آینده روابط ایران و ترکیه به چگونگی فرایندهای منطقه‌ای بستگی دارد. همان‌گونه که با تغییر در مسائل منطقه‌ای تهدیدها نیز افزایش می‌یابد، لازم است تا دو کشور بایکدیگر همکاری بیشتری داشته باشند.

سرویس جهان مشرق - رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه هفته گذشته در سخنانی پیرامون عملیات ارتش ترکیه در عفرین گفت که تمامی عملیات  نظامی که با حضور برخی کشورهای خارجی در شمال سوریه در حال انجام است را با دقت و موشکافی کامل زیر نظر دارد . وی اعلام کرد :«در این اواخر نزدیکی روابط ترکیه و ایران نتایج مثبتی را برای ما در برخی مسائل سوریه به همراه داشته است  و زمینه‌های همکاری با سایر کشورها ازجمله روسیه  فراهم نموده است . ترکیه و ایران ازیک‌طرف ، فرایند تکمیل نشست آستانه را که از ۲۳ ژانویه ۲۰۱۷ با همکاری  روسیه آغازشده است را انجام می‌دهند و از سوی دیگر  در برخی از فرایندهای منطقه‌ای مواضع مشترکی از خود نشان می‌دهند. مواضع مشترکی همچون مسئله بحران قطر و رفراندوم همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق.»

اردوغان در ادامه تأکید کرد: بعد از همکاری در بسیاری از زمینه‌ها  و بحث و گفتگو  در مورد مسائل امنیت منطقه‌ای و تروریسم  که با حضور مقامات عالی‌رتبه دو کشور صورت گرفته است روابط دوجانبه تقویت‌شده است . دولت ایران معتقد است که به خاطر مسائل امنیتی موجود در منطقه ، خطر تجزیه برخی کشورها می‌تواند تأثیری دومینو وار بر سایر کشورهای همسایه  داشته باشد و امنیت ملی و تمامیت ارضی کشورهای دیگر را تحت تأثیر  قرار دهد.

  ایران برای غلبه بر این خطر از همان شروع بحران در سوریه اعلام کرد که حفاظت از امنیت ملی و تمامیت ارضی این کشور از سواحل دریایی مدیترانه آغازشده است و هدف اصلی آن جلوگیری از تجزیه دولت سوریه است. انتظار می‌رود ایران  ناراحتی و اقدامات دولت ترکیه  در قبال اتفاقات اخیر در شمال سوریه را کاملاً درک کند. ایران ایده ایالات‌متحده آمریکا  مبنی بر  تشکیل ارتش ۳۰ هزارنفری از تروریست‌ها در شمال سوریه  را موردانتقاد قرار داده است  ولی در مورد رفتار و اقدامات ترکیه تا به امروز اظهارنظر تندی نکرده است. کاملاً درست است که مقامات ایرانی پروژه امریکا را در مورد تمامیت ارضی سوریه و منطقه کاملاً مورد بررسی و ارزیابی خود قرار داده‌اند.

اردوغان در پایان گفت: آینده روابط ایران و ترکیه تا حد بسیار زیادی به چگونگی  فرایندهای منطقه‌ای بستگی دارد. همان‌گونه که با تغییر در مسائل منطقه‌ای تهدیدها هم علیه دو کشور افزایش می‌یابد انتظار می‌رود دو کشور برای جلوگیر از بی‌ثباتی در منطقه و کم کردن تهدید روابط خود را گسترش دهند. آنکارا می‌داند که همگرایی به وجود آمده بین دو کشور تحت تأثیر شرایط کنونی  یعنی مبارزه با تروریسم شکل‌گرفته است. حضور نظامی ترکیه در سوریه برای حفظ امنیت ملی ترکیه است و نمی‌خواهد زمینه‌های همکاری با ایران را در سوریه از بین ببرد. ارتش تروریستی که آمریکا در جنوب ترکیه تشکیل داده است به دولت ترکیه این اجازه را می‌دهد که همچنان از حق قانونی خود برای دفاع از امنیت ملی خود استفاده کند. این امر به همان اندازه باعث نگرانی و ناراحتی ایران شده است.