کد خبر 876465
تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۰

مجمع تشخیص مصلحت نظام عضویت منتخب زرتشتی شورای شهر یزد را تأیید کرد.

به گزارش مشرق، مجمع تشخیص مصلحت نظام، طبق روال قانونی، امروز (شنبه، ۳۰‌ تیر) تشکیل جلسه داد که در مهم‌ترین بخش‌ها، بخشی از طرح دوفوریتی مجلس شورای اسلامی برای اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران را که مربوط به حضور "سپنتا نیکنام" (منتخب زرتشتی شورای شهر یزد) است پس از بررسی‌های نهایی تعیین تکلیف و عضویت این منتخب زرتشتی را تأیید کرد.

بیشتر بخوانید:

ماجرای عکس جنجالی مجمع تشخیص

توییت محسن رضایی درباره سپنتا نیکنام

عضویت سپنتا نیکنام در شورای شهر یزد تائید شد

**ماجرای مخالفت با حضور "سپنتا نیکنام" در شورای شهر یزد چه بود؟

ماجرای لغو عضویت «سپنتا نیکنام» در پنجمین دوره شورای شهر یزد از آنجا شروع شد که پس از انتخاب وی در شورای شهر یزد، گزارش‌ها و شکایتی از سوی آیت‌الله وافی نماینده استان یزد در مجلس خبرگان رهبری مبنی بر ممنوعیت حضور نیکنام در شورای شهر یزد به شورای نگهبان واصل شد. بر همین اساس فقهای شورای نگهبان در راستای وظایف نظارت استصوابی و عام خود بر قوانین و موضوعات مطروحه، گزارش‌ها و شکایات را بررسی کردند و در نهایت رأی به لغو عضویت «سپنتا نیکنام» در شورای شهر یزد دادند.

 **دلایل شورای نگهبان در رد عضویت «سپنتا نیکنام» چه بود؟

آیت‌الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در نامه‌ای در تاریخ ۲۶ فروردین امسال، یعنی پیش از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم ریاست جمهوری و شوراهای پنجم خطاب به علی لاریجانی رئیس مجلس که در روزنامه رسمی کشور منتشر شد، نظر فقهای شورای نگهبان درباره تبصره یک ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها درباره عضویت «سپنتا نیکنام» را اعلام کرد.

آیت‌الله جنتی در این نامه نوشت که «در اجرای اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و طبق مواد (۱۹) و (۲۱) آیین‌نامه داخلی شورای نگهبان، نظریه فقهای محترم شورا راجع‌ به تبصره ۱ ماده ۲۶ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ که در جلسه مورخ ۱۳۹۶/۱/۲۳ مورد بحث و بررسی واقع شده، جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط تقدیم می‌گردد:

با عنایت به اطلاعات واصله از برخی مناطق کشور که اکثریت مردم آن‌ها مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور هستند و افراد غیرمسلمان در این مناطق خود را داوطلب عضویت در شوراهای اسلامی شهر و روستا نمودند و با توجه به اینکه تصمیمات شوراها در خصوص مسلمین بدون لزوم رسیدگی آن در شورای نگهبان لازم‌الاتباع خواهد بود، تبصره ۱ ماده ۲۶ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ نسبت به چنین مناطقی با نص فرمایشات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (علیه الرحمه) در تاریخ ۱۳۵۸/۷/۱۲ مذکور در صحیفه نور (جلد ۶، چاپ ۱۳۱۷، صفحه ۳۱) مغایر است و لذا خلاف موازین شرع شناخته شد».

همچنین  آیت‌الله محمد یزدی عضو فقهای شورای نگهبان نیز دلایل فقهی و قانونی عدم عضویت منتخب زرتشتی شورای شهر یزد را به‌تفصیل پاسخ داده است.

حالا با توجه به تأیید عضویت "سپنتا نیکنام" عضو زرتشتی شورای شهر یزد از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام و با وجود مخالفت‌های شرعی، فقهی و قانونی که از سوی شورای نگهبان و دیگر مراجع صورت گرفته، این سؤال مطرح شود که؛ آیا مجمع تشخیص مصلحت نظام خلاف نظر دیگر مراجع ذی‌صلاح، نظیر شورای نگهبان عمل کرده است یا خیر؟

**چرا وضعیت سپنتا نیکنام در مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین تکلیف شد؟

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی ۲۴ دی‌ماه سال گذشته و در جریان بررسی بخشی از طرح دوفوریتی اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران که از سوی شورای نگهبان اعاده شده بود، بر مصوبه قبلی خود مبنی بر حضور اقلیت‌های دینی در انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا اصرار کردند.

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی وقتی نمایندگان بر مصوبه قبلی خود اصرار کنند، موضوع جهت تعیین تکلیف نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع می‌شود، بر همین اساس، طرح اصلاح تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران نیز به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.

در بخشی از اصلاحیه طرح قانون تشکیلات و انتخابات شوراهای اسلامی کشور آمده است که اقلیت‌های دینی شناخته‌شده در قانون اساسی به‌جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.

حضور منتخب زرتشتی شورای شهر یزد در این شورا جنجال‌ها و اختلاف‌نظرهایی را میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان ایجاد کرد، تا جایی که عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان  گفته بود  نظارت شورای نگهبان درباره منتخب زرتشتی شورای شهر یزد، نظارت تصویبی است، ولی ممکن است یک مصوبه تصویب شود و بعد از چند سال موضوع نزد فقها مطرح شود که بر همین اساس آقایان قبل از انتخابات شورای شهر، یعنی در تاریخ بیست و ششم فروردین سال گذشته (سال ۹۶) نظر خود را در این باره اعلام کرده و حضور منتخب زرتشتی شورای شهر یزد را خلاف موازین شرعی دانسته بودند.

در نهایت، مجمع تشخیص مصلحت نظام طبق قانون به موضوع رسیدگی به عضویت و یا عدم عضویت عضو زرتشتی شورای شهر یزد به‌عنوان مرجع فصل‌الخطاب و حل اختلاف میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان ورود کرده و با نظر اِجماعی و حداکثری عضویت "سپنتا نیکنام" در شورای شهر یزد را تأیید کرد. این موضوع نشان‌دهنده اجرای مرّ قانون در نظام جمهوری اسلامی و توجه به رأی اکثریت افراد و از طرفی رعایت مصالح و منافع کشور از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

منبع: تسنیم