به گزارش مشرق، روزنامه شرق نوشت: تجربه ماههاي گذشته به همه فعالان بازار طلا و سكه و البته ارز ثابت كرده هر زمان رييسكل بانك مركزي محكم و استوار از كاهش قيمتها و مهار بازار خبر ميدهد يا دستور آقاي رييسكل كاملا برعكس اجرا ميشود يا بازار براي چند روزي سياست عقبنشيني مصلحتي را در پيش ميگيرد و بعد ناگهان تغيير جهت ميدهد و با سرعت بيشتري در مسير عكس حركت ميكند.
چند هفته پيش وقتي دلار به مرز هزار و ۴۰۰تومان نزديك شده بود و سكه هم با قدرت در كانال ۶۰۰هزارتومان حركت ميكرد محمود بهمني بعد از مدتها تكذيب وجود حباب در قيمت سكه نه تنها وجود آن را تاييد كرد بلكه گفت به همكارانش دستور داده اين حباب ۸۰هزارتوماني را تخليه كنند بعد هم به مشتريان بازار ارز هشدار داد و اعلام كرد كه به زودي با سياستهاي جديد هر روز ۲۰تومان از قيمت دلار كاسته خواهد شد.
همزمان با اولتيماتوم جديد بانك مركزي، بازار طبق معمول يك شوك نصفه و نيمه را پشت سرگذاشت اما از آنجا كه مشتريانش ميدانستند با توجه به شرايط اقتصادي و شدت گرفتن تحريمها و البته قيمتهاي جهاني امكان كنترل قيمتها براي مدت طولاني وجود ندارد، در ادامه هم همانطور شد كه انتظار ميرفت.
بازار ارز بعد از دو روز از تبوتاب افتاد و در شرايطي كه همه نگاهها به واسطه عرضههاي هيجانانگيز با بازار سكه بود و مردم هر روز با پتو تنها يا خانوادگي براي كسب سود شبها را در صفهاي شعب بانك به سر ميرساندند، دلار آرام و قدم به قدم به ركوردهاي جديد نزديك ميشد و به عبارت ديگر با حركت چراغ خاموش در مسير رشد به پيش ميرفت. اما پروژه صعود ديروز تكميل شد و دلار با يك جهش بلند از مرز هزار و ۳۸۵تومان هم گذشت و در قيمت هزار و ۳۸۴تومان به ثبات رسيد، به اين ترتيب واحد پول آمريكا رسما به يك قدمي هزار و ۴۰۰تومان رسيد.
خانزاده يكي از فعالان بازار ارز درخصوص وضعيت خريد و فروشها و نرخها در بيست و سومين روز آذر گفت: قيمت دلار در بازار ديروز تا هزار و ۳۸۵تومان هم بالا رفت، اين در حالي بود كه ارزش حواله آزاد برای هر دلار هزار و ۴۰۰تومان بود، حوالههای دلار در میان واردکنندگان کالا و خدمات دست به دست میشود.
او تاكيد كرد: رشد قيمت از مرز هزار و ۳۷۰تومان آغاز شد و با چند موج و فراز و فرود تا هزار و ۳۸۵تومان هم پيش رفت.
البته آنطور كه خانزاده ميگويد: در بازار با وجود افزايش قيمتها خريد و فروش چنداني به چشم نميخورد.
به گفته او از وقتي بانك مركزي سياست جديد خود را در قبال فروش سكه دولتي و همچنين پيشفروش آن اعلام كرد، اوضاع بدتر شده و خريد و فروش رو به كسادي گذاشته است.
اين فعال بازار ارز ادامه داد: متاسفانه بانكهايي هستند كه با خريد سكه دولتي از بانكها و فروش آن در بازار آزاد، منابع جديد را وارد بازار ارز ميكنند.
ادامه اين روند در روزهاي گذشته و پس از تشكيل صفهاي طولاني در مقابل بانكها باعث به هم ريختن بازار آزاد فروش دلار و ركود آن شده است.
او تاكيد كرد: در حال حاضر وضعيت بازار دچار التهاب شده است و مراجعان به جاي خريد و فروش به جويا شدن قيمت بسنده ميكنند.
به هر حال آنطور كه فعالان بازار ارز ميگويند به دليل بروز نوسانات شديد قيمتي در هفتههاي اخير و جابهجايي آن در بازارهاي ارز و سكه، مردم به اين نتيجه رسيدهاند كه ممكن است قيمت در روزهاي آينده دچار تغييرات چشمگيري شود، بنابراين سرگردان هستند و نميدانند كه چه بايد بكنند.
يورو واحد پول اروپايي هم در اين روز هزار و ۸۱۳تومان خريداري ميشد و هزار و ۸۲۳تومان از سوي صرافها به فروش ميرسيد، يعني پنجتومان بيشتر از روز قبل. پوند انگليس هم ديروز ۱۰تومان ديگرگران شد و ارزش هر واحد از آن به دوهزار و ۱۶۰تومان رسيد.
همزمان با موج گراني، بانك مركزي هم از قافله عقب نماند و نرخ مرجع هر دلار آمريكا را نسبت به روز سهشنبه با 35ريال رشد 10هزار و 990ريال تعيين كرد، البته نرخ مرجع هر پوند با 102ريال افت 17هزار و 17ريال و نرخ مرجع هر يورو با 149ريال كاهش 14هزار و323ريال اعلام شد. نرخ ارز مسافرتي هم با 44ريال رشد براي هر دلار 12هزار و 125ريال تعيين شد.
از بازار سكه چه خبر؟
در بازار سكه هم اوضاع چندان بر وفق مراد بانك مركزي نيست. نمايش تجمع مردم در مقابل شعب بانكها، داغ شدن بازار دلالها، كسب و كار كاذب از خزانه ملي همه و همه در دو هفته اخير به اين دليل روي صحنه رفت كه شايد شكاف قيمتي قيمتهاي رسمي و غيررسمي به حداقل برسد و در خوشبينانهترين حالت صفر شود اما فعالان بازار ميدانستند كه با توجه به انتظار قيمتي مردم و البته احتمال رشد قيمت جهاني ارز و نرخ داخلي دلار بعيد است كه مهار قيمتها به سرانجام برسد يا دستكم در بلندمدت تدوام يابد، اين در حالي بود كه اصولا افت قيمت سكه با توجه به همه اين تلاشها در تمام روزهايي كه گذشت چندان هم چشمگير نبود.
در بازار سكه هم اوضاع چندان بر وفق مراد بانك مركزي نيست. نمايش تجمع مردم در مقابل شعب بانكها، داغ شدن بازار دلالها، كسب و كار كاذب از خزانه ملي همه و همه در دو هفته اخير به اين دليل روي صحنه رفت كه شايد شكاف قيمتي قيمتهاي رسمي و غيررسمي به حداقل برسد و در خوشبينانهترين حالت صفر شود اما فعالان بازار ميدانستند كه با توجه به انتظار قيمتي مردم و البته احتمال رشد قيمت جهاني ارز و نرخ داخلي دلار بعيد است كه مهار قيمتها به سرانجام برسد يا دستكم در بلندمدت تدوام يابد، اين در حالي بود كه اصولا افت قيمت سكه با توجه به همه اين تلاشها در تمام روزهايي كه گذشت چندان هم چشمگير نبود.
جالب اينكه در ميانه راه بانك مركزي هم كه عزم خود را جزم كرده بود قيمتها را هر روز كمي كاهش دهد از تصميم خود انصراف داد و دو روز پيدرپي نرخهاي رسمي را بالا برد.
اين موضوع چراغ سبزي بود براي بازار آزاد تا دوباره مسير صعود را در پيش بگيرد، به همين واسطه ديروز قيمت سكه بهار آزادي طرح جديد دوباره به يك قدمي مرز ۶۰۰هزارتومان رسيد.
سكه بهار آزادي طرح قديم هم كه در مقابل تمام اصرارهاي بانك مركزي صبور بود از مواضع خود عقبنشيني نميكرد، در روزي كه گذشت با رشد ۱۰هزارتوماني تا مرز ۶۲۰هزارتومان خود را بالا كشيد.
در اين خصوص رييس اتحاديه كشوري طلا و جواهر با تاكيد بر اينكه افزايش قيمت دلار و تقاضا براي خريد سكه مانع كاهش قيمتها در بازار شده، گفت: تا زماني كه تقاضاي خريد وجود داشته باشد، قيمتها شكسته نميشود.
محمد كشتيآراي با تاكيد بر اينكه هنوز دادوستد چنداني در بازار سكه انجام نشده، اظهار داشت: امروز قيمت جهاني طلا كاهش يافته اما افزايش قيمت دلار در بازار آزاد مانع از كاهش قيمت طلا در بازار داخلي شده است.
وي افزود: البته از ديگر دلايل افزايش قيمت طلا و سكه در بازار داخلي افزايش تقاضا براي خريد سكه است؛ تا زماني كه تقاضا براي خريد باشد، قيمتها پايين نميآيد.
رييس اتحاديه كشوري طلا و جواهر درباره دليل افزايش قيمت دلار در بازار هم تصريح كرد: محدوديت واگذاري عرضه دلار باعث شده تا اين روزها قيمت دلار افزايش پيدا كند. نكته قابل توجه در تابلوي صرافيها در روز چهارشنبه حذف قيمت سكههاي گرمي است كه در اين مورد برخي از صرافيها ترجيح دادهاند حتي نام سكه گرمي هم در رديف قيمتهاي سكه وجود نداشته باشد.
برخي از فروشندگان بازار آزاد پيشنهاد كردند كه بانك مركزي ميتواند با ضرب و وارد بازار كردن سكههاي جديد، قيمت انواع سكه و التهاب فعلي آن را مهار كند.
حال براي ما نيز اين سوال مطرح است كه چه دستهايي اجازه نميدهند تا چنين اتفاقات موثري براي كنترل واقعي قيمت سكه در بازار بيفتد.