به گزارش خبرنگار فرهنگي مشرق، بهمن دري با زيرسئوال بردن دستاوردهاي حضور تيم ايراني در اين نمايشگاه طي ساليان گذشته و با در نظر گرفتن سوء رفتارهاي دورههاي قبل، دستور به حضور نيافتن تيم ايراني در اين دوره از نمايشگاه داده بود.
شنيدهها حاکي است که عدهاي از مديران و کارمندان وزارت ارشاد به دنبال توجيه کردن بهمن دري براي منصرف کردنش از اين دستور بودند؛ چرا که در سالهاي گذشته تيم گستردهاي براي حضور در غرفه کوچک جمهوري اسلامي در نمايشگاه فرانکفورت حضور مييافتند که هزينههاي بسيار زيادي را براي دولت به همراه داشت و نتيجه لازم فرهنگي نيز حاصل نميشد.
اما شصتو دومين نمايشگاه بينالمللي کتاب فرانکفورت آلمان 16 مهرماه ميزبان پنل تخصصي "بازار کتاب هاي آموزشي در ايران" با حضور دو سخنران ايراني و يک سخنران از انتشارات آکسفورد خواهد بود.
همين طور، انتشارات علمي و فرهنگي نيز در اين نمايشگاه شرکت ميکند.
سال قبل چه شد؟
برخي اتفاقات قابل توجه در دورههاي قبلي، انگيزه صدور اين دستور را نشان ميدهد؛ در سال گذشته به دنبال اغتشاشات بعد از انتخابات دهمين دوره رياست جمهوري، حاميان جريان معترض نسبت به گروه ايراني تحت حمايت دولت جمهوري اسلامي تعرضات بسياري داشتند و حتي گروه افراطي آنها تا ضرب و شتم و تخريب اموال گروه ايراني پيش رفتند.
پنجاه و نهمين دوره از اين نمايشگاه نيز در مهرماه سال 86 رويکردي سياسي داشت، به طوري که رسانههاي غربي مصرانه در پي آن بودند که چه آثاري از سوي ايرانيان در نمايشگاه شرکت ميکند. به عنوان مثال يک شب قبل از گشايش نمايشگاه، غرفه تعاوني ناشران ايران از سوي پليس امنيت آلمان مورد تفتيش و بازرسي قرار گرفت.
اين اقدام به دنبال ماجراي دو سال قبل بود که چند کتاب از سوي ايرانيان به نمايشگاه آورده شد و مسئولان قضايي آلمان تهديد کردند که اگر اين کتابها را به نمايشگاه بياورند، احتمال دستگيري آنان وجود دارد.
از سوي ديگر برخي ناشران در سالهاي گذشته اقدام به آوردن کتاب از نمايشگاه فرانکفورت ميکردند که پس از لو رفتن نزد خارجيها، به «دزد کتاب» معروف شده و متأسفانه برخي از غرفهها ناشران ايراني حاضر را به داخل راه نميدادند.
سابقه اين نمايشگاه
حضور ايران در اين نمايشگاه، هميشه تحت تأثير عوامل سياسي بوده است. اوايل دهه شصت، عدهاي از هواداران اپوزيسيون و نيز برخي از دبيران و اعضاي کانون غيرقانوني نويسندگان ايران مانع برپايي غرفه ناشران وابسته به دولت ايران در نمايشگاه فرانکفورت شدند. پس از آن نيز ناشران ايراني هرگز نتوانستند به نحوي سازمان يافته و در قالب تشکلي صنفي، به دور از تقسيمبندي رايج و داراي بار سياسي «دولتي ـ خصوصي» در اين نمايشگاه حضور يافته و به داد و ستد فرهنگي بپردازند.
با صدور حکم قاطعانه حضرت امام خميني(ره) در خصوص اقدام گستاخانه سلمان رشدي و انتشار کتاب شيطانياش، آثار کشورمان مورد تحريم نمايشگاه فرانکفورت قرار گرفت.
همچنين در سالهاي گذشته از عرضه کتابهاي ضدصهيونيستي جلوگيري ميشد و حتي در سال 86 جايزه صلح را به يک نويسنده اسرائيلي بنام «سائول فريدلندر» دادند.
عباس سليمينمين مدير دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران با اشاره به حمله يک آلماني در مراسم اهداي جايزه صلح به رئيس جمهور آلمان گفته بود: «وقتي رئيس جمهور آلمان اين جايزه را به نويسنده صهيونيست داد، يک آلماني به او حمله کرد و به او اعتراض کرد.»
سليمينمين در مصاحبهاي درباره برخي محصولات نمايشگاه کتاب فرانکفورت در سالهاي گذشته نيز گفته بود: «گسترش سکس و کتب سکسي در نمايشگاه فرانکفورت بسيار تأسفبار بود در حاليکه خود غربيها ميگويند اين کتابها را نوجوانان نبايد ببينند ولي خودشان آنها را در نمايشگاه بينالمللي تبليغ و عرضه ميکنند و حتي ويترين تبليغاتي راهروها را به اين مسئله اختصاص دادند.»
مسئولين اين نمايشگاه براي اينکه جاذبههاي خود را بيشتر کنند، کارهاي غيرفرهنگي بسياري انجام ميدهند. بطور مثال؛ سال قبل غرفه خالکوبي داشتند و کالاهاي غيرفرهنگي مثل پماد زنان حامله عرضه ميکردند و...
از جمله نتايج حضور ارشاد در نمايشگاه فرانکفورت، ايجاد شعبهاي از نمايشگاه کتاب فرانکفورت با عنوان «نمايشگاه کتاب کودک آلماني در ايران» در کتابخانه ملي تهران است که در نوع خود قابل مطالعه و بررسي مينمايد.
نمايشگاه بينالمللي کتاب فرانکفورت آلمان، از بزرگترين رويدادهاي عرصه کتاب در سراسر جهان است که هر ساله با حضور مسئولين کشوري و فرهنگي آلمان و هزاران ناشر از سراسر دنيا برگزار ميشود. اين نمايشگاه به عنوان مشهورترين پديده فرهنگى جهان لقب گرفته است.
کد خبر 8496
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۸۹ - ۱۹:۲۸
معاون فرهنگي وزارت ارشاد قصد داشت از حضور مجموعه تحت حمايت دولت در نمايشگاه کتاب فرانکفورت سال جاري جلوگيري بعمل آورد، اما ظاهرا خواسته وي تحقق نيافت.