کد خبر 875554
تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۲

بر اساس اسناد موجود نخستین محموله بیش اظهاری واردات یا بیش بود ارزش، در یکی از گمرکات جنوب کشور کشف شد.

به گزارش مشرق، بعد از ابلاغیه 21 فروردین ماه معاون اول رئیس جمهور و اعلام نرخ 4200 تومانی برای تامین ارز کالاهای وارداتی، کارشناسان نسبت سو استفاده‌ از  ارز رسمی هشدارهای متعدد داده بودند. روز گذشته با انتشار لیست ارز بگیران مشخص شد تعداد زیادی از شرکتهای ارز بگیر در محلی به غیر از حوزه تخصصی خود اقدام به واردات کالا کرده‌اند.

مهمترین نمونه آن واردات قهوه ساز توسط یکی از واردکنندگان خودرو بود. همچنین مشخص شد برخی شرکتهای دارویی در حوزه غیر تخصصی خود اقدام به واردات بخار شور کرده بودند. از طرفی یکی از شرکتهای فعال در حوزه ورزش توانسته با ارز دولتی تایر خودرو وارد کند.

بیشتر بخوانید:

رانت مانع حضور مردم در فعالیت‌های اقتصادی

این در حالی است که کارشناسان فنی  حوزه تجارت خارجی در خصوص مواردی مثل بیش اظهاری واردات یا کم اظهاری صادرات به مسئولان هشدار داده بودند. حالا مشخص شده یکی از شرکتهای فعال در حوزه واردات تجهیزات پزشکی قصد بیش اظهاری واردات با هدف خروج ارز را داشته که با اقدام به موقع  ماموران ناکام مانده است.

رسول کوهستانی مدیر کل پیشین دفتر ارزش گمرک ایران با بیان اینکه بایستی از تجربه نوسانات ارزی سال 91 و تشکیل پرونده‎های متعدد بیش بود ارزش؛ در التهابات اخیر ارزی کشور بهره گرفت، گفت: اگر آمار تخصیص ارز 9 میلیارد دلاری برای واردات کالا از طرف وزارت صنعت صحت داشته باشد به نظر می‌رسد با سودجوییهای قابل توجه در پرونده های بیش بود ارزش یا بیش اظهاری واردات رو به رو خواهیم شد.

بر اساس اسناد موجود در اوایل خرداد ماه سال جاری یکی از واردکنندگان،پنج محموله  550 کیلوگرمی ادوات و ملزومات خاص پزشکی را به ارزش 124 هزار یورو اظهار کرده است این در حالی است که ارزش واقعی کالا(هر محموله) حدود 10 هزار دلار است. بررسیها نشان می‌دهد این واردکننده از ارز رسمی و حواله ارز دولتی  برای واردات کالای خود استفاده کرده است. این اختلاف چشم گیر مشخصا با هدف بیش اظهاری کالای وارداتی انجام شده تا بعد از تسویه بانکی ارزهای دولتی در بازار ازاد با اختلاف دو برابری به فروش برسد.

در حال حاضر گمرک به کمک سامانه ای تحت عنوان سامانه الکترونیکی ارزش Tsc ارزش کالاها را کنترل و با هماهنگی صاحبان صنایع اتحادیه ها و سندیکاها به روز رسانی می کند. با این حال در شرایطی که دستگاههای نظارتی معمولا با کم اظهاری ارزش عمدتا درگیر هستند، در شرایط خاص اقتصادی همزمان با نوسانات ارزی و افزایش فاصله میان نرخ ارز دولتی با بازار آزاد معضل بیش اظهاری هم به چالشهای گمرک با واردکنندگان اضافه شده است.

(یکی از اظهارنامه‌های مورد اشاره در ادامه  قابل ماده است، 4اظهارنامه دیگر نیز نزد خبرگزاری موجود می‌باشد)

به گزارش تسنیم، در خصوص روشهای جلوگیری از وقوع  پرونده های بیش بود ارزش باید گفت، با اجرای مواد 16 قانون مقررات صادرات و واردات و ماده 30 آیین نامه اجرایی آن ( بررسی ارزش کالا در زمان ثبت سفارش بر اساس سوابق گمرک) و توجه به احتمال افزایش بیش بود (گران نمایی) ارزش در اسناد خرید در گمرکات اجرایی می‌توان از درخواستهای بی مورد ثبت سفارش و خروج احتمالی ارز از کشور جلوگیری نمود.

منبع: تسنیم