به گزارش مشرق، یکی از رسالتها و فاکتورهای رسانههای شناسنامهدار در برههای که کانالهای خبری و شبکههای زرد اجتماعی به شدت مشغول هستند، مطالبهگری از مسؤولان به عنوان چشم بینا و زبان گویای مردم است.
بیشتر بخوانید:
در تیرماه سال 1393 استاندار وقت چهارمحال و بختیاری و مشاور سرمایهگذاری وی در خبری که بهکرات در خبرگزاریها و سایتهای کشور منتشر شد، از انعقاد تفاهمنامه استانداری با شرکتی آمریکایی برای ساخت مجتمع تولید برق از زباله در استان خبر دادند.
اسناد و مدارک ابهامات پروژه تولید برق از زباله توسط شرکت آمریکایی
هزینه این سرمایهگذاری بالغبر 2 میلیارد و 500 میلیون دلار اعلام شده و گفته میشود قرار است 50 درصد این مبلغ را سرمایهگذار خارجی آورده و 50 درصد مابقی به مبلغ حدود 3 هزار و 900 میلیارد تومان در داخل کشور تأمین شود.
بلافاصله برخی سایتهای خبری آمریکا نسبت به این قرارداد واکنش نشان داده و نوشتند، چگونه شرکتی که در خود آمریکا ناشناخته است، مالک و مدیر عامل آن سابقه ورشکستی داشته و شغل قبلی وی مشاوره املاک بوده است، قرار است یک میلیارد دلار آن هم در حوزه تخصصی تولید انرژی سرمایهگذاری کند؟
تیتر مجله آنلاین فرانت پیج: داستان عجیب شرکت آمریکایی
در این مطلب آمده است: این شرکت با وجود ادعای داشتن یک میلیارد دلار سرمایهگذاری، حتی یک سایت اینترنتی هم ندارد، در اطلاعات ثبت این شرکت فقط یک اسم ایرانی به نام ج.م، مدیر شرکت مورد نظر آورده شده است.
ج.م به همراه فرزندش ر.م در سال 2010 سابقه بدهکاری داشته است، در واقع این یک شرکت آمریکایی نیست و توسط مهاجرین ایرانی به وجود آمده و شفاف نیست که پول برای سرمایهگذاری از کجا تأمین میشود.
کامنت یک آمریکایی:
در این کامنت بیان شده است: سایت به نام ج.م ثبت شده است و در کالیفرنیا سکونت دارد، همچنین 33 سایت دیگر نیز به نام وی ثبت شده است، سایت توسط هاست GoDaddy dot com ثبت شده که برای یک شرکت چند صد میلیون دلاری استفاده از چنین خدماتی ارزانی بعید است.
در ادامه این کامنت اشاره شده است: این سایت توسط یک شرکت ارزانقیمت طراحی شده، ج.م رئیس شرکت مورد نظر در کالیفرنیا بوده که مشخص نیست این شرکت به چه فعالیتی مشغول است، چراکه از 33 سایت ثبت شده به نام وی یکی هم به این شرکت تعلق ندارد، همچنین قبل از انتشار خبر سرمایهگذاری این شرکت، هیچ اطلاعاتی از آن در اینترنت وجود ندارد و تمام اطلاعات مربوط به این شرکت در اینترنت به این خبر به ویژه سرمایهگذاری آنها در ایران برمیگردد.
در مورد دهم این کامنت اشاره شده است: تا قبل از 30 ژوئن 2014 هیچ سایت یا خبری از این شرکت در اینترنت وجود ندارد.
یک سال بعد و در مردادماه سال 94 استاندار وقت چهارمحال و بختیاری و مشاور سرمایهگذاری وی خبر از تصویب نهایی طرح و واگذاری 300 هکتار زمین مصوب به شرکت آمریکایی برای شروع کار دادند.
مبلغ قرارداد طی یک سال به طرز شگفتانگیزی تغییر کرده و در اظهارنظرهای رسمی گوناگون حتی تا 15 میلیارد دلار هم اعلام شد، اما به نظر میرسد درستترین مبلغ 1.5 میلیارد دلاری باشد که مشاور سرمایهگذاری استاندار وقت استان در مصاحبه با رسانهها عنوان کرده است.
بر این اساس اعلام شد که قرار است بانکهای عامل ایرانی، مبلغ 375 میلیون دلار معادل یک هزار و 250 میلیارد تومان در اختیار شرکت آمریکایی قرار دهند.
با حمایتهای ویژه مدیران ارشد وقت استان چهارمحال و بختیاری روال دریافت مجوزهای استانی و کشوری این شرکت با سرعت عجیب طی و مقرر شد 300 هکتار زمین در حوالی شهر بروجن به این شرکت اختصاص یابد.
سوابق شرکت و مدیریت آن
مدیرعامل و صاحب شرکت، شخصی به نام ج.م، و ساکن آمریکا است؛ شنیدهها حاکی این است که وی تا قبل از شرکت مورد نظر صاحب شرکتی به نامی دیگر بوده و در کار مشاوره املاک فعالیت داشته است، این شرکت در حال حاضر هیچ فعالیتی نداشته و معلق است.
حکم بدهکاری طرف شرکتی که قرار بود چندهزار میلیارد سرمایهگذاری کند!
در توضیح این عکس که از سایت دولت آمریکا گرفته شده، آمده است: در سال 2010 یکی از مدیران این شرکت بدهی مالی داشته و به حکم دادگاه آمریکا محکوم به پرداخت حدود 2 میلیون دلار به طلبکاران میشود؛ دادخواست و حکم دادگاه مربوط به بدهکاری آقای ج.م است که 2 طلبکار شکایت کردهاند.
قاضی دادگاه فردی به نام Robert N.Kwan است.
از شواهد موجود میتوان حدس زد: شخص مذکور پساز این دورانی که بدهکار بوده است، اقدام به تأسیس شرکت مورد نظر کرده و با حضور در ایران و مذاکره با مسؤولان استانداری چهارمحال و بختیاری نسبت به انعقاد تفاهمنامه و قرارداد سرمایهگذاری در زمینه تولید برق از زباله استان اقدام میکند.
و اینجاست که این سؤال مطرح میشود: شرکتی که هنوز دو سال از تأسیس آن نگذشته و به عنوان شرکت با مسؤولیت محدود ثبت شده است و صاحب آن فردی با سابقه بدهکاری است چگونه تعهد کرده که مبلغی در حدود یک میلیارد دلار در این پروژه سرمایهگذاری کند؟
سایت اینترنتی این شرکت از سال 2014 شروع به فعالیت کرده و تا قبل از آن هیچ اطلاعاتی از آن شرکت وجود ندارد.
عکس فوق مربوط به یک سایت اینترنتی معتبر است که اطلاعات سایتهای دیگر را ارائه میدهد؛ این سایت در مورد پایگاه اینترنتی شرکت مورد نظر بیان میکند: این سایت توسط ج.م ثبت شده است.
عکس فوق مربوط به صفحه اول سایت شرکت است که تصویر یک بیمارستان بزرگ به عنوان دفتر شرکت نشان داده شده است، در صورتی که دفتر شرکت، طبق آدرس مندرج در همین سایت در یک سوئیت کوچک واقع در ساختمان پزشکان است.
لازم به ذکر است شرکت مذکور این عکس را به عنوان ساختمان شرکت در سایتش گذاشته است، در عکسهای بعدی با توجه به آدرس شرکت و از طریق گوگل مپ، مکان اصلی شرکت نمایش داده میشود.
مسائل مبهم فنی پروژه
در اسناد فنی طرح و صحبتهای استاندار وقت چهارمحال و بختیاری و مشاور وی آمده است که شرکت آمریکایی قرار است روزانه 1500 تن زباله را تبدیل به برق کند، در صورتی که به موجب آمار رسمی کل زباله جمعآوری شده در استان کمتر از 300 تن است.
گفته شده از زبالههای 50 سال گذشته استفاده میشود، در صورتی که طی این سالها بسیاری از زبالهها سوزانده شده، مابقی به صورت لایهلایه زیر خاک دفن شدهاند، درصد بسیاری از آن جذب طبیعت شده و مابقی زیر لایههای خاک مدفون است.
حتی اگر زباله 20 سال اخیر قابلانتقال به محل کارخانه باشد، این مقدار کفاف 3 سال کارخانه را میدهد که برای یک کارخانه با هزینه ساخت 6 هزار میلیارد تومان، یعنی شکست کامل اقتصادی.
مجوزهای لازم برای ساخت و راهاندازی اکوانرژی اخذ شده است
مدیرکل سابق جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری چهارمحال و بختیاری اظهار میکند: تمامی مجوزهای لازم برای ساخت و راهاندازی اکوانرژی اخذ شده است.
شراره زارعان با اشاره به بحث زیستمحیطی مطرح در پروژه اکوانرژی میافزاید: این مشکل در کارگروه ماده 2 مطرح و موافقتهای لازم در این خصوص اخذ شدند و طرح مشکل خاصی ندارد، در حال حاضر تنها بحث واگذاری زمین این پروژه است که از طریق ادارهکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری پیگیری میشود.
استعلامات پروژه اکوانرژی مشکلی ندارد!
وی با بیان اینکه استعلامات پروژه اکوانرژی مشکلی ندارد، ادامه میدهد: سرمایهگذار خارجی تغییر کرده است.
مدیرکل سابق جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه سرمایهگذار ایرانی تغییری نمیکند، عنوان میکند: کلاً طرف خارجی تغییر میکند و نهادهای دولتی به این نتیجه رسیدند که سرمایهگذار آمریکایی باید تغییر کند.
مجوزهای زیستمحیطی پروژه اکوانرژی اخذ شده است
مدیرکل وقت دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری مطرح میکند: مجوزهای زیستمحیطی پروژه اکوانرژی که مهمترین مجوزها بودند، اخذ شده است.
محمدکاظم منزوی اضافه میکند: بحث زمین پروژه اکوانرژی نیز به ادارهکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری واگذار شده است، مهمترین بحث پروژه تکنولوژی است که تنها نزد کشور آمریکا است و با توجه به تحریمها این کشور علیه ایران، این شرکت باید با استفاده از میانبری این تکنولوژی را به کشور منتقل کند.
انتقال تکنولوژی شرکت اکوانرژی از طریق کشور ثالث
وی تبیین میکند: به منظور انتقال تکنولوژی شرکت اکوانرژی به کشور، این فرآیند در یک کشور ثالث در حال انجام است، امیدواریم بروکراسیهای اداری در مبحث واگذاری زمین به حداقل ممکن برسد و زمین واگذار شود.
منزوی متذکر میشود: سرمایهگذار آمریکایی همچنان هست، اما تغییراتی ایجاد شده و امید است این طرح تولیدی با بهترین تکنولوژی روز دنیا وارد کشور شود.
وی یادآور میشود: تغییرات ایجاد شده در سرمایهگذار آمریکایی به خاطر تحریمها و بروکراسی اداری ایران بود، سرمایهگذار باید کاملاً از شرایط و محیط سرمایهگذاری خود مطمئن باشد و سریع کارش انجام شود.
اهلیت و میزان آورده سرمایهگذار مشخص و تائید میشود
مدیرکل وقت دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه اهلیت و میزان آورده سرمایهگذار توسط دستگاههای ذیربط در استان و همچنین سازمان سرمایهگذاری فنی ایران در تهران که زیرمجموعه وزارت امور اقتصاد و دارایی است مشخص و تأیید میشود، تأکید میکند: تنها با اخذ زمین، سرمایهگذار نمیتواند کار خود را آغاز کند.
منزوی با بیان اینکه در ابتدای کار هر سرمایهگذاری باید میزان آورده و پول سرمایهگذار مشخص شود، تصریح میکند: در خصوص تأیید اهلیت سرمایهگذار مشکلی در استان چهارمحال و بختیاری وجود ندارد و دستگاههایی هستند که این موضوع را بررسی میکنند.
وی خاطرنشان میکند: بیشتر در بحث بروکراسی اداری مشکل داریم که باید روند سرمایهگذاری را تسریع کنیم که فرصتها از دست نرود.
کلنگزنی بزرگترین طرح بازیافت زباله خاورمیانه در چهارمحال و بختیاری
سید نعیم امامی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری در جشن تبیین مبانی و دستاوردهای انقلاب اسلامی که در مهدیه مصلای امام خمینی (ره) شهرکرد برگزار شد، از کلنگ زنی بزرگترین طرح بازیافت زباله خاورمیانه در چهارمحال و بختیاری خبر میدهد و اظهار میکند: این طرح بهزودی با یک میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی صورت میگیرد و از زباله برای تولید برق و ... استفاده خواهد شد.(اینجا بخوانید)
انصراف سرمایهگذار خارجی شرکت اکوانرژی از ادامه کار
همچنین امامی بیان میکند: اکوانرژی همچنان با دو مشکل مواجه است، اولین مشکل این پروژه زمین است که هنوز قطعی نشده و دوم سرمایهگذار خارجی یعنی آقای ج.م که از سرمایهگذاری در این طرح امتناع کرده است.
وی با اشاره به اینکه طرف داخلی قول داده است که سرمایهگذار جدیدی برای اجرای طرح معرفی کند، تأکید میکند: مقامات استانی فرصت یک ماهه مشخص کردهاند تا مجری طرح کار را آغاز کند، در غیر اینصورت مجوز آن باطل میشود.
تعیین صلاحیت سرمایهگذار خارجی بر عهده ادارهکل و وزارت امور اقتصاد و دارایی است
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تعیین صلاحیت سرمایهگذار خارجی بر عهده ادارهکل و وزارت امور اقتصاد و دارایی است، ادامه میدهد: وقتی سرمایهگذار وارد استان شود مجوزها به طرف ایرانی داده میشود و این سرمایهگذار داخلی است که باید از صلاحیت طرف خارجی مطمئن باشد.
سیاستهای رئیس جمهور آمریکا دلیل انصراف سرمایهگذار خارجی است
امامی خاطرنشان میکند: اطلاعاتی که از آقای ج.م به عنوان سرمایهگذار خارجی این طرح در دست داریم این است که وی کارمند شرکت موردنظر در آمریکا و کارشناس فنی آن است.
وی در پایان خاطرنشان میافزاید: اینکه در یک سایتی مطالبی درج شده است محل قضاوت پیرامون وی نیست.
با توجه به اقتصاد رکود زده این روزهای کشور سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار امری بدیهی و البته ضروری است تا با تزریق سرمایه در طرحهای نیمهتمام، راکد و یا راهاندازی پروژههای جدید تحولی در وضعیت اقتصاد کشور ایجاد کند.
اما جذب سرمایهگذار به چه قیمت، آیا همین که شخصی حقیقی یا حقوقی ادعای سرمایهگذاری داشته باشد کافی است و باید فرش قرمز زیر پایش گستراند؟
دو روز پس از انتشار پست تلگرامی خبرگزاری ها در خصوص افشاگری ابهامات موجود، سایت اینترنتی شرکت که در آمریکا ساخته شده بود موقتاً از دسترس کاربران خارج شد و چند روز بعد هم به طور کلی این دامین اختصاصی که متعلق به شرکت بود و در ایالت کالیفرنیا ثبت شده بود آزاد شد!
آزاد شدن دامین این شرکت دو روز بعد از انتشار پست تلگرامی خبرگزاری ها و ادامه داشتن این موضوع تا امروز که قریب به 60 روز است نشاندهنده ضعیف بودن آن شرکت تا حدی است که حتی سایت اینترنتی خود را هم نتوانسته حفظ کند و پس از طرح رسانهای آن را از دسترس خارج میکند.
این روزها صحبت از سرمایهگذاری یک شرکت آمریکایی به نام world eco energy در چهارمحال و بختیاری مطرح است که بنا دارد از زباله انرژی تولید کند.
به هر دلیلی که طرف آمریکایی پروژه اکوانرژی از ادامه اجرای طرح امتناع کرده است مهم نیست، مهم این است که مقامات استانی بیش از پیش از صلاحیت سرمایهگذارانی که وارد استان میشوند اطمینان داشته باشند و درباره آن تحقیقات لازم را انجام دهند.
سرمایهگذاری شرکت اکوانرژی در چهارمحال و بختیاری اولین سرمایهگذاری خارجی در این استان نبوده و قطعاً آخرین آن نیز نخواهد بود، بنابراین انتظار این است که از منابع ملی و بیتالمال نهایت مراقبت صورت گیرد.
این گزارش صرفاً جهت ابهامزدایی و روشنگری پیرامون برخی مباحث مطرح در جامعه اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری بوده است.