به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
روزنامه هندلس بلات در تحلیلی خاطرنشان کرد: نشانههای زیادی وجود دارند که توافق هستهای پابرجا نخواهد ماند. تغییر اخیر در تیم کارکنان کابینه ترامپ به خصوص در حوزه امنیت ملی نشان میدهد که ترامپ خواستار تقویت دست مخالفان برجام در کاخ سفید است.
ناظران بینالمللی میگویند که ایران به شرایط برجام پایبند بوده است با این حال، ترامپ رئیسجمهوری آمریکا مدعی است که تهران روح برجام را نقض کرده است. تیلرسون، متیس و مک مستر اما از او میخواستند که آمریکا را در برجام نگه دارد. از میان آن سه نفر اکنون تنها متیس باقی مانده است. وزیر دفاع کنونی آمریکا ایران را بزرگترین تهدید برای ثبات خاورمیانه میداند و میگوید هر کجا را که میبینید مشکلی ایجاد شده ایران در آن نقش دارد. با این حال، او میخواهد برجام حفظ شود. او پیشتر در کنگره در ماه اکتبر گفته بود که برجام منافع ملی و امنیتی آمریکا را تأمین میکند.
برهم خوردن برجام تنها ثبات خاورمیانه را تهدید نمیکند بلکه آزمونی برای انسجام غرب است. ترامپ به نظر میرسد ملاحظهکاری را در سیاست خاورمیانهای خود مد نظر قرار نمیدهد.
سفر ترامپ به عربستان سعودی رقیب اصلی ایران نشان داد که او در عزم خود برای مقابله با ایران راسخ است. او هم چنین از اسرائیل دشمن اصلی ایران در منطقه حمایت کرده است. بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل موضع ترامپ علیه برجام را ستوده است.
اما آیا واقعاً منطقه پس از خروج آمریکا از برجام به دستور ترامپ آرامتر خواهد شد؟ نفوذ ایران در کشورهایی نظیر عراق، سوریه و لبنان در سالهای اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته و عرصه را برای غرب و متحدانش در منطقه دشوارتر ساخته است.
بدون وجود برجام، ایران میتواند غنیسازی را توسعه دهد. به گفته یکی از مقامهای بلندپایه ایران آن کشور میتواند ظرف مدت چند ساعت به غنیسازی بالای اورانیوم بازگردد. این هشدار بیپایه نیست. این گفته رئیس سازمان انرژی اتمی ایران است؛ غنیسازی اورانیوم تا ۲۰ درصد تنها در حدود پنج روز طول خواهد کشید. این هشدار را جدی بگیرید.