بررسی سامانه‌های مختلف جمینگ که روی اف ۱۶ های اسرائیلی بویژه "سوفا" موجود است، نشان می‌دهد به دلایل مختلف، این پرنده متجاوز نتوانسته از عهده منحرف کردن و جلوگیری از شناسایی خود توسط اس ۲۰۰ برآید.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، شناسایی، رهگیری و انهدام یکی از جنگنده‌های متجاوز صهیونیستی توسط ارتش سوریه را می توان یکی از مهمترین تحولات و حوادث سالهای اخیر در منطقه ارزیابی کرد چراکه علاوه بر شکستن هیبت و اسطوره ای به نام قدرت هوایی غیرقابل انهدام اسرائیل، نشان داد ارتش سوریه همچون اکثر ارتش ها و دولت های عربی، علاقه ای برای تسلیم شدن در مقابل دشمنان مختلف نداشته و تجربه و جرات ناشی از مقابله با ده‌ها گروهک کوچک و بزرگ تروریستی طی سالهای اخیر، قابل تسری به دشمنان بزرگتر و پر ادعاتر نیز خواهد بود.

**شکار و شکارچی مشخص شدند

در ابتدای امر، نوع دقیق اف ۱۶ ساقط شده اسراییلی مشخص نبود اما بعد از مدت کوتاهی مشخص شد پیشرفته ترین مدل اف ۱۶ در خدمت نیروی هوایی اسراییل یعنی F-۱۶I ملقب به "طوفان" قربانی پدافند هوایی سوری ها شده است. ارتش صهیونیستی مدل پیشرفته تری از اف ۱۶ را در سالهای آغازین هزاره جدید به اسم F-۱۶I یا "سوفا" که در زبان عبری به معنای طوفان است را سفارش داد. این مدل از اف ۱۶ بر اساس اف ۱۶ های دی بلوک ۵۲ توسعه پیدا کرده اما در حدود ۵۰ درصد از قطعات آن در بخش‌های الکترونیک پرواز ساخت اسراییل است و بخش عمده ای از تسلیحات این جنگنده نیز ساخت رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود.

دو فروند جنگنده F-۱۶I

با گذشت چند هفته، هنوز هم بخشی از جزییات نحوه شناسایی و اصابت این جنگنده پیشرفته اسرائیلی برای افکار عمومی و حتی کارشناسان نامشخص بود اما اخیرا برخی رسانه های اسراییلی نکات جالب و قابل تاملی را از این عملیات و ساقط شدن جنگنده خود منتشر کرده اند. بر این اساس، دسته مهاجم صهیونیستی شامل ۸ هواپیما (به احتمال فراوان همه اف ۱۶ ) بوده اگر چه این احتمال وجود دارد که جنگنده های اف ۱۵ نیز در این تهاجم حضور داشته باشند که به عمق خاک سوریه و اطراف تدمر و پایگاه تی ۴ برای نابودی پایگاه کنترل پهپادی که به اسراییل نفوذ کرده بود، حمله می کنند.

لاشه اف ۱۶ ساقط شده اسراییلی

طبق این توضیحات جدید، سوری ها در کل ۲۷ تیر موشک ضد هوایی شلیک می کنند که ۱۳ فروند از آنها در زمان حمله جنگنده های اسراییلی به پایگاه تی ۴ بوده اما در نهایت یک تیر موشک اس ۲۰۰ موفق به اصابت قرار دادن اف ۱۶ اسراییل می شود. جنگنده مذکور نهایتا در جولان اشغالی سقوط کرده و دو خلبان آن نیز خروج اضطراری می‌کنند و اکنون نیز در بیمارستان هستند. گزارش اسراییلی ها این گونه ادامه می دهد که سامانه های هشدار دهنده در جنگنده اف ۱۶ اسراییلی به خوبی کار کرده و به دو خدمه جنگنده مورد نظر هشدار می دهد اما به دلایلی نامشخص (چه فنی یا انسانی) خدمه مورد نظر نمی توانند واکنش مناسب را نشان داده و مورد اصابت قرار می‌گیرند.

**آیا اس ۲۰۰ حریف اف ۱۶ است؟

به طور کلی موشک اس ۲۰۰ سلاحی دوربرد برای مقابله با بمب افکن‌های آمریکایی بود که در دهه ۱۹۶۰ میلادی در شوروی سابق توسعه پیدا کرده بود. مشخصا این سلاح برای درگیری با یک جنگنده تاکتیکی مانورپذیر مثل اف ۱۶ ساخته نشده است. پس چطور این حادثه رخ داده است؟

شلیک موشک اس ۲۰۰

برای پاسخ به این سوال باید به این مسئله توجه کرد که در سالهای اخیر چندین مدل ارتقاء برای سامانه اس ۲۰۰ در بازار ارائه شده و حتی چند سالی نیز می شود که متخصصان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) کشورمان نیز موفق شده اند سامانه های اس ۲۰۰ موجود در داخل را از حالت قدیمی آنالوگ به دیجیتال تبدیل کنند. البته لهستانی ها ارتقایی را برای این سامانه به بازار ارائه و روس‌ها نیز یک ارتقاء ترکیبی جالب را برای اس ۲۰۰ به بازار تهیه کرده اند.

روس‌ها در حقیقت طرح ترکیبی را پیشنهاد کرده اند که در آن، موشک سامانه اس ۲۰۰ در کنار سامانه اس ۳۰۰ قرار می گیرد و به عبارت دیگر رادار و سامانه‌های کنترل کننده مربوط به سامانه اس ۳۰۰ و موشک مربوط به سامانه اس ۲۰۰ خواهد بود.

**نصب نمایشگرها و سامانه های دیجیتال در اس ۲۰۰ ایرانی**

با این اوصاف، دستیابی ارتش سوریه به پکیج ارتقاء اس ۲۰۰ (مدل اولیه متعلق به سوریه "وگا" است) از بازارهای مختلف، امکان پذیر بوده است و در عین حال، بررسی سامانه های مختلف جمینگ که روی اف ۱۶ های اسرائیلی بویژه "سوفا" موجود است، نشان می دهد به دلایل مختلف، این پرنده متجاوز نتوانسته از عهده منحرف کردن و جلوگیری از شناسایی خود توسط اس ۲۰۰ برآید. با توجه به اینکه موشک اس ۲۰۰ پس از شناسایی و مشخص شدن هدف، اقدام به اصبات به هدف یا انفجار در نزدیکی آن می کند، همین موضوع شناسایی و قفل کردن روی هدف بدون آسیب دیدن از سیستم های جمینگ اف -۱۶ یک دستاورد مهم فنی و تاکتیکی محسوب می شود.

لذا این موضوع که سامانه دفاع هوایی سوریه، هدف را با موفقیت شناسایی کرده و در زمانی که جنگنده مذکور با دیگر موشک های شلیک شده به سمت خود درگیر بوده یا نتوانسته از قفل سامانه اس ۲۰۰ رهایی یابد، به طرف آن شلیک کرده و آن را منهدم کرده، کارآیی مجدد سامانه هایی که روزی تصور می شد باید از رده خارج شوند و امکان رویارویی با نسل های جدید جنگنده های دشمن را ندارند، نشان می‌دهد.

سامانه اس-۲۰۰ به دلیل قابلیت‌های موشک خود نظیر برد و سقف پرواز بسیار بالا، سرعت چشمگیر که بالغ بر ۲۵۰۰ متر بر ثانیه (در مدل‌های آخر موشک) هنوز هم به عنوان یک سامانه راهبردی تلقی می شود چراکه این سامانه توانایی درگیری با اهدافی با بیشینه سرعت ۱۱۰۰ متر بر ثانیه را دارد که شامل سریعترین هواپیماهای نظامی فعلی و آینده نزدیک است. سرجنگی ۲۱۵ یا ۲۱۷ کیلوگرمی آن نیز از نوع انفجاری-ترکشی بوده و دارای ۱۶۰۰۰ ترکش ۲ گرمی ویا ۲۱۰۰۰ ترکش ۳.۵ است و شعاع مرگبار این سرجنگی سنگین وزن که با فیوز مجاورتی یا دستوری منفجر می شود بیش از ۲۰ متر تخمین زده شده است بنابراین اگر هواپیمای هدف در مراحل نهایی مانور بدهد باید راهی برای دور شدن از موشک به میزان بیش از ۲۰ متر پیدا کند در حالی که قدرت مانور و سطح فناوری هدایت در نمونه های نهایی اس-۲۰۰ نیز بهبود پیدا کرده است.

گزارش دیگری درباره انهدام اف ۱۶ اسرائیلی:

نفرین سفارش اف-۱۶ های ایران پس از ۴۰ سال اثر کرد/ باراک یا سوفا؛ کدام پرنده صهیونیست‌ها در تله پدافندی سوریه گیر کرد؟

حالا علاوه بر نیروهای مسلح کشورمان، ارتش سوریه نیز نشان داده ارتقاء فنی و استفاده از تاکتیک‌های جدید در سامانه‌های پدافندی، آن را به سلاحی متفاوت از حد تصور دشمن تبدیل و با اتکا به توان داخلی، سامانه‌ای خارجی را با نیازهای نبردهای فعلی و آینده سازگار کرد. بررسی دیروز و امروز این روند در نیروهای مسلح کشورمان و رزمندگان مقاومت نشان می دهد این جبهه موفق شده ضمن افزایش بازدارندگی و تغییر معادلات، برای روز واقعه نیز نقشه های غیرقابل پیش بینی جهت پاسخ به هر دشمن در سر داشته باشد.

برچسب‌ها