کد خبر 856134
تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۲:۰۰

این روزها هر مستاجری که به دفاتر مشاور املاک مراجعه می‌کند با قیمت‌های عجیب و غریب نرخ‌های پیشنهادی اجاره مواجه می‌شود و در این بین مشاوران املاک سکوت معناداری را به نفع مالکان پیش گرفته‌اند.

به گزارش مشرق، خیزش آرام اجاره‌بها در حالی آغاز شده که به نظر اتحادیه املاک سکوت پیشه کرده و منفعلانه به انتظار آینده نشسته است. در این بین اما دفاتر املاک با علم به این‌که در فصل جابه‌جایی تعداد معاملات بالا می‌رود هیچ نوع واکنشی نسبت به نرخ‌های پیشنهادی مالکان نشان نمی‌دهند و انگار بدشان نمی‌آید در این بازار آشفته، کمیسیون‌های خوبی به جیب بزنند.

بیشتر بخوانید:

شکایت از وزارت راه برای تعلل در راه‌اندازی سامانه املاک

شروع افزایش نرخ اجاره‌بها از خرداد ماه

کمیسیون اجاره بنگاهی‌ها بر اساس نرخی که آن هم بی سر و صدا در مردادماه ۱۳۹۵ توسط اتحادیه صنف مشاوران املاک به دفاتر اعلام شد یک چهارم اجاره ماهیانه از هریک از طرفین معامله به اضافه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده است. بنابراین هرچقدر که اجاره بها بیشتر باشد سود دفاتر املاک نیز بالاتر می‌رود.

از سوی دیگر عمده دفاتر املاک که عمدتا معامله را به هر قیمتی جوش می‌دهند به متعاملین می‌گویند برای این‌که مالیات نپردازید و هزینه‌های شما پایین بیاید نیازی به دریافت کد رهگیری نیست. در حالی که بنا به اذعان مسوولان اتحادیه، عدم ارایه کد رهگیری عواقب خطرناکی برای طرفین معامله دارد. به طورمثال اگر پول پیش مستاجر پایمال شود شکایت او در هیچ مرجع قانونی قابل رسیدگی نیست.

حباب بازار اجاره، این روزها مستاجران را به استیصال کشانده است. از یک طرف هزینه‌های زندگی افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر مالکان با استناد به افزایش قیمت مسکن و نیز رشد بازارهای موازی، اجاره‌ها را بالا برده‌اند. با این حال تحلیل‌گران می‌گویند که رشد اخیر قیمت مسکن کاملا حبابی است و هیچ دلیل منطقی برای آن وجود ندارد. بخش قابل توجهی از خریداران مسکن را سوداگران تشکیل می‌دهند. کاهش ۶.۳ درصدی معاملات مسکن در فروردین ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل و و رشد ۵۲ درصدی معاملات خانه‌های بالاتر از ۶۰۰ میلیون تومان، گواهی بر این ادعاست.

در شرایط فعلی، پیش‌بینی‌ها هم به چالش کشیده می‌شود. اغلب کارشناسان معتقدند که با توجه به بالا رفتن نرخ دلار و قیمت مسکن، در فصل تابستان اجاره‌ها بالا می‌رود اما کمتر کسی رقم واقعی آن را بیان می‌کند. به طور مثال حسام عقبایی، نایب رییس اتحادیه املاک گفته است: "در شهرهای بزرگ به نسبت تقاضا نرخ اجاره‌بها افزایش خواهد یافت". او بیان کرده "یکی از عواملی که موجب رشد نرخ اجاره می‌شود، سوداگری در این بازار است و نرخ اجاره به صورت حباب‌گونه و منطقه‌ای افزایش می‌یابد و برخی از سوداگران عامل رشد سفته‌بازانه نرخ اجاره‌بها در بازار هستند".

این اتفاق در شرایطی ایجاد شده که رییس اتحادیه املاک در روزهای اخیر کمتر مصاحبه می‌کند. مصطفی‌قلی خسروی البته به یکی از رسانه‌ها گفته است: "زمانی که مردم و یا مشاوران املاک می‌گویند گرانی در این بازار ایجاد شده، تمامی کالاها گران می‌شود، بنابراین باید صبورانه در این بازار کارها را پیش ببریم".

منبع: ایسنا