سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** برای دورشدن سایه جنگ، باید با ترامپ مذاکره کنیم!
«علی بیگدلی» از حامیان برجام در مصاحبه با روزنامه قانون در پاسخ به این سؤال که «آیا ترامپ به برجام بازمی گردد و مذاکره ایران و آمریکا از نظر شما ضروری است؟» گفت:
«اکنون شرایطی در ایران حاکم است که روز به روز سختتر میشود.۱۳ مرداد مهلت ۹۳ روزه توقف تحریمهای مرحله اول به پایان میرسد. درمرحله دوم، نفت و تجارت دریایی و...تحریم میشود. اگر به آن مرحله برسیم، راهی برای ما باقی نمیماند و باید مقاومت کنیم. حتی ممکن است وارد جنگ شویم که بحث جداگانهای است. در مصاحبههای قبلی گفته بودم که راهی جز مذاکره وجود ندارد. اگر قرار باشد نظام را حفظ کنیم و خود را درگیر جنگ ناخواسته نکنیم، به نظر من نزدیکترین و صحیحترین راه مذاکره است و در مذاکره میتوانیم سهم خود را بگیریم».
این حامی برجام با «هراس افکنی» مدعی شده است که برای دورشدن سایه جنگ باید با ترامپ مذاکره کنیم! این در حالی است که این جماعت تا پیش از این مدعی بود که مهمترین دستاورد برجام، دورشدن سایه جنگ از کشور است!
البته دروغ «دور شدن سایه جنگ به واسطه برجام» نیز به دلیل بی دستاوردی و عایدی تقریباً هیچ این توافق، از سوی بزک کنندگان مطرح شد. «علی اکبر ولایتی» عضو هیات نظارت بر اجرای برجام-آبان ۹۵- گفت: «دور شدن سایه جنگ ربطی به برجام ندارد، چرا که اساساً گزینه جنگ، قبل از مذاکرات به بایگانی کاخ سفید رفته بود».
پایگاه «امریکن اینترست»-بهمن ۹۵- در گزارشی تحت عنوان «هشت قدرت بزرگ ۲۰۱۷» به قدرتهای برتر جهان پرداخته و در این گزارش ایران را در شمار هشت قدرت برتر دنیا و در رده هفتم و بالاتر از رژیم صهیونیستی (متحد نخست آمریکا) معرفی کرد.
امنیت بیبدیل و مثال زدنی ایران در منطقه مدیون هزاران پدر و پسری است که در ۸ سال جنگ تحمیلی بر زمین افتادند تا آمریکاییها حساب کار دستشان بیاید و امروز هم عدهای گمنام و بیادعا در نقاط مرزی و همچنین آن سوی مرزها جانانه ایستادهاند و مظلومانه بر زمین میافتند تا آتش جنگ به این آب و خاک سرایت نکند.
بیگدلی ضمن توصیه به مذاکره با ترامپ، مدعی شده است که «در مذاکره میتوانیم سهم خود را بگیریم». این ادعا در حالی است که تجربه مهم و پرهزینه برجام در مقابل دیدگان افکار عمومی قرار دارد. قرار بود به واسطه برجام تمامی تحریمهای ضد ایرانی به یکباره لغو شود و نه تعلیق اما در نهایت علیرغم اینکه در صنعت هستهای بتن ریخته شد، تحریمها سر جای خود باقی ماند. این بود نتیجهٔ مذاکرات «برد-برد»! برجام.
دشمن در پی استمرار خسارت محض برجام به دیگر مؤلفههای قدرت ساز ایران (از جمله توان موشکی و قدرت منطقهای) است و متاسفانه جریانی خاص نقش جاده صاف کنی این نقشه شوم را ایفا میکند.
** شکوری راد: کسی که مال شبهه دار دارد، اصلاح طلب نیست!
«علی شکوری راد» دبیرکل حزب اتحاد ملت (تابلوی جدید حزب منحله مشارکت) در مصاحبه با روزنامه اعتماد در پاسخ به این سؤال که «معیارهای اصلاحطلبی چیست؟» گفت:
«در این زمینه ما ابهام چندانی نداریم. از نظر من کسی که مدعی اصلاحطلبی است اگر عامدانه چراغ قرمز را در چهارراه و خیابان رد کند، دیگر اصلاحطلب نیست. اگر کسی مال شبههدار داشته باشد و حقوق بقیه شهروندان را زیر پا بگذارد یا تبعیض ناروایی برقرار کند، اصلاحطلب نیست...اصلاحطلبی آمیزهای از قانونگرایی و اخلاق و قائل بودن به حکمرانی خوب است.»
شکوری راد در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «بین سالهای ۸۸ تا ۹۲ تعدادی از اصلاحطلبان اصیل در زندان بودند».
این ادعا که «کسی که مال شبهه دار دارد، اصلاح طلب نیست»! در حالی است که در کارنامه اصلاح طلبان مصادیق بسیاری از حمایت قبیلهای از مفسدان اقتصادی و مدیران دریافت کننده حقوقهای نجومی به چشم میخورد.
اصلاح طلبان در جریان برگزاری دادگاه غلامحسین کرباسچی-شهردار وقت تهران- در سال ۷۷ تمام قد از فساد کلان وی در شهرداری دفاع کردند. عبدالله نوری، وزیر کشور دولت اصلاحات که متولی رسمی امنیت کشور بود، با سوءاستفاده از موقعیت خود برای نجات رفیق خویش، اقدام به بحران آفرینی کرد و رسماً قوه قضائیه را تهدید نمود و با قلدری در برابر قانون، اقدام به اردوکشی خیابانی کرد. علاوه بر این، همزمان در وزارت کشور، ستادی ویژه برای آزادسازی کرباسچی تشکیل شد.
«صادق زیباکلام» در دفاع از «مهآفرید خسروی» متهم اول فساد ۳ هزار میلیارد تومانی که با چمدانهای رشوه پر از پول مشغول آلودهسازی اقتصادی بود، گفت: «او نه تنها جرمی مرتکب نشده بلکه باید به وی نشان لیاقت داد. اما در عمل وی به اعدام محکوم شده است... او دارای توان بالای مدیریتی در حد بیل گیتس و استیو جابز است و اساساً روح کارآفرینانی از این دست، از زد و بند و اختلاس و کارهای خلاف بری است. او بزرگترین خدمات را به اقتصاد کشور کرده است».
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد-مرداد ۹۶- در مصاحبه اختصاصی با شهرام جزایری، مفسد اقتصادی نام آشنای دوره اصلاحات، وی را «برند اقتصاد ایران» و «صاحب نظر بخشهای مختلف اقتصادی» نامیده و برای حل مشکلات اقتصادی کشور نسخه شهرام جزایری را توصیه کرد!
روزنامه اصلاح طلب آرمان- مردادماه ۹۵- یک مصاحبه اختصاصی با شهرام جزایری ترتیب داد و عکس وی را در صفحه اول منتشر کرد. جزایری در این مصاحبه گفت: «مفسدخواندن من توهم رسانهای است و در مقابل فسادهای چند سال اخیر، مصلح اقتصادی هستم»! جزایری در بخشی از این مصاحبه گفت: «ماهی ۵۰۰ میلیون تومان خرج میکنم»!
بابک زنجانی-شهریور ۹۲- در مصاحبه با نشریه آسمان- رسانه حزب کارگزاران- گفت: «زمانی که در پادگان ولیعصر تهران سرباز بودم، آقای هاشمی رفسنجانی برای بازدید به آنجا آمدند، گفتند تعدادی سرباز برای ریاستجمهوری، بانک مرکزی و جاهای مختلف انتخاب کنند. وقتی به عنوان سرباز به بانک مرکزی رفتم گفتند شما باید بهعنوان راننده، آقای نوربخش را جابهجا کنید. حدود ۵ ماه از سربازیام مانده بود. من در دفتر آقای نوربخش کار ثبت نامهها را انجام میدادم، بعد هم رانندگی آقای نوربخش را میکردم. بعد از خدمت ... آقای نوربخش ۴-۵ جا را انتخاب کرده بود و برای کنترل بازار به آنها دلار میداد تا در بازار پخش کنند. دلار ۳۰۰ تومان بود و همه میگفتند دلار میخواهد هزار تومان شود. مردم میرفتند شب تا صبح در صف بانکها میخوابیدند تا دلار بگیرند و در بازار بفروشند. آقای نوربخش به من گفت: شما هم بیا در این مجموعههایی که دارند دلار تزریق میکنند و ۴ یا ۵ نفر بودند، کار کن. اولین روز ۱۷ میلیون دلار ارز در بازار توزیع کردم و اولین کارمزد من هم ۱۷ میلیون تومان (۲ دهه پیش) بود. با آن پول هم یک دفتر در میرداماد (خیابانی که بانک مرکزی نیز همان جاست) خریدم. هر روز دلار میگرفتم و در بازار میفروختم... (درباره عکس با هاشمی و خاتمی و روحانی) من پیش این آقایان رفتم تا جایزه بگیرم... تا حالا سه چهار بار آقای هاشمی را از نزدیک دیدهام. بعد از انتخابات خدمت ایشان رفتم و توضیحی درباره کارهایم به ایشان دادم. بیشتر از ۸ سال است که عکس ایشان در اتاقم هست».
در مجموع میتوان گفت اصلاح طلبان در عوض کردن جای «ارتشا» و «اختلاس» و «کارچاقکنی» با «کارآفرینی» تبحر خاصی دارند و صراحتاً مینویسند مدیران نجومی به همراه مفسدان کلان اقتصادی، کارآفرینان شایسته و نابغهای در حد «استیو جابز» (مخترع، بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانهای apple) هستند که باید تیمار شوند و حقوقهای هنگفت بگیرند!
اصلاح طلبان دفاع تمام قد از حقوقهای نامشروع مدیران نجومی را هم در کارنامه خود دارند.
شکورای راد در مصاحبه مذکور گفته است «بین سالهای ۸۸ تا ۹۲ تعدادی از اصلاحطلبان اصیل در زندان بودند». مقطع مورد اشاره مربوط به زندانی شدن فتنه گرانی است که در سال ۸۸ با زیر پا گذاشتن قانون و حق الناس، با دروغ تقلب، حدود ۹ ماه کشور را درگیر آشوب کردند و در نهایت گرای تحریم به دشمن دادند.
** تنفس مصنوعی به برجام با بستن دهان منتقدان
روزنامه ایران در مطلبی با عنوان «حمایت از تیم مذاکرهکننده اوجب واجبات است» نوشت:
«علیرضا رحیمی] که با لیست امید وارد مجلس شد[ضمن اوجب واجبات خواندن حمایت از تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان در وضع فعلی و لزوم مخابره پیام وحدت از جامعه ایران به خارج از کشور بیان کرد:"اگر امروز تیم مذاکرهکننده تضعیف شود منافع یک ملت به خطر خواهد افتاد"».
روزنامههای اصلاح طلب و برخی از نمایندگان و حامیان دولت، تلاش دارند تا به هر طریق ممکن دهان منتقدان را ببندند تا بلکه با تنفس مصنوعی، اتفاق جدیدی برای برجام رخ دهد.
این در حالی است که رویکرد غلط و خسارت آفرین «حفظ برجام به هر قیمت» و دلخوشی به اروپا بعد از مأیوس شدن از خوش بینی به آمریکا، ضمن فرصت سوزی، اقتصاد کشور را همچنان معطل نگه داشته و تبعات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.