به گزارش مشرق، هر ساله از طرف مراکز و گاه هنرمندان مختلف در حوزه داد و ستد دنیای تجسمی اتفاقات گوناگونی رخ میدهد. برگزاری نمایشگاهها و برپایی ورکشاپهای گوناگون از نمونه این رخدادهاست که این بار به ابتکار مرکز اسلامی فرانسه و نیز همکاری و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فرانسه با آثار و حضور حسن روح الامین در پاریس و بلژیک رخ داده است.
بیشتر بخوانید:
مرتبه علمی حضرت فاطمه(س) چقدر بود؟
روحالامین، نقاش و تصویرسازی است که سالهاست با نقاشیهای خود در حوزه مذهبی بهویژه عاشورا و ائمه اطهار، آثار قابل توجهی را خلق کرده است. «مقتل» با موضوع شهادت امام حسین (ع)، «جوانان بنیهاشم»، «شیرینتر از عسل» درباره حضرت قاسم بن الحسن (ع)، «حضرت علیاکبر (ع)»، «علقمه»، «آتش پرستارم بود» درباره امام سجاد (ع)، «سقا» درباره حضرت ابوالفضل (ع) و «خرابه شام» برخی از کارهای این هنرمندند. علاوهبر اینها «قاهرالعدو»، «آخرین سرباز لشکر»،«اول مظلوم»، «آخرین وداع با حضرت زهرا (س)»، «طراحی چهره حاج احمد متوسلیان»، «واقعه خونین مسجد گوهرشاد»، «مدافعان حرم» و «آیا تو برادر منی» از دیگر کارهای این هنرمند محسوب میشوند. مضاف بر اینها، در سال گذشته از یکی دیگر از آثار این هنرمند با عنوان «عرش بر زمین افتاد» در موزه هنرهای معاصر تهران رونمایی شد که بیانگر آخرین ساعات زندگی حضرت سیدالشهدا (ع) است.
ولادت حضرت فاطمه (س) در قاب تصویر
وی در تازهترین اثر خود با عنوان «بهانه خلقت» به خلق اثری با موضوع حضرت فاطمه (س) اقدام کرده است، تابلویی که او درباره آن عنوان کرد: جدیدترین اثرم ولادت حضرت زهرا (س) است و با حدیث «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما» مطابقت دارد. همچنین در این تابلو نشان دادهام که چگونه چهار بانوی آسمانی برای تولد حضرت به کمک آمدهاند. روحالامین در بیانیه تابلوی «بهانه خلقت» نوشته است: تمام هستی آسمان و زمین از پس این شبها و روزها به نقطهای خواهند رسید تا معمای آفرینش رمزگشایی شود و کیست که نداد، رمز خلقت آفرینش در وجود انسان کامل تجلی خواهد یافت. بشری که قرنها تجربه زیستن را با درک خود از حقیقت پر رمز و راز خلقت، مطابقت داده است بر کرانه آفرینش منتظر است تا گم شده خویش را که همان حقیقت انسان است، ملاقات کند. آوایی ملکوتی در دهلیزهای تاریک عالم پژواک میکند. نگاه کن، اینان پاکترین زنهای تاریخاند ساره، آسیه، مریم و کلثوم از دل تاریخ آمدهاند تا مادرش را کمک باشند؛ او که هنگام تولد تنهاست، تنها بهانه خلقت است. او فاطمه(س) است، فرزند آخرین فرستاده خدا. مادر حسن (ع) و حسین (ع) بهترین جوانان اهل بهشت. او فاطمه (س) است که پدرش رسول خدا(ص)فرمود: او مادر پدر است. او از لطیفترین گلهای آفرینش خوشبوتر و لطیفتر است، بوی خوش وجودش شامه آفرینش را پر کرده است، اما چشمان فرشتگان نگران است، او گلی است که به آتش یاران ابلیس چهره کبود میکند و بال و برش خواهد فسرد و در بهار زندگی و فصل شکوفایی پیش از اینکه عطرش آفاق را مدهوش و متوجه کند جهان نالایق مارا ترک میکند.
چهره مظلوم اسلام از صدر تا کنون
در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه نیز که به مدت 4 روز در خانه فرهنگ ایران در فرانسه برگزار شد، حسن روح الامین ضمن تشکر از مرکز اسلامی فرانسه و رایزنی فرهنگی سفارت کشورمان، بیان کرد: بنابر عقاید ما شیعیان هر آنگاه که یادی از معصومین (ع) و پیامبران (ص) باشد آن مکان برای ما مقدس و متبرک خواهد بود و این چنین نیز امروز امیدواریم حاضران در خانه فرهنگ مورد عنایت اهل بیت (ع) و مادر آنان حضرت زهرا (س) قرار گیرند.
او بااشاره به ایام ولادت این حضرت درباره نیت خود در خلق آثار هنری موجود عنوان کرد: اگرچه تصاویر برخی تابلوها به موضوعات جنگ و شهادت و کشته شدن انسانها برگردد ولی آنچه در تمامی آنها به صورت یک حقیقت واحد وجود دارد چهره مظلوم اسلام از صدر اسلام تا کنون است.
حجت الاسلام والمسلمین مکی، رییس مرکز اسلامی فرانسه نیز کار هنری حسن روح الامین را آنجایی پر ارزش دانست که او توانسته سررشته سرشت هنری خود را با مفاهیم عالی معنوی گره بزند تا امروز شاهد خلق چنین آثاری با زمینه انتقال پیامهای ارزشمند ومقدس به مخاطبان باشیم. در این مراسم کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در فرانسه و رایزن فرهنگی کشورمان در پاریس نیز حضور داشتند.
بیشتر بخوانید:
از طرح «مادران آسمانی» چه میدانید؟
انعکاس تاریخ در کنار دین
اما یکی دیگر از مواردی که درباره این رویداد هنری وجود دارد این است که در این نمایشگاه که همزمان با ایام میلاد با سعادت حضرت زهرا (س) در گالری خانه فرهنگ ایران در فرانسه با رونمایی از تابلوی «بهانه خلقت» افتتاح شد، 14 تابلوی دیگر نیز به نمایش در آمده است؛ آثاری که علاوه بر مضامین دینی، بخشی از تاریخ را نیز به تصویر کشیدهاند.
همچنین این نمایشگاه علاوه بر فرانسه، از روزگذشته، 19 اسفندماه با حضور مسلمانان و ایرانیان مقیم پاریس نیز، طی مراسمی توسط «مرکز اسلامی فرانسه» علاوه بر رونمایی از آثار این هنرمند، در این شهر هم به نمایش درآمد، پس از مرکز اسلامی الغدیر در پاریس که میزبان این آثار از روح الامین بود؛ در ادامه در روز یکشنبه بیستم اسفندماه علاقهمندان و هنردوستان مقیم کشور بلژیک میتوانند با حضور در مرکز اسلامی و فرهنگی مشکات در بروکسل از آثار وی بازدید کنند.
علاوه بر اینها طی برنامه ریزیهای صورت گرفته بعد از این شهر «محفل زینب» در پاریس هم به عنوان آخرین محل برپایی نمایشگاه آثار این هنرمند، میزبان نقاشیهای روح الامین خواهد شد، نمایشگاهی که تا 26 اسفندماه ادامه دارد.
نمایشگاهی برای خرید و فروش
اما مضاف بر به نمایش گذاشتن آثار و هنر ایرانی، در شهرها و کشورهای مختلف، مسأله دیگری که در این بین مطرح میشود خرید و فروش آثار هنری موجود است، موضوعی که برای اغلب هنرمندان اهمیت دارد. روح الامین هم در کنار برگزاری این نمایشگاهها، ورکشاپها و چندین کارگاه نقاشی آموزشی در این فضا، پیشتر پیرامون هدفش از شرکت در این رخداد به گزارش فارس بیان کرد: در این سفر علاوه بر برگزاری نمایشگاه و ورکشاپهای آموزشی، انشاءالله قصد خرید و فروش اثر هم دارم.
هدفی که منجر میشود تا این نمایشگاهها علاوه بر جنبه هنری و آموزشی خود، دارای ابعاد مادی در حوزه اقتصاد هنر هم باشند.
منبع: صبح نو