کد خبر 899893
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۷ - ۰۱:۰۱

طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر افزایش چندین برابری قیمت سمعک در برخی از رسانه‌ها منتشر شد که به گفته اعضای انجمن علمی شنوایی شناسی ایران این خبرها صحت ندارد.

به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر و با توجه به نوسانات ارزی شاهد افزایش قیمت خبرهای مبنی بر افزایش قیمت سمعک تا حدود ۸ میلیون تومان از برخی رسانه‌ها به گوش رسید؛ خبری که باعث نگرانی افرادی شد که به کم‌شنوایی مبتلا هستند؛ خانواده‌هایی که به گفته مسئولان سازمان بهزیستی اکثر آنها از اقشار ضعیف و متوسط جامعه بوده و توانایی پرداخت این مبلغ سنگین را برای تهیه سمعک ندارند.

تخصیص  ۳.۵ میلیارد دلار ارز دولتی برای تجهیزات توانبخشی

انوشیروان محسنی بندپی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تأمین لوازم و تجهیزات پزشکی مورد نیاز افراد جامعه اشاره کرد و گفت: در هفته‌های اخیر با بحرانی در خصوص پوشک و برخی از لوازم پزشکی روبه‌رو بوده‌ایم که در این زمینه و با هماهنگی وزارت بهداشت ۳.۵ میلیارد دلار برای تأمین این‌گونه وسایل با ارز ۴۲۰۰تومانی پیش‌بینی شده است.

اما با آغاز هفته جهانی ناشنوایان حسین نحوی‌نژاد بار دیگر بر مشکلات معلولان و این بار به‌صورت ویژه به معلولان کم‌شنوا و ناشنوا اشاره کرد و افزود: ناشنوایی به‌خلاف ظاهر یکی از پیچیده‌ترین و سخت‌ترین معلولیت‌ها است به‌طوری که ۱۷ درصد از جامعه معلولان را ناشنوایان تشکیل می‌دهند.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به علل ناشنوایی گفت: ۵۰ درصد از عوامل ناشنوایی عوامل ژنتیکی هستند و ۵۰ درصد آن عوامل اکتسابی و ناشناخته هستند. سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار نوزاد در کشور متولد می‌شوند که حدود ۹۰ درصد آنها تحت غربالگری شنوایی سازمان بهزیستی قرار می‌گیرند.

نحوی‌نژاد با بیان اینکه از یک میلیون و ۴۳۰ هزار فرد دارای معلولیت، ۱۷ درصد از آنها دارای معلولیت شنوایی هستند گفت: سازمان بهزیستی تلاش می‌کند خدماتی را به این افراد در حوزه‌های مختلف درمانی، تحصیلی و ... ارائه کند. ارائه خدمات توانبخشی، مستمری، کمک‌های موردی، مسکن، اشتغال، خدمات مددکاری، کمک‌هزینه تحصیلی، و استخدامی از دیگر مواردی است که به معلولان کم‌شنوا و ناشنوا ارائه می‌شود.

وی همچنین با اشاره به وضعیت تجهیزات توانبخشی با توجه به افزایش نرخ ارز و مشکلات جامعه معلولان ابراز کرد: در این زمینه نیز نامه‌نگاری با اداره کل تجهیزات وزارت بهداشت صورت گرفته و ما مشکلات و موانع خود را اعلام کرده‌ایم و امیدواریم هرچه زودتر در این زمینه به نتایج مطلوبی دست یابیم.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: متأسفانه با توجه به افزایش نرخ ارز مشکلات عدیده‌ای در بخش توانبخشی به‌ویژه سمعک به‌وجود آمده است و این در حالیست که برخی از واردکنندگان حاضر به فروش اجناس خود نیستند و برخی از افرادی که با ارز دولتی تجهیزات توانبخشی وارد کرده‌اند این تجهیزات را احتکار کرده‌اند و ما در این نامه از وزارت بهداشت خواسته‌ایم که این افراد را به ما معرفی کنند.

وی  گفت: در حال حاضر و با توجه به افزایش نرخ ارز ۲۰هزار نفر از معلولان کم‌شنوا و ناشنوا در انتظار دریافت سمعک پشت نوبت قرار دارند.

افزایش قیمت سمعک تا ۱۰ میلیون تومان!

سلیمی مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان ایران با اشاره به افزایش نرخ ارز و تأثیر آن بر قیمت سمعک، گفت: افزایش نرخ ارز بر قیمت سمعک تأثیر گذاشته و این مسئله جامعه ناشنوایان را دچار مشکل کرده است، سمعی که قبلا ٤ میلیون تومان قیمت داشت اکنون ١٠ میلیون تومان به فروش می رسد و این گرانی ها ناشی از افزایش نرخ ارز است.

وی ادامه داد: سازمان بهزیستی درخواست دارد که شرکت‌های وارد کننده سمعک معاف از مالیات گمرکی شوند، زیرا سمعک و باتری آن در داخل کشور تولید نمی‌شود و محصولی وارداتی است.

دست‌های پشت پرده افزایش قیمت سمعک

علی رضی پور عضو هیأت مدیره انجمن علمی شنوایی شناسی ایران با اشاره به این مطلب که دغدغه اصلی جامعه ناشنوایان کشور توانمند سازی این افراد است، اظهار داشت: پروژه توان بخشی یکی از فرآیندهای توانمند سازی افراد کم شنوا و ناشنوا است.

وی با طرح این سوال که دستگاه های متولی و دولت می بایست پاسخگو باشند که چه خدماتی به افراد کم شنوا و ناشنوا ارائه داده اند، افزود: ما باید بدانیم چند درصد کسانی که دارای تحصیلات عالیه بوده و جزو معلولین کم شنوا و ناشنوا تلقی می شوند مشمول سه درصد اشتغال شده اند.

رضی پور با عنوان این مطلب که ما باید بدانیم بحث افراد ناشنوا سمعک است یا اشتغال، تصریح کرد: به نظر می رسد جریاناتی در موضوع قیمت سمعک وجود دارد که می خواهد با نشان دادن افزایش قیمت سمعک به دنبال تسویه حساب های سیاسی باشد.

عضو هیأت مدیره انجمن علمی شنوایی شناسی ایران تأکید کرد: اینکه صرفا نگاه ما در این حوزه تسویه حساب های سیاسی باشد، امری غیر قابل قبول بوده و نمی بایست سلامت افراد کم شنوا و ناشنوا را دستاویز مسائل سیاسی و جناحی کنیم.

وی گفت: آنچه مسلم است در موضوع قیمت سمعک، ما شاهد رفتارهایی هستیم که به هیچ عنوان درست نبوده و می‌خواهند سلامت افراد کم شنوا و ناشنوا را دستاویز بازی های سیاسی و اقتصادی کنند.

قیمت سمعک افزایش نداشته است

رضی پور گفت: قیمت سمعک نه تنها نسبت به گذشته افزایشی نداشته بلکه شاهد کاهش قیمت نیز بوده ایم و اصلاً خبری از احتکار سمعک نیست.

وی از سمعک به عنوان یک وسیله کمک توانبخشی، فنی و تخصصی نام برد و اظهار داشت: قانون صلاحیت تجویز سمعک را به خوبی مشخص کرده و براساس همین قوانین تنها مرجعی که می تواند سمعک را تجویز کند، اودیولوژی است.

عضو هیأت مدیره انجمن علمی شنوایی شناسی ایران گفت: متأسفانه به علت ضعف نظارتی ما شاهد هستیم که مغازه های خیابان جمهوری نسبت به فروش سمعک به بیماران اقدام می کنند.

رضی پور ادامه داد: فروش سمعک در این خیابان باعث شده نه تنها مشکل افراد کم شنوا و ناشنوا حل نشود، بلکه بدتر نیز بشود زیرا اولا سمعک هایی که در مغازه های این خیابان به فروش می رسد از نوع غیر استاندارد و قاچاق بوده که کیفیت بسیار پائینی دارند.

وی تصریح کرد: ما به وفور شاهد هستیم که در مغازه های خیابان جمهوری نوعی از اغواگری و فریب خانواده ها به چشم می خورد به طوری که بچه ای که مشکل شنوایی دارد و می تواند با سمعک مناسب که توسط اودیولوژیست تجویز می شود، با تهیه سمعک از مغازه های این خیابان، مشکل او حادتر شده است.

عضو هیأت مدیره انجمن علمی شنوایی شناسی ایران، قیمت پائین سمعک در مغازه های خیابان جمهوری را یکی از زمینه های گرایش خانواده ها به خرید سمعک از این خیابان عنوان کرد و اظهار داشت: آنچه مسلم است کلینیک های شنوایی و متخصصان این رشته می توانند به عنوان بازوی مشورتی وزارت بهداشت و سایر دستگاه ها همچون بهزیستی مورد مشورت قرار گیرند.

رضی پور با اعلام این مطلب که اکثر افرادی که به کلینیک‌های شنوایی می آیند از خانواده های بی بضاعت هستند نسبت به سنگ اندازی بیمه سلامت در مسیر پرداخت هزینه های سمعک انتقاد کرد و گفت: ما نمی دانیم پشت قضیه عدم مشاوره از انجمن علمی شنوایی سنجی چیست که دستگاه های متولی سلامت از ما مشورت نمی گیرند.

وی همچنین به طرح غربالگری شنوایی نوزادان که توسط سازمان بهزیستی انجام می شود اشاره کرد و افزود: این طرح در نوع خود خیلی خوب و موفق است ولی در یک جاهایی دچار انحراف شده است. به طوری که می بایست در صف مقدم غربالگری شنوایی کودکان می بایست اودیولوژیست حضور داشته باشد در حالی که ما شاهد هستیم لیسانسیه ادبیات و مامایی کار غربالگری شنوایی را انجام می دهد.

به گفته رضی پور، دلیل استفاده از افراد غیر متخصص در کار غربالگری شنوایی، پرداخت راحت تر حق السهم این قبیل افراد است. در حالی که دانش آموخته رشته شنوایی شناسی می بایست در کار غربالگری ورود کند.

عضو هیأت مدیره انجمن علمی شنوایی شناسی ایران همچنین به واردات سمعک اشاره و تأکید کرد: در حال حاضر سمعک مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی است اما متأسفانه خدمات سمعک که مهمتر از خود این وسیله است، مشمول این نوع ارز نبوده و در نتیجه شاهد بروز مشکلاتی در تهیه قطعات سمعک برای مصرف کننده هستیم.

منبع: فارس