کد خبر 90497
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۸

عضو كميسيون قضايي و حقوقي مجلس معتقد است تا جايي كه به سفارش رهبر معظم انقلاب عمل شود و همكاري با دولت صورت بگيرد خوب است اما اين همكاري حتما بايد دو طرفه باشد تا مشكلات كم شود

به گزارش مشرق ، تهران امروز نوشت : مجلس هشتم شروع به كار خود را با پيام مقام معظم رهبري شروع كرد. پيامي كه در آن معظم‌له به نمايندگان توصيه‌هايي فرموده و طي نكاتي ياد آوري كردند كه از سرگرم شدن به هر کاري که در وظيفه نمايندگي خلل وارد آورد، اجتناب كنند و حضور کامل در همه جلسات عام و خاص مجلس، لازمه حتمي نمايندگان است.

رهبر معظم انقلاب در طول سال‌هاي روي كار بودن مجلس هشتم نيز همواره مجلس را خطاب قرار داده و توصيه‌هايي به نمايندگان داشته‌اند. اين در حالي است كه برخي از اين توصيه‌ها جدي گرفته شد و مجلس از كنار برخي از آنها به راحتي گذشت. رهبر معظم انقلاب فرمودند: هنر قانون‌نويسي و قانون‌گذاري، از برترين‌هاي نمايندگي است. قانون بايد کارآمد، روان، شفاف، روزآمد و با اين حال با نگاه بلندمدت،‌ داراي گستره‌اي هرچه پهناورتر و قابل ماندگاري‌ و يکسره معطوف به نيازهاي مردم و منافع عمومي باشد. نگرش جزئي، بخشي و يا خداي نخواسته با نگاه لجاجت‌آميز در قانون‌گذاري، بي‌سود و احياناً زيانبار است.

در مورد اين توصيه رهبري، جهانبخش محبي نيا عضو هيات رئيسه مجلس به خبرنگار پارلماني«تهران امروز» مي‌گويد: مجلس همواره سعي كرده است كه از بخشي نگري پرهيز كند اين در حالي است كه گاهي اوقات طرح‌ها و لوايح‌بخشي در مجلس به تصويب رسيده است. وي ادامه داد: بستگي به طرح‌ها و لوايح دارد اما در مورد تمامي آنها با حضور كارشناسان و نمايندگان دولت تصميم گيري مي‌شود و سعي مي‌شود كه بيشتر طرح‌ها و لوايح، ملي باشند.

تعامل دولت و مجلس

از ديگر بيانات رهبري نظارت و همکاري صميمانه‌ در تعامل با قواي ديگر، است. ايشان فرمودند: مسئوليت نظارتي مجلس هرگز نبايد به دست اهمال سپرده شود،‌ اما هرگز هم نبايد نظارت مجلس به معناي رقابت با دولت و نشنيدن نيازها و ضرورتها و تنگناهاي آن شمرده شود.

ايشان ادامه دادند: نكته ديگري كه هميشه محل كلام بوده است، ما هم عرض كرده‌ايم، شماها هم مي‌گوييد، دولت هم مي‌گويد، مسئله همكاري مجلس و دولت است؛ اين بايد تحقق پيدا كند. اينكه مجلس بگويد از طرف ما همه كارها انجام گرفته، دولت است كه بايد جلو بيايد؛ از آن طرف هم دولت بگويد از طرف ما همه كارهاي لازم انجام گرفته، اين مجلس است كه بايد جلو بيايد؛ اين نمي‌شود. صميمانه بايد همكاري كنيم. هم دولت، هم مجلس، هر كدام در قانون حدودي دارند. البته بعضي از اين حدود، واقعاً مشخص نيست. حقيقتاً بعضي از اين خطوط، خطوط بارز و شاخصي نيست كه از عيوب قوانين ماست؛ بايد ما اين خطوط را مشخص كنيم. امروز نياز كشور به همكاري است؛ يعني نه در دولت بايد انگيزه نافرماني نسبت به مجلس پديد بيايد و وجود داشته باشد، نه در مجلس بايستي مطلقاً انگيزه اذيت كردن دولت، معطل كردن دولت وجود داشته باشد.

محمد تقي رهبر نماينده اصفهان در خصوص اين توصيه رهبري به خبرنگار پارلماني «تهران امروز» گفت: تعامل مجلس با دولت خيلي زياد بوده و شايد خيلي بيش از اندازه بوده است. وي ادامه داد: خيلي از اوقات نمايندگان نسبت به دستگاه دولت، وزرا و مسئولين نرمش زيادي نشان داده و همكاري‌هايي انجام دادند كه فراتر از انتظار بود. عضو كميسيون قضايي و حقوقي تصريح كرد: تا جايي كه به سفارش رهبر معظم انقلاب عمل شود و همكاري با دولت صورت بگيرد خوب است اما اين همكاري حتما بايد دو طرفه باشد تا مشكلات كم شود.

انتقاد رهبري از برخورد بد نمايندگان با رئيس‌جمهور

مقام معظم رهبري توصيه ديگري نيز به مجلس داشتند. ايشان در يكي از ديدارهاي خود فرمودند: نبايد بگذاريد كار به اصطكاك برسد. مردم هم واقعاً ديگر از اصطكاك خوششان نمي‌آيد. بعضي از دوره‌هاي مجلس، دوره‌هاي پراصطكاكي بود. بازخورد اين تشنج‌ها در مجلس، بازخورد بسيار منفي‌اي بود. مردم هيچ خوششان نمي‌آيد. هر وقت مردم اين راديوي مجلس را باز مي‌كردند، يك دعوايي توي آن بود؛ يك حرف نيش‌دار و گزنده‌اي توي آن بود. مردم اين را دوست ندارند. مردم مي‌خواهند ماها كه اينجا در مسند مديريت كشور نشستيم، با همديگر مهربان باشيم، با هم كار كنيم، نسبت به هم صميمي باشيم. نه اينكه از گناهان و خطاهاي هم اغماض كنيم؛ ابداً - اينكه هيچ مطلوب نيست، اين ضد ارزش است - اما نوع برخوردها، نوع صميمي، نوع مهربانانه، نوع مومنانه و برادرانه بايد باشد.

محمد تقي رهبر در خصوص اين توصيه رهبري نيز گفت: تضارب آرا در مجلسي كه 290 نفر نماينده دارد طبيعي است. اما اين دليل نمي‌شود همين مقدار اصطكاك را در مجلس شاهد باشيم. گاهي اوقات صداي 2 - 2 نمايندگان كه از بيرون شنيده مي‌شود مردم فكر مي‌كنند كه در مجلس درگيري شده است. حال آنكه نمايندگان به جاي راي دادن كار تبليغاتي مي‌كنند. نماينده اصفهان در ادامه گفت‌وگوي خود با تهران امروز يادآور شد: انتقاد مقام معظم رهبري برمي‌گردد به زمان حضور آقاي احمدي‌نژاد در مجلس و نمايندگان برخوردي كردند كه در شأن رئيس‌جمهور يك مملكت نبود.

رهبر خاطرنشان كرد: آنچه كه در مجلس ايران اتفاق مي‌افتد قابل مقايسه با ديگر مجالس نيست. اين در حالي است كه نبايد از كنار درگيري نماينده مجلس با نماينده دولت در صحن مجلس گذشت. هر چند كه اين اتفاق را نبايد به حساب مجلس گذاشت چرا كه مجلس عقلانيت‌گراست و اصولگرايي جو غالب آن است.

 

طرح نظارت بر رفتار نمايندگان ناكافي بود

يكي ديگر از فرمايشات رهبري منوط به شأن نظارت بر عملكرد رفتار نمايندگان است. ايشان در يكي از ديدارهاي خود با نمايندگان فرمودند: مجلس نسبت به دستگاه‌هاي اجرايي كشور شأن نظارتي دارد، يك شأن نظارتي هم براي خود مجلس و براي آحاد نمايندگان تعريف كنيد. اگر شما امروز توانستيد يك ساز و كار كنترلي متقن و محكم براي نظارت بر كار نماينده پايه گذاري كنيد تا هر وقتي كه اين دستگاه خوب كار كند، اجرش مال شماست.

محمد تقي رهبر در اين خصوص نيز گفت: اين فرمايش رهبري فراز‌ونشيب‌هاي بسياري را پيمود، در جلسات متعدد در مورد آن بحث شد و بعد از مدتها به مجلس رسيد و در حال حاضر در كميسيون، اصلاحات شوراي نگهبان را اعمال مي‌كنيم تا دوباره به صحن بيايد.

وي اضافه كرد: در تدوين اين طرح رعايت نرم بودن را كرده‌ايم. همچنين تلاش شده تا برخوردها با نمايندگان نرم باشد تا به شأن نمايندگي توهين نشود. از اين رو تمام سعي خود را به كار گرفته‌ايم تا اين خواسته رهبري حتما اجابت شود. موسي قرباني ديگر عضو كميسيون حقوقي و قضايي نيز در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني تهران امروز رسيدگي به اين مطالبه رهبري را بسيار ناكافي دانسته و گفت كه همانطور كه مقام معظم رهبري هم فرمودند كارهاي كوچكي در اين مورد انجام شده و اين ميزان نيز نهايي نشده است. وي ادامه داد: اقداماتي كه در اين خصوص در مجلس صورت گرفت خواسته رهبري نيست.