سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** اگر ترامپ را عصبانی کنیم به سیاست «نفت در برابر غذا» میرسیم!
روزنامه آرمان در سرمقاله امروز به قلم «سید علی خرم» نوشت:
«روزهای سخت و نامعلوم بهسرعت در حال پیش آمدن هستند. دونالد ترامپ و تیم تندروی او با بیرون آمدن از برجام شرایط ناپایداری را برای ایران و جهان بهوجود آوردهاند. آنها تحریمهای بیرحمانهای در سر دارند تا از مردادماه جاری نتایج آن را کسب نمایند. این تحریمها که بهدلیل غیرقانونی و غیرحقوقی آنها، مورد انتقاد و حتی اعتراض جامعه جهانی قرار گرفته، با زورگویی آمریکا در حال جاری شدن میباشند. آمریکا طرحی سه مرحلهای در ذهن دارد که مرحله اول آن اعمال تحریمهاست و سپس محدودیت برای ایران بهترتیبی که شبیه پروژه نفت در برابر غذای دوران عراق، کشورمان را ضعیفتر و فرتوتتر سازد و مرحله سوم تسلیم و اگر نشد درگیری نظامی بهوجود آورد. تجربهای که در مورد عراق بهکار برده شد و به اضمحلال این کشور انجامید».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:
«حال ملاحظه میشود ۴۰ سال است در اثر اشغال سفارت آمریکا که دامنگیر جمهوری اسلامی شده ابتدا روابط جمهوری اسلامی با آمریکا خصمانه گردید و سپس با کل غرب و آنگاه این خصومت مورد سوءاستفاده برخی همسایگان و دول شرق قرار گرفت که بر موج روابط خصمانه ایران و آمریکا سوار شوند و تا آنجا که توانستند ایران را آزار دادند و آنجا که نتوانستند، با کارت ایران در مقابل آمریکا بازی کردند و وجه آنرا از آمریکا ستاندند. عقل سلیم ایجاب میکند از یکسو به این میدان بازی سوءاستفاده کنندگان، پایان داده شود و از سوی دیگر بهانه از تندروهای آمریکایی اسرائیلی و عربی گرفته شوددر این ۴۰ سال چند بار و بهویژه در دوره دموکراتها یعنی بیل کلینتون و باراک اوباما فرصتی فراهم شد که با حفظ احترام و منافع متقابل، با آمریکا درباره مطالبات و گلههای تاریخی خود مذاکره نمائیم. خانم آلبرایت، وزیر خارجه کلینتون از واقعه کودتای ۲۸ مرداد ابراز تأسف نمود. بار دیگر، در پایان توافق هستهای، همه جهان انتظار داشتند از عمیقتر شدن زخم کهنه در روابط جلوگیری شود ولی نشد. الان رئیسجمهور آمریکا خلاف تعهد رفتار کرده و تا کاخ سفید اینگونه عمل کند اعتمادی به مذاکره نمیتوان داشت. البته اظهار امیدواری به دپیلماسی و مذاکره در دنیای امروز دور از ذهن نیست و باید منتظر ماند و گفت؛ شاید وقتی دیگر».
برآورد رفتار رسانههای اصلاح طلب نشان دهنده آن است که این طیف با «هراس افکنی» و «ایجاد وحشت از احتمال جنگ» و هشدار درخصوص احتمال رسیدن به شرایط «نفت در برابر غذا»، در پی جاده صاف کنی برای «برجام موشکی» و «برجام منطقهای» هستند.
این جریان سیاسی که غائبان همیشگی کلاس تاریخ هستند، بدون توجه به تجربههای پیشین از جمله تجربه مهم برجام، با بزک رفتار خصمانه و سلطه جویانه آمریکا و مقصر نشان دادن کشورمان و با تحقیر توان داخلی و قدرت ملی و بزرگنمایی توان دشمن، نسخه ذلت پیچیده و تاکید دارند که همانند برجام باید یکطرفه امتیاز بدهیم و هیچ انتظاری از امتیازگیری از طرف مقابل نداشته باشیم.
هراس افکنی از سایه جنگ و ادعای رسیدن به شرایط نفت در برابر غذا از سوی اصلاح طلبان در حالی است که این جماعت تا پیش از این مدعی بود که با برجام سایه جنگ از کشور دور شد و ایران هراسی پایان یافت و تحریمها نیز به تاریخ پیوست!
** حقوق شهروندی از زبان معاون وزیر: گرانی کجا بود؟! چرت و پرت نگویید و انتظار بیجا هم نداشته باشید!
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «رسانهها چرت می گویند یا آقای معاون وزیر؟! چرا برخی مسئولان گرانی را باور ندارند؟» نوشت:
«وزارت صنعت که این روزها در اختیار یک اصلاح طلب است، چندان حال و روز خوشی ندارد. این وزارتخانه که با عنوان صنعت، معدن و تجارت فعالیت میکند در واقع از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را شامل میشود. از قیمت تخم مرغ تا بسیاری از صنایع سنگین! تنظیم بازار همی یکی از وظایف این وزارتخانه است. البته این واژه "تنظیم بازار" این روزها کمی غیرقابل درک به نظر میرسد. دیروز"حسن یونس سینکی" معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت در حاشیه همایش روز ملی اصناف در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه مردم از شما انتظار تنظیم بازار را دارند و چه کارهایی را در دستور کار دارید، گفت:"من از رسانهها انتظار دارم که اینقدر چرت و پرت به مردم نگویند تا ما حرفهایمان را بزنیم". او در پاسخ به این سؤال که بهر حال مردم از شما انتظار دارند، با لبخند پاسخ داد و گفت:"مردم چه انتظاری از ما دارند؟ ما هم مثل مردم"!».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «رسانهها و خبرنگاران قطعاً این آمادگی را دارند که همراه با آقای معاون سری به بازار بزنند و از خوراک تا پوشاک و هر چه که هست و نیست را با قیمت چند ماه قبل و چه بسا ماه قبل مقایسه کنند! آن وقت معلوم میشود چه کسی چرت و پرت میگوید. آقای معاون همچنین گفته که او هم مثل مردم است و مردم نباید انتظاری داشته باشند! بنابراین ای کاش فیش حقوقی این معاون هم منتشر میشد تا مردم متوجه میشدند از این لحاظ چقدر میان او و سایر قشرهای جامعه شباهت وجود دارد!».
دولت آقای روحانی تاکید دارد که به رعایت حقوق شهروندی، اهتمام جدی دارد اما متاسفانه توهین به مردم به امری بدیهی در میان دولتمردان بدل شده است.
معاون وزیر صنعت با اشاره به مسئله گرانی تاکید کرده است که «چرت و پرت نگویید و انتظار بیجا هم نداشته باشید»!
چندی پیش «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته بود: «اینکه عدهای بیایند و جیغ و داد گرانی سر دهند، نه درست است و نه منصفانه»!
متاسفانه مقامات ارشد دولت علیرغم امکانات و اختیارات گسترده قوه مجریه، همچنان از پاسخگویی درباره عملکرد خود طفره میروند و کم کاریها در حوزه معیشت مردم را نمیپذیرند.
** دلار ۸۰۰۰ تومانی و سکه ۳ میلیونی، میوههای برجام است
روزنامه شرق در مطلبی نوشت:
«این روزها قیمت ارز، سکه، خودرو و مسکن ثانیهای تعیین میشود. اگر در گذشته طلافروشی تنها صنفی بود که ابتدای هر روز بهای کالای خود را با اتحادیه تنظیم میکرد، در روزهای اخیر دستاندرکاران بازار ارز، سکه، خودرو و مسکن هم چنین رویکردی را در پیش گرفتهاند. اگرچه دولت قیمت چهارهزارو ۲۰۰ تومان را برای دلار اعلام کرده است؛ اما بهای ارز در بازار آزاد، دیروز از مرز هشت هزار تومان گذشت. این آشفتگی در بازار ارز، فعالان اقتصادی را نگران کرده است.»
روزنامه سازندگی نیز در گزارشی نوشت:
«گزارشهای میدانی از بازار فردوسی نشان میدهد که دلار روز را با قیمت ۸ هزار تومان به پایان رسانده است. هم زمان قیمت معامله سکه آتی هم از رقم ۲ میلیون و ۶۵۰ هزارتومان به ۳ میلیون تومان رسید».
دلار ۸۰۰۰ تومانی و سکه ۳ میلیون تومانی و افزایش ۳۵ درصدی قیمت مسکن در یکسال اخیر و افزایش سرسام آور اجاره مسکن و قیمت خودرو در یکسال اخیر نتیجه معطل نگه داشتن اقتصاد کشور و چیدن همه تخم مرغها در سبد برجام است.
تا چند روز دیگر به سومین سالگرد امضای برجام میرسیم. علیرغم خروج آمریکا از توافق و «وعدههای سرِخرمن» اروپا، متاسفانه دولت همچنان رویکرد خسارت بار «حفظ توافق به هر قیمت» را دنبال میکند. عمل به اقتصاد مقاومتی و بهره مندی از ظرفیتهای عظیم داخلی نیز همچنان در حاشیه قرار دارد.
** روحانی هم ناراضی است و هم در مقابل تغییر وزرا مقاومت میکند!
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «چرا روحانی در مقابل تغییر مقاومت میکند؟» نوشت:
«تا این جای کار همه مایل به تغییر کابینه هستند اما رویکرد دوگانه حسن روحانی، رییسجمهور در این خصوص مساله را قدری مبهم میکند. واضح است که آقای روحانی از عملکرد تیم خود راضی نیست چراکه اگر بود آنها را به دو گروه "ناامید" و "امیدوار" تقسیمبندی نمیکرد. اگر کابینه فعلی توانسته بود رییس خود را راضی کند از آنان که "با یک اخم یا یک نامه میترسند"، گلایه نمیکرد. او میخواست پاشنه ورکشیدهها را دور هم جمع کند اما خروجی کار نشان میدهد که موفق نشده است. خودش هم خوب میداند که موفق نبوده و قصد ایجاد تغییرات دارد؛ اما نه آن تغییراتی که مورد نظر سیاسیون و نمایندگان مجلس است. روحانی هنوز هم در مقابل تغییر وزرا مقاومت میکند».
رفتار دوگانه دولت درخصوص تغییر وزرا و ترمیم تیم اقتصادی دولت، حتی صدای رسانههای اصلاح طلب را نیز درآورده است.
در روزهای گذشته «عبدالله ناصری» از فعالین اصلاح طلب گفته بود: «رئیسجمهور با انتقاد از وزرا و ناامید و پاشنه ور نکشیده معرفی کردن آنها نمیتواند از مسئولیت خود شانه خالی کند...اگر هر کاستیای وجود دارد، متوجه دولت و شخص رئیسجمهور است. اگر دولت پیر شده، چرا پیر شده؟ و اگر لنگان لنگان است، چرا اینچنین است؟ با انتصابات و انتخابهای آقای روحانی این فضا ایجاد شده است، لذا هیچکس این توجیهات را از آقای روحانی قبول نمیکند».