وقتی برای عزاداری سالار شهیدان در یک راهپیمایی بسیار وسیع، زنان و مردان شانه به شانه یکدیگر می‌روند، بنابراین در زمان شادی نیز با رعایت اصول و فرامین شرعی می‌توانند کنار هم باشند.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

روحانی انتظار دارد "نوبل اقتصاد" بگیرد...

فرشاد مؤمنی، اقتصاددان و از چهره‌های نزدیک به دولت و اصلاح‌طلبان به تازگی طی اظهاراتی در یک نشست موسوم به نحوه مقابله با تحریم‌ها پیرامون جلسه رئیس‌جمهور با اقتصاددانان گفته است: شکل و شمایل جلسه رئیس‌جمهوری با اقتصاددانان شبیه رجزخواندن بود. آقای رئیس جمهوری طوری صحبت می‌کند که انتظار دارد نوبل اقتصاد به او بدهند. با چنین فردی رابطه برقرار کردن سخت است.

به گزارش جماران، او همچنین می‌گوید:

امروز در شرایطی قرار داریم که رقبای سیاسی دولت تلاش می کنند تا آن را تحت فشار بگذارند. در منطقه پرآشوبی که هر لحظه ممکن است در معرض حوادث غیرمترقبه و پیش بینی نشده قرار بگیریم، مشخص نیست باید این افراد را با چه عنوانی خطاب قرار داد. زیرا به جای اینکه کمک کنند، فشار می‌آورند تا باج‌گیری کنند و با کمال تاسف در شیوه انتخاب همکارانی که دولت فعلی برگزیده، واضح می‌بینیم که به دادن امتیازها و باج دادن‌ها تن در می‌دهد.[1]

*اگرچه برخی انتقادات مؤمنی درست هستند اما او جزو اقتصاددان‌هایی است که شرایط کشور را فوق‌العاده سیاه می‌بیند!

این فرد حتی در مقطعی گفته بود:

«ما از موازین و بنیان های اولیه انقلاب عدول کرده ایم و دچار این بحران‌ها شده ایم. به ویژه در حیطه اقتصادی دور زدن قانون اساسی باعث گرفتاری به این بحران‌ها شده است. اگر به همان موازین برگردیم می توانیم یک جامعه با عزت بسازیم.»[2]

گفتنیست، اثر تحریم‌ها بر اقتصاد کلان ایران هرگز بیش از میانگین 30 درصد نبوده است.

ما قضاوت درباره اظهارات مؤمنی و مشی او درباره اقتصاد کشور را به عهده مخاطبان محترم می‌گذاریم.

***

تقلای ستاد مشترک دولت و اصلاح‌طلبان برای پر اثر نشان دادن تحریم‌ها آغاز شد

بیکار شدن 1 میلیون ایرانی در روز 13 آبان!

حسین کمالی، فعال اصلاح‌طلب و دبیر حزب اسلامی کار به تازگی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا با اشاره به معرفی محمد شریعتمداری بعنوان وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته است: بررسی‌های گسترده‌ای درمورد اقدامات وی در وزارت صنعت انجام داده ایم و پی بردیم بسیاری از مسائل این وزارتخانه مربوط به مدیریت نیست.

او همچنین با اشاره به بحث اشتغال گفته است:

«در ماه‌های آتی با "بیکاری‌های ناشی از تحریم‌ها" روبرو شده و در واقع با حجم بیشتری از جویای کار مواجه می‌شویم. به همین دلیل فردی باید مسئولیت این وزارتخانه گسترده را عهده‌دار شود که بتواند وضعیت اشتغال را به نحو احسن به انجام برساند و فکر می‌کنم شریعتمداری نسبت به سایر گزینه‌ها از موقعیت بهتری برخوردار است!»[3]

در ادامه این تقلا برای پر اثر نشان دادن تحریم‌ها، فرشاد مؤمنی، از اقتصاددان‌های نزدیک به دولت و اصلاح‌طلبان نیز در اظهاراتی گفته است: از این موج جدید تحریم‌ها، ما یک تجربه سال ۹۰-۹۱ هم داریم که باید با معیارهای علمی مورد توجه قرار گیرد. عنصر گوهرین موج قبلی تحریم‌ها ماشین صنعتی مدرن را در ایران از کار انداخت.

او همچنین می‌افزاید:

به گواه مطالعه‌ای که به مناسبت تحریم‌ها در وزارت کار انجام شد، پیش بینی شده که اگر آمریکا بتواند تمام تحریم‌های خود را اجرایی کند، حداقل یک میلیون و ۱۰۰ هزار شغل از بین می‌رود![4]

*ما از آقای کمالی می‌خواهیم یک برگ از «بررسی‌های گسترده» که مدعی هستند برای کارنامه شریعتمداری در وزارت صمت انجام داده‌اند را منتشر کنند!

غیر از این، ادعای کمالی و مؤمنی مبنی بر «بیکاری ناشی از تحریم‌ها» نیز یک تقلای خواسته یا ناخواسته برای پر اثر نشان دادن تحریم‌های ترامپ علیه جمهوری اسلامی بیشتر نیست.

چه اینکه اولاً اثر تحریم‌ها بر اقتصاد کشور، هرگز بیش از 30 درصد نیست و ثانیاً آمارها می‌گوید نرخ بیکاری 12 درصدی فعلی ایران نسبت به 8 سال گذشته کاهش یافته یا اینکه در یک تحلیل آماری دیگر، ثابت مانده است.

آمار جهانی نیز اگرچه به تازگی گزارش داد که نرخ بیکاری در ایران افزایش یافته و عده‌ای نیز سرآسیمه به انعکاس این خبر پرداختند اما کمتر کسی در متن خبر منتشره دقت کرد که نرخ بیکاری افزایش یافته ایران، نسبت به 2 سال قبل همچنان با کاهش مواجه است.[5]

در بحث اشتغال این نکته هم بایستی مد نظر باشد که ایران هم‌اکنون به هیچ وجه با معضل «بحران بیکاری» مواجه نیست بلکه آنچه در رقم 12 درصدی فعلی گستردگی دارد، بحث «بیکاری شیک» است.

عبارتی که وزیر سابق کار به آن اشاره و تصریح داشت که ده‌ها هزار شغل پیشنهادی به کارجویان مورد قبول واقع نمی‌شود زیرا کارجویان ترجیح دارند که در بحث شغل دارای انتخاب باشند.[6][7]

جدای از این مسائل، جای بسی تأمل و تعجب است که چگونه رئیس‌جمهور روحانی دائماً از این می‌گوید که ترامپ نمی‌تواند کاری بکند و پس از 13 آبان قرار نیست اتفاق جدیدی رخ دهد اما همزمان خبرگزاری دولت از بروز «بیکاری ناشی از تحریم» خبر می‌دهد و یک اقتصاددان نزدیک به دولت هم مدعی می‌شود که در یک پژوهش انجام شده در وزارت کار؛ مشخص شده که بیش از 1 میلیون نفر پس از تحریم‌های جدید ترامپ بیکار می‌شوند؟

به سخن دیگر اینکه قاعدتاً در یک سمت این ماجرا،‌ شیطنتی بزرگ در حال انجام است!

گفتنیست، کمالی همان فردی است که که در سال 94 و در شب انتخابات مجلس دهم نیز اینطور به مردم وعده داد که پس از پیروزی اصلاح‌طلبان در مجلس، سربازی لغو و مقرری بیکاری به همه پرداخت خواهد شد.

او اما به تازگی از این گفته است که مسئولیت ناتوانی شورای شهر و مجلس با «شورای نگهبان» است!

برخی معتقدند سیاه‌نمایی از اقتصاد کشور و پر اثر نشان دادن تحریم‌های آمریکا بخشی از پازل طراحی شده از سوی جریان سیاسی خاص برای ناراضی کردن مردم و ایجاد «فتنه اقتصادی» در کف خیابان‌هاست.

***

حضور زنان در ورزشگاه‌ها مثل حضور زنان در «پیاده‌روی اربعین» است

شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران و از نمایندگان مستعفی مجلس ششم طی اظهاراتی در روزنامه آرمان امروز پیرامون حضور زنان در ورزشگاه‌ها گفته است:

«ورزشگاه‌ها می‌توانند به عنوان یکی از مراکز اجتماعی مهم باشند. در حال حاضر راهپیمایی بسیار گسترده اربعین در راه است که خانم‌ها و آقایان در کنار هم هستند. وقتی برای عزاداری سالار شهیدان در یک راهپیمایی بسیار وسیع، زنان و مردان شانه به شانه یکدیگر می‌روند، بنابراین در زمان شادی نیز با رعایت اصول و فرامین شرعی می‌توانند کنار هم باشند. تاکید بر سالم‌سازی محیط‌های اجتماعی و زنانه شدن محیط‌های اجتماعی و تلطیف‌شدن محیط‌های عمومی می‌تواند به بازآفرینی امید در افکار عمومی به ویژه در میان نسل جوان دختران کمک کند.»

او همچنین اظهار می‌کند: خوشبختانه در اعتراضات بازار و فوران دغدغه‌های مردم، وقتی درب ورزشگاه آزادی در زمان برگزاری بازی‌های جام جهانی به روی خانواده‌ها و زنان باز شد، خانواده‌ها، مادران، خواهران و همسران یک درس بسیار بزرگی به سایرین دادند. بدین‌گونه که هر جا نشستند به نوعی هم خانم‌ها و هم حامیان محیط زیست، حتی پسماند خوراکی‌های فرزندان خود را جمع‌آوری کردند. خانم‌ها در هر جامعه‌ای باشند، آن جامعه به سمت اخلاقی شدن پیش می‌رود، فضای محاوره‌ای هم در محیط اجتماعی تلطیف می‌شود. همچنین در کشوری مثل ایران، حرمت مادر، خواهر و همچنین همسر و در نتیجه حرمت جایگاه زن بسیار مهم است. برای مثال در تصادفات ترافیکی، وقتی یک خانم در داخل ماشین باشد آقایانی که عصبانی هستند به این قضیه اشاره می‌کنند که یک زن در ماشین حضور دارد. بنابراین این توهین نیست یعنی به حرمت یک زن حتی آن خشم و بغض فروخورده می‌شود.[8]

*ما صحبت‌های خانم امانی را به قضاوت مخاطبان محترم وا می‌گذاریم.

لازم به توضیح است که خانم امانی در قیاس اشتباه خود گویا متوجه این نکته هم نیستند که پیاده‌روی اربعین یک «عبور و مرور» ساده است نه «تجمع»! و ایشان حکما در مراسم مذهبی، در هیئت‌ها و در حرم‌های مطهر اهلبیت(ع) متوجه جدا بودن خانم‌ها و آقایان شده‌اند.

این در حالیست که در مراسم مذهبی، بصورت طبیعی بحث سالم‌سازی صورت گرفته و اساساً فرض یا تصوری درباره مقولاتی مثل نزاع دسته‌جمعی، فحّاشی، انفجار نارنجک دست‌ساز و... در آنها وجود ندارد. اما در بحث سالم‌سازی فضای ورزشگاه‌ها همچنان، اما و اگرهای فراوانی دیده می‌شود.

***

1_ https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-1042760

2_ mshrgh.ir/867289

3_ http://www.irna.ir/fa/News/83078873

4_ https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-1042760

5_http://fna.ir/bp1413

6_mshrgh.ir/487472

7_mehrnews.com/news/4358810

8_ http://www.armandaily.ir/fa/print/main/236941

برچسب‌ها