقامات آنکارا و بروکسل هستیم.

عمر سلیک وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه در این خصوص تاکید کرده است: "شرایط فعلی دیگر دلیلی برای ترکیه باقی نمی گذارد تا توافق مهاجرت با اتحادیه اروپا را حفظ کند. یک مشارکت ویژه یا رویکردهایی شبیه آن، ما این پیشنهادات را جدی نمی گیریم. ترکیه نمی تواند چنین پیشنهاداتی را قبول کند. هر چه نامیده شود، خواه یک مشارکت و همکاری ویژه یا همکاری علیه تروریسم، چنین پیشنهاداتی از سوی ترکیه مورد بررسی قرار نخواهد گرفت."

با این حال به نظر می رسد مقامات اروپایی تصمیم خود را برای عدم عضویت ترکیه در اروپا اتخاذ کرده اند. مقامات ارشد اروپایی طی یک هفته  اخیر صراحتا عنوان کرده اند که ترکیه می تواند به گزینه هایی مانند مشارکت ویژه با اروپا فکر کند اما گزینه دیگری در این میان متصور نیست. به عبارت بهتر، ترکیه باید با هدف و رویایی به نام عضویت در اروپا خداحافظی کند. این به معنای شکست پروژه ای است که رجب طیب اردوغان و دیگر مقامات ترکیه ای سالیان دراز بر روی آن سرمایه گذاری کرده اند. احمد داوود اوغلو نخست وزیر سابق ترکیه، نقش به سزایی در تقویت این پروژه ایفا کرده بود. با این حال هم اکنون ترکیه با درهای بسته اروپا به روی خود مواجه است.

نکته دیگر اینکه اعلام رسمی مقامات اروپایی مبنی بر عدم امکان عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، به صورت مستقیم بر روی قرار داد آنکارا و بروکسل بر سرمهار بحران مهاجرت تاثیرگذار خواهد بود. در چنین شرایطی امکان لغو این پیمان بسیار زیاد خواهد بود. مخالفت برخی کشورهای اروپایی با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ، ماهوی و ذاتی می باشد.

مخالفت کشور اتریش با عضویت ترکیه در اروپا ناشی از وجود گرایشهای راست افراطی در دولت این کشور است. برخی کشورها مانند یونان و قبرس نیز به دلیل اختلافات سیاسی و جغرافیایی با ترکیه (بر سر قبرس ترک نشین ) با عضویت این کشور در اروپای واحد مخالف هستند. در هر حال، دیگر چشم انداز مثبتی برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا متصور نیست. در این خصوص بهتر است مقامات ترکیه ای و در راس آنها رجب طیب اردوغان به گزینه های دیگری مانند عضویت در سازمان همکاری های شانگهای فکر کنند.

به عبارت بهتر، پروژه "ادغام سیاسی ترکیه در غرب" هم اکنون به صورت رسمی با شکست مواجه شده است. حتی اگر ترکیه تمامی اصلاحات قضایی و سیاسی مدنظر اتحادیه اروپا را در کشور خود صورت دهد، امکان عضویت این کشور در اروپای واحد وجود ندارد. نیکولا سارکوزی رئیس جمهور اسبق فرانسه در بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ میلادی، صراحتا گزینه "شراکت راهبردی ترکیه با اروپا" را مطرح کرده بود اما در آن زمان پیشنهاد سارکوزی با مخالفت شدید مقامات ترکیه ای همراه شد. با این حال در زمان فعلی امانوئل مکرون به عنوان رئیس جمهور جدید فرانسه که ظاهرا رویکرد بازتری در قبال ترکیه دارد، همان پیشنهاد همتای اسبق خود را مطرح می کند.

مکرون معتقد است که  باید مسیر و چشم انداز مذاکرات ترکیه و اروپای واحد تغییر کرده و به سمتی پیش برود که در نهایت به عضویت ترکیه در اروپای واحد نینجامد. در هر حال، به نظر می رسد پرونده عضویت کامل  ترکیه در اتحادیه اروپا مختومه شده یا در حال  مختومه شدن است.

منبع: تسنیم