تا چند روز دیگر به سومین سالگرد امضای برجام می‌رسیم. علیرغم خروج آمریکا از توافق و «وعده‌های سرِخرمن» اروپا، متاسفانه دولت همچنان رویکرد خسارت بار «حفظ توافق به هر قیمت» را دنبال می‌کند.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** این هم از گلابی‌های برجام: پرواز دلار، سکه، مسکن و خودرو

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «حباب بازی!» نوشت:

«این روزها کم نیستند افرادی که منتقد وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه هستند و این شرایط نامناسب اقتصادی، برای آنها مشکلات عدیده‌ای از زندگی روزمره تا کسب و کارشان ایجاد کرده است. این مشکلات درست پس از پایان یافتن تعطیلات نوروز ۹۷ با افزایش قیمت عجیب و کم سابقه دلار آغاز شد، به صعود ناگهانی قیمت مسکن منجر شد و نهایتاً بازار طلا و سکه را با رشد چشمگیر و غیرقابل باور قیمت‌ها مواجه کرد. اخیراً نیز تکانه‌های این وضعیت نامطلوب به بازار خودرو رسیده و سیل سرمایه‌های سرگردان با سرازیرشدن به این بازار، موجب افزایش قیمت روزافزون خودرو گردیده است. در این میان آنچه که بیش از هر چیز عجیب و غیرقابل هضم به نظر می‌رسد، عملکرد برخی مسئولان و نحوه رفتار و گفتار آنهاست. در اینکه تیم اقتصادی دولت دوازدهم ضعیف عمل کرده است، شکی وجود ندارد. این ضعف عملکرد حتی با در نظر گرفتن چالش‌ها و مشکلات موجود در اقتصاد کشور نیز صحت دارد و قابل اغماض نیست».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:

«دامنه انتقادات به تیم اقتصادی دولت حسن روحانی تا به آنجا گسترده شده که بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند، ریاست جمهوری ضرورتاً و هر چه سریع‌تر باید تغییراتی در این مجموعه ایجاد کند؛ چرا که مردم اعتماد خود را به آنها از دست داده‌اند و «حنایشان دیگر رنگی ندارد»! حتی به باور برخی از تحلیلگران، تعدادی از اعضای گروه اقتصادی دولت دوازدهم علاوه بر عملکرد ضعیف، تحصیلات مربوطه، تخصص کافی و پتانسیل‌های لازم حرفه حال حاضر خود را ندارند و ادامه فعالیت آنها در دولت اجحاف در حق مردم ایران است... واکنش‌ها و اظهارات روسای طراز اول اقتصادی کشور، نه تنها موجب بازگشت آرامش به بازار و راحت‌شدن خیال مردم نشده، بلکه به دلیل تکرار کلمات کلیشه‌ای مانند «وجود حباب» و «جو روانی»، اعتمادها به شدت از این مجموعه سلب شده است. این سلب اعتماد از مسئولان، به باور بسیاری از تحلیلگران یکی از بزرگترین آفات جامعه است که می‌تواند منجر به بروز غیرقابل باورترین بحران‌ها در یک کشور گردد».

در سال ۹۴ مقامات ارشد دولت تاکید کردند که با امضا و اجرای برجام تمامی مشکلات کشور حل خواهد شد. برای نمونه «علی یونسی» دستیار رئیس جمهور گفته بود: «اکنون کشور از بیکاری رنج می‌برد، جوانان مشکل عدم استطاعت مالی برای ازدواج دارند و دولت وظیفه دارد این مشکلات را برطرف کند و امیدوارم با لغو تحریم‌ها این مشکلات برطرف شده و کارهای عمرانی نیز با سرعت بیشتری انجام شود». «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت نیز گفته بود: «باید تحریم‌ها برداشته شود تا پروژه‌های عمرانی را تکمیل کنیم» و...

دلار ۳۳۰۰ تومانی سال ۹۲، به ۷ هزار تومان در اسفند ۹۶ رسید؛ سکه طلا که تابستان پارسال حدود یک میلیون و دویست هزار تومان بود، به دو میلیون و پانصد هزار تومان رسیده است و قیمت مسکن نیز از سال گذشته تاکنون، ۳۵ درصد افزایش یافته است. قیمت خودرو نیز در روزهای اخیر افزایش قیمت عجیب و غریبی داشته است.

تا چند روز دیگر به سومین سالگرد امضای برجام می‌رسیم. علیرغم خروج آمریکا از توافق و «وعده‌های سرِخرمن» اروپا، متاسفانه دولت همچنان رویکرد خسارت بار «حفظ توافق به هر قیمت» را دنبال می‌کند. عمل به اقتصاد مقاومتی و بهره مندی از ظرفیت‌های عظیم داخلی نیز همچنان در حاشیه قرار دارد.

** فتح الفتوحی که آینه عبرت شد

روزنامه آرمان در سرمقاله امروز با عنوان «تأثیر مذاکره ترامپ و اون بر برجام» نوشت:

«ابعاد تبلیغاتی و سیاسی دیدار رئیس‌جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی بسیار پررنگ‌تر از اسناد همکاری بود که میان طرفین امضا شد. نگاهی به کلیات اسناد همکاری میان ترامپ و اون نشان می‌دهد که به‌جز یکسری کلیات نباید انتظار خروجی مضاعفی در کوتاه مدت از این اسناد همکاری داشت. پیش از این نیز مذاکرات ۶ جانب‌های در شرق آسیا میان کره شمالی، چین، ژاپن، روسیه و آمریکا در مورد کره شمالی برگزار شده بود که آن زمان نیز آمریکا به هیچ یک از تعهدات و قول و قرارهایی که با هدف خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی داشت عمل نکرد و همین امر موجب شد تا کره شمالی عملاً به سمت خروج از ان‌پی‌تی و دنباله‌گیری برنامه هسته‌ای خود برود...آمریکا از برجام که پشتوانه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را داشت بدون هیچ تعهد و پایبندی خارج شد. حال چطور می‌شود به چنین رئیس‌جمهور و کشوری اعتماد کرد که در قبال تعهدات خود مبنی بر لغو تحریم‌های کره شمالی در ازای خلع سلاح هسته‌ای این کشور پایبند بماند؟».

این روزنامه اصلاح طلب با اشاره به سابقه بدعهدی آمریکا در مذاکره با کره شمالی، به دستاورد تقریباً هیچ برجام و بی اعتمادی به آمریکا هم تاکید کرده است.

آقای روحانی-آبان ۹۶- در جلسه دفاع از وزرای پیشنهادی نیرو و علوم در مجلس گفته بود: «به بعضی از کشورهای شرق آسیا پیغام می‌دهند که با ما مذاکره کن، این کشورها مگر دیوانه شده‌اند که با شما مذاکره کنند. شما علناً مذاکره دیروز را زیرپا می‌گذارید و به مذاکره امضا شده‌ای که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بی‌اعتنا هستید».

اکنون و به اذعان مقامات ارشد دولت و رسانه‌های اصلاح طلب، برجام به آینه عبرت تبدیل شده است. برجامی که تا پیش از این آن را معجزه قرن و فتح الفتوح و آفتاب تابان و نشانه تسلیم قدرت‌های بزرگ مقابل ایران معرفی کرده بودند.