سرویس فرهنگ و هنر مشرق - منال عیسی بازیگر لبنانی - فرانسوی با بالا بردن یک دست نوشته روی فرش قرمز جشنواره فیلم کن، حمایت خود را از مردم مظلوم فلسطین نشان داد. روی این پلاکارد نوشته شده بود: «حمله به غزه را متوقف کنید».
شجاعت منال عیسی روی فرش قرمز جشنواره کن مثال زدنی است، آنهم در کشوری که قوانین فاشیستی و ضد انسانی «روژه گارودی» نویسنده سرشناس فرانسوی را در ۱۹۹۸، به جرم انکار هولوکاست و افترای نژادی مجرم شناخت و بخاطر کتاب اسطورههای بنیانگذار سیاست اسرائیل محکوم کرد. منال عیسی در شرایطی دست به این اقدام در جشنواره کن زد که در این جشنواره، فاشیسمی رادیکالتر از کشور فرانسه حکمفرماست. چند سال قبل «لارنس فون تریه» کارگردان سرشناس دانمارکی و از بنیانگذاران جنبش سینمایی دگما 95 ، در اظهار نظری در جشنواره کن سال 2011 با ابراز همدردی با هیتلر جنجالهای فراوانی ایجاد کرد.
فون تریه در نشست خبری فیلمش گفت: «من فهمیدم که واقعاً یک نازی هستم. خانواده من آلمانی بودند، و این برای من لذت بخش است. چه میتوانم بگویم؟ من هیتلر را درک میکنم… من با او کمی همدردی میکنم …» «اما، توجه کنید، من به جنگ جهانی دوم تعلق ندارم و ضد یهود هم نیستم؛ اما نه خیلی زیاد، چون اسرائیل موی دماغ است… حالا چطور میتوانم بگویم ؟... باشه، من یک نازیام.
فون تریه با همین اظهارات از جشنواره کن اخراج شد و برای آنکه شانس حضور در این جشنواره و سایر جشنواره های جهانی را پیدا کند، یکسال بعد در گفتگویی اعلام کرد که من تحت تاثیر مخدر و مصرف این سخنان را به زبان آوردم.»
حالا در چنین جشنوارهای منال عیسی یک شگفتی خلق میکند تا برای همیشه شانس حضور در جشنواره کن و جوایز این جشنواره را از دست بدهد.
اما پرسش مهم این است که سلبریتیهای وطنی حاضر در این جشنواره چرا دست به اقدامی مشابه خانم عیسی نمیزنند؟ چرا کارگردان اسکاری حاضر در این جشنواره که خود را به صورت مصنوعی نگران حضور جعفر پناهی نشان میدهد، حاضر به چنین اظهار نظری نیست؟! مگر عالیجنابان و بانوان حاضر در این جشنواره خود را بدون هیچ رایگیری، نماینده مردم به حساب نمیآورند. در شرایطی که مردم ایران نسبت به کشتار اخیر در غزه واکنش نشان میدهند، چرا چهرههای ایرانی و مشهور حاضر در این جشنواره جرات اظهار نظر درباره کشتار مردم غزه را ندارند؟!
در تیرماه 1393 بازهم در یک بازه زمانی، اسرائیل دست به کشتار وسیعی در غزه زد و اصغر فرهادی کمپینی با عنوان با شعار «کشتار همنوعان خود را متوقف کنید» به راه انداخت. اغلب تحلیلگران سیاسی در بررسی این شعار با نوعی سردرگمی مواجه شدند. اصلا منظور آقای فرهادی کیست؟این شعار و کمپین فرهادی همزمان نوعی کنایه به فلسطینیها هم محسوب میشد چون در درگیریهای ژوئیه 2014 (تیرماه 93)، 250 فلسطینی شهید و 53 اسرائیلی به هلاکت رسیدند.
اگر اصغر فرهادی محافظهکار و سایر ایرانیان حاضر در این جشنواره، هیچ واکنشی از خود بروز نمیدهند و عمیقا تعداد نامزدیها و نخ طلای کن هستند، چرا دو بازیگر فیلم فرهادی سکوت پیشه کردهاند؟ «پنهلوپه کروز» و «خاویر باردم» هر دو در هالیوود فعالیت داشتند و از سال 2014 تا کنون در لیست سیاه کمپانیهای مطرح هالیوودی قرار دارند. این دو در هر مقطع زمانی، با شروع درگیریهای در غزه، در هر مناسبت سینمایی و غیر سینمایی در مقابل رژیم صهیونیستی، واکنش نشان میدادند و حالا سئوال اینجاست چرا این دو در ایام برگزاری جشنواره کن سکوت کردهاند؟!
به هر حال مستقل از هر قضاوت سیاسی، آنچه در غزه رخ میدهد جنایت علیه بشریت است تا جاییکه سازمان ملل به صورت ظاهری به آن واکنش نشان میدهد، اما در جشنواره فیلم کن به خاطر یک نخل طلایی و جوایز مرتبط با آن هنرمندان ایرانی سکوت کردهاند و این مهر سکوت را حتی بر دهان بازیگران خارجی خود هم زدهاند.