کد خبر 85739
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۱۴

واردات تنها مشکل محصولات کشاورزي نيست، بلکه عمده ترين معضل بخش کشاورزي سامانه نادرست توزيع است که گويا براي همگان عادي شده تا دلالان به عنوان حلقه واسطه توليد و مصرف با فشار بر کشاورز و استفاده از سود کلان مصرف کننده به درآمد ميلياردي دست يابند.

به گزارش مشرق ، روزنامه مردم سالاری نوشت:

داستان تکراري اما غم انگيز است; واردات بر گرده ضعيف کشاورز فشار مي آورد و او همچنان صبور، بار توليد را به دوش مي کشد. در اين ميان نابه ساماني برخي سياست ها و  دلال هايي که مثل زالو بر پيکر بخش کشاورزي افتاده اند و از آن ارتزاق مي کنند، کافي  است تا بخش کشاورزي را به ورطه نابودي بکشاند. در نگاهي اجمالي به آنچه اين روزها دامن گير اين بخش شده است، جداي از بحث واردات، گردش مالي دلالان در بخش کشاورزي سر به فلک مي کشد و با نگاهي گذرا، اين عدد سالانه چند برابر آن چيزي است که اخيرا به "اختلاس سه هزار ميليارد توماني" معروف شد و همگان از آن به عنوان بزرگترين فساد بانکي تاريخ ايران ياد کردند. به گزارش ايسنا، براساس اعلام مسوولان، سالانه 17 ميليون تن انواع محصولات باغي در کشور توليد مي شود که از کيفيت بالايي برخوردارند و اغلب آنها در جهان رتبه اول تا يازدهم را دارند; به  گونه اي که پسته، انار، گردو، خرما، بادام، کيوي، زرد آلوي ايراني رتبه اول تا سوم را در جهان دارند. سالانه نزديک به 567 هزار تن پسته در جهان توليد مي شود که ايران با توليد 190 هزار تن در رتبه اول توليد اين محصول قرار دارد. همنين يک ميليون و 500 هزار تن انار در جهان توليد مي شود که کشور ما با توليد 600 هزار تن در رتبه اول قرار دارد.

با توليد يک ميليون تن خرما و 487 هزار تن زردآلو نيز در رتبه دوم توليد اين محصولات در سطح جهان قرار گرفته و در توليد بادام، گردو، کيوي، گيلاس نيز در رتبه سوم قرار داريم. سيب ايراني، به و فندوق نيز رتبه چهارم جهان را به خود اختصاص داده و انجير، آلبالو، آلو و گوجه نيز در رتبه پنجم جهاني قرار گرفته اند. در حالي که هلو، شليل، ليمو رتبه ششم توليدات جهاني را به خود اختصاص داده، سالانه در فصل برداشت، اين ميوه ها به کشورمان وارد مي شوند! همچنين ايران با توليد پنج ميليون تن مرکبات در توليد پرتقال رتبه هفتم و در توليد نارنگي رتبه دوازدهم را دارد و در حالي که سالانه بيش از يک ميليون و 730 هزار تن انواع انگور توليد مي شود و ايران در رتبه يازدهم توليد انگور جهان قرار دارد، ميزان زيادي از اين محصول از ابتداي سال تا کنون از کشور شيلي وارد شده است! گلابي ايران نيز با توليد بيش از 115 هزار تن و رتبه بيستم جهاني مجبور است در عرصه داخلي با مشابه چيني خود رقابت کند. اما واردات تنها مشکل محصولات کشاورزي نيست، بلکه عمده ترين معضل بخش کشاورزي سامانه نادرست توزيع است که گويا براي همگان عادي شده تا دلالان به عنوان حلقه واسطه  توليد و مصرف با فشار بر کشاورز و استفاده از سود کلان مصرف کننده به درآمد ميلياردي دست يابند. در حالي که واسطه ها مرغوب ترين نوع پرتقال، نارنگي و کيوي کيلويي 500 تومان از باغداران مي خرند، با سود عايدي هر کيلو هزار و 500 تومان در بازار مصرف آن را دو هزار تومان عرضه مي کنند. همچنين درحاليکه در فصل تابستان باغداران هر کيلو آلو، هلو و شليل را کيلويي 200 تا 300 تومان به واسطه ها فروخته اند، آن ها اين محصول را با سود 10 برابري کيلويي بيش از دو هزار تومان در بازار مصرف به فروش رسانده که در اين ميان، هم مصرف کننده و هم توليد کننده متضرر شده اند. حال با احتساب اين که دلالان به طور ميانگين کيلويي هزار تومان از هر کيلو ميوه سود ببرند، سالانه بيش از 17 هزار ميليارد تومان معادل 17 ميليارد دلار تنها از محصولات باغي عايدشان مي شود... در اين زمينه کارشناسان معتقدند تنها راه براي کوتاه  کردن دست واسطه ها، تقويت تعاوني ها و تشکل هاي بخش کشاورزي است; چراکه حتي اگر 10 درصد از محصول از طريق تشکل ها و تعاوني هاي کشاورزي وارد بازار مصرف شود، قيمت ها شکسته و سودجويي دلالان کاسته مي شود، اما با توجه به اين که تشکل ها توانايي مالي و امکانات و ابزار لازم براي بسته بندي، ذخيره سازي و توزيع ميوه را ندارند، بخش دولتي بايد اين امکانات به ويژه تسهيلات مالي را براي تشکل ها فراهم کند تا سايه چندين ساله سودجويي واسطه ها از بازار مصرف و کشاورزان برداشته شود.

نظارت بيشتر بر قيمت  ميوه در بازار ضروري است

سخنگوي کميسيون کشاورزي مجلس با تاکيد بر اين که وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد نظارت بيش تري بر روي قيمت هاي محصولات کشاورزي در بازار داشته باشد،  گفت: اين نظارت مي تواند تعادل قيمت ها را در برداشته و به حذف دلال و واسطه بينجامد. عيسي جعفري در گفت وگو با ايسنا، درباره وضعيت بازار ميوه در آستانه شب يلدا اظهار کرد: آن چه مسلم است، اين که قيمت ها نسبت به روزهاي قبل تفاوت چنداني نداشته است. وي تصريح کرد: کميسيون کشاورزي بر موضوع نظارت بر قيمت ها ورود پيدا نمي کند، ولي در تلاش است محصولي را که کشاورز توليد مي کند دستگاه هاي ذيربط ، منطقي و واقعي از کشاورز خريداري کرده و به بازار عرضه کند. اين عضو کميسيون کشاورزي خاطرنشان کرد: اما متاسفانه آن چيزي که اتفاق مي افتد فاصله ميان اين دو قيمت، يعني خريد از کشاورز و عرضه به بازار است، بنابراين براساس اين افزايش قيمت وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد نظارت بيش تري داشته باشد. جعفري افزود: بنابراين،  هرچه فاصله قيمت ها زياد باشد، بيانگر آن است که بيشترين سود را دلال و واسطه مي برند اما در مقابل هر اندازه اين فاصله کم باشد نشان مي دهد که دلال و واسطه وجود ندارد يا در صورت حضور دلال و واسطه اثر چنداني بر قيمت ها ندارند.